Of je nu in Nederland blijft of toch de grens durft over te steken, er zijn altijd een paar dingen die niet mogen ontbreken in je reistas. Gelukkig hebben al die essentiële vakantiespullen ook duurzame versies. Zo ga je iets klimaatbewuster op reis. Inpakken en wegwezen!
Inpakken begint natuurlijk bij de tas zelf. De tassen van Corque zijn – verrassend genoeg – gemaakt van kurk. Bij de oogst van kurk worden geen bomen gekapt. Bovendien is het materiaal van nature bestand tegen regen.
1. Duurzame zaklamp
Duurzaam en handig voor wie geen stroompunt bij de tent heeft: de zaklampen en draagbare tafellampen van Freeplay zijn aan te zwengelen en hebben dus geen externe energiebron nodig. Ze zijn voorzien van ledlampjes, die energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben. De lamp kost dus alleen energie bij de productie en spaart bovendien afvalstoffen uit, doordat er geen batterijen nodig zijn.
2. Powerbank
Zonder stroompunt in de buurt is het opladen van je telefoon een lastige klus, maar ook daar bestaan duurzame gadgets voor. Zo is er de WakaWaka Power+, een powerbank op zonne-energie. Hiermee steun je bovendien de WakaWaka Foundation, die gezinnen in crisisgebieden van licht en stroom voorziet.
Aan de wandel? Swiss Peak maakte de eclipse solar rugzak met een zonnepaneeltje van SunPower, die je telefoon in een paar uur oplaadt. Het zonnepaneel heeft 2 USB-poorten en een extra poort voor het aansluiten van een powerbank.
3. Geluid op vakantie
Gelukkig heb je allang geen ghettoblaster meer nodig om draadloos muziek te kunnen draaien. Met de Bamboo X 5W- luidspreker heb je een duurzame en stijlvolle oplossing te pakken, die bovendien weinig ruimte inneemt. De behuizing is gemaakt van – hoe kan het ook anders – bamboe; de stof bestaat uit een blend van biologisch katoen, hennep en gerecycled PET. Ook leuk om je medewerkers cadeau te geven, want je kunt hem laten bedrukken met je bedrijfslogo.
Een duurzame speaker is bovendien een ideale manier om je favoriete Green Leaders podcast te delen met je campingburen! Heb je deze al geluisterd?
4. Prullenbak van afval
Waar laat je je afval op vakantie? Met Flextrash heb je altijd een opvouwbare prullenbak bij je. In de auto, tijdens een picknick of op een zeilboot; je klikt hem zo overal aan. Hij is gemaakt van gerecycled plastic met een wasbare zak erin.
5. Bamboe-bestek
De kampeerders onder ons kunnen het plastic of wegwerpbestek links laten liggen: The Bamboovement maakte een setje bestek van bamboe. Van nature antibacterieel, hygiënisch en super licht. Ideaal voor op vakantie dus! Naast bestek maakt The Bamboovement ook bamboe rietjes, tandenborstels en zonnebrillen.
6. Duurzame zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème met goede UV-filters zijn essentieel, maar ze bevatten vaak stoffen die het milieu aantasten. Zo houden deeltjes die op het wateroppervlak liggen het licht tegen, wat niet goed is voor het zeeleven. Ook tasten chemische UV-filters zoals oxybenzone koraalriffen aan. Niet voor niets zijn zonnebrandcrèmes met deze en andere chemische stoffen inmiddels verboden in Hawaii, waar het koraal in rap tempo verbleekt.
Daarom bevat de zonnebrandcrème van SMPL titaniumdioxide, een mineraalfilter dat de straling weerkaatst. Volgens Environmental Working Group zijn minerale zonnebrandcrèmes de veiligste en effectiefste die er zijn, zo vermeldt SMPL op de website. De crème is bewezen ‘reefsafe’ en vegan; bovendien zijn de verpakkingen en verzenddoosjes van biobased of gerecycled materiaal.
7. Strandoutfit
Ook strandgangers kunnen groen hun gang gaan. Enigszins dan, want volgens Milieu Centraal is het onmogelijk om volledig duurzame zwemkleding te maken. Het is moeilijk te recyclen en wordt gemaakt van synthetische materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Maar er is hoop: het nieuwe materiaal Econyl wordt gemaakt van gebruikte nylon visnetten en tapijtvezels en kan oneindig worden gerecycled. Andere merken, zoals Batoko, maken zwemkleding van gerecycled plastic flessen en huishoudelijk afval. En Riz Boardshorts maakt milieuvriendelijke zwembroeken van 100 procent gerecycled materiaal.
8. Verpakkingsvrije zeep
De meeste hotels leggen shampoo en zeep klaar in de badkamer, maar wie kampeert moet toch echt zijn eigen sop regelen. Cosmeticazaak Lush verkoopt shampoo, douchegel en zelfs tandpasta in vaste vorm, waardoor een verpakking overbodig is. Voor producten die wel een verpakking nodig hebben, is er een alternatief van kurk dat volgens Lush zelfs klimaatpositief is.
9. Duurzaam mondkapje
Steeds meer landen stellen de mondkapjes verplicht en ook in Nederland moeten we er waarschijnlijk binnenkort aan geloven. SNURK Amsterdam verkoopt mondkapjes van restkatoen, GOTS-gecertificeerd, waar je ook nog eens de blits mee maakt.