[ad_1]
Het kabinet gaat hiervoor binnenkort een wetsvoorstel indienen. De verplichting voor verkopers om updates te leveren, moet ervoor zorgen dat consumenten ‘langer verzekerd blijven van de juiste ondersteuning’, aldus het kabinet. “Consumenten lopen het risico dat hun apparaat of dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen.”
Termijn verschilt per product
Hoe lang de updates verplicht blijven, verschilt per product. Er wordt volgens het kabinet gekeken naar ‘wat redelijk is voor een consument’. Voor dure producten zal dit langer zijn.
De verkoper is verantwoordelijk, en zal over de updates afspraken moeten maken met een fabrikant of de leverancier van de software. Nederland gaat ook in Brussel pleiten voor “het stellen van wettelijke minimumeisen voor de digitale veiligheid”.
Campagne over op tijd updaten
Uit onderzoek bleek eerder dit jaar dat meer dan de helft van de Nederlanders updates van slimme apparaten uitstelt of zelfs helemaal vergeet, terwijl dit kan leiden tot gaten in de beveiliging van producten.
Met de campagne ‘Doe je updates’ probeert het kabinet mensen ertoe aan te zetten toch op tijd hun updates uit te voeren.
Omkering bewijslast verlengd
Het nieuwe wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de ‘omkering van de bewijslast’ wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. De bewijslast ligt dan bij de verkoper en niet bij de consument.
“Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel, dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker,” aldus het kabinet.
[ad_2]