Bright Day-ster The Hacksmith brengt sci-fi gadgets tot leven

[ad_1]

James Hobson, op YouTube bekend als The Hacksmith, heeft ruim 7 miljoen abonnees op zijn kanaal. Die zien hoe de Canadees echte versies maakt van voorwerpen en gadgets die je normaal alleen in films ziet. Het magnetische schild van Captain America bijvoorbeeld, of Thor’s Hammer die onmogelijk is op te tillen voor wie niet waardig is. Iron Man’s handschoen, het zwaard uit Fortnite en zelfs een lightsaber, James maakt fantasie werkelijkheid in zijn serie Make It Real.

Wie op 23 of 24 november naar Bright Day komt, kan een aantal van The Hacksmiths creaties in het echt zien. James neemt sowieso het schild van Captain America, Thor’s Hammer en de helm van Iron Man mee. Zijn persoonlijke favoriet is de elektromagnetische hamer: “Die is altijd leuk bij presentaties en met publiek”, zegt James. “Mensen mogen zelf proberen hoe het voelt om de hamer op te tillen en net zo waardig te zijn als Thor.”

- Advertentie -

Gewaagde stap

De video’s van The Hacksmith worden inmiddels tientallen miljoenen keren bekeken, en het kanaal is uitgegroeid tot een bedrijf met twaalf medewerkers. Zoals altijd op YouTube begon het klein. “Twaalf jaar geleden zag ik YouTube vooral als een leuke manier om projecten waar ik aan werkte met mijn vrienden te delen”, zegt James. Hij ging technische wetenschappen studeren, bleef ondertussen filmpjes maken en de populariteit groeide.

“Vier jaar geleden kwam het moment dat ik dacht: misschien kan ik via YouTube wel mijn geld verdienen. Ik zegde mijn baan op, best riskant want ik had toen nog maar 70.000 abonnees. Binnen een paar maanden passeerden we de 100.000 en dacht ik: dit is misschien wel echt mogelijk”, zegt James.

De echte doorbraak voor The Hacksmith kwam toen hij het schild van Captain America maakte, in de zomer van 2016. “Ons kanaal ging van 100.000 abonnees naar een half miljoen in slechts een maand tijd. Er werd ineens meer mogelijk: we kregen sponsors en onze abonnees verdubbelen sindsdien jaarlijks.”

Van hobby naar specialiteit

James bouwt al zijn hele leven dingen, maar de eerste keer dat hij echt iets fictiefs werkelijkheid maakte, was in 2009. “Ik bouwde toen mijn eerste Make It Real-project, de klauwen van Wolverine, lang voordat ik nadacht om fulltime YouTube te doen. Ik werkte toen part-time in een werkplaats en dacht: het zou tof zijn om met Halloween als Wolverine te gaan. Ik mocht in het weekend met de gereedschappen van de werkplaats aan mijn Wolverine-klauwen werken, en zo werd Make It Real geboren.”

James heeft inmiddels de tijd om met steeds nieuwere technieken eerdere creaties nog beter uit te werken. Bovenaan staat de lightsaber, die hij heeft gemaakt door een staaf metaal gloeiendheet te maken. Hij heeft al twee versies van zijn lightsaber gemaakt, allebei met tungsten (wolfraam) als belangrijkste element.

Wolfraam heeft een zeer hoog smeltpunt: ruim 3400 graden Celcius. Het kan dus makkelijk tot 2000 graden verhit worden zonder dat het gaat smelten. Nadeel: het begint wel te oxideren boven de 1000 graden en rookt dan enorm. In zijn eerste ontwerp wikkelde James daarom een speciaal metaal rond een pijp van wolfraam, maar die werd uiteindelijk zacht. Voor het tweede ontwerp combineerde hij een kern van wolfraam met daaromheen een buis van titanium, dat een smeltpunt van 1668 graden celcius heeft, en dat werkte al beter.

Toch kan het altijd beter. “We werken aan een lightsaber Mark III, en daarna volgt er waarschijnlijk een Mark IV, want Star Wars is oneindig en lightsabers zijn geweldig en de technologie is nog niet perfect. Misschien blijf ik er aan werken tot het een echte lightsaber is.”

Of zo’n echte lightsaber werkelijk mogelijk is, wil James niet uitsluiten. “Ik hou niet van het woord onmogelijk, technologie blijft evolueren. Ondenkbaar is dan een beter woord. De wereld ontwikkelt nog steeds zoveel nieuwe dingen en met die techniek kunnen we weer nieuwe dingen tot leven wekken die voorheen onmogelijk waren. Nu is een tijdmachine bijvoorbeeld ondenkbaar, of de energieschilden die fictieschrijvers zonder kennis van natuurkunde bedenken.”

Schild als grootste wens

The Hacksmith maakt dus veel gadgets uit films na, doet hij het ook al andersom? Zijn er al creaties van James in films te zien? “Nog niet, maar we werken wel steeds meer met filmstudio’s samen. Dan maken we bijvoorbeeld ter promotie dingen uit de film na: het paraplu-geweer uit Kingsman, de Neuralyzer van Men In Black en meer.”

Als laatste hebben we een gewetensvraag voor James: als hij één van zijn uitvindingen precies zo kunnen maken zoals die in de film wordt uitgebeeld, welke zou dat dan zijn? “Ik denk dan toch het magnetische schild van Captain America. Als dat echt zo zou werken zoals in de films: van muren stuiteren en vangen, magnetisch aantrekken vanaf vijf of tien meter, dat zou echt supercool zijn. En ik heb best een goede Chris Evans-imitatie in huis, haha”.

Bright Day

Bright Day: de negende editie van ons jaarlijkse techfest vindt plaats in het weekend van 23 en 24 november in de Expo Haarlemmermeer.

Bestel hier je tickets

[ad_2]

- Advertentie -