De elegante gaming laptop bestaat

Waar de meeste gaming laptops een wat robuust uiterlijk hebben, vaak zwart, is de ROG Zephyrus G14 een mooi wit model dat met zijn 14 inch fullhd-scherm ook nog een soort compact is. Geen extreme uiterlijke vormen, maar een slank wit ontwerp. Dat betekent dat je hem makkelijk in je rugzak kunt laten glijden, waardoor het een veelzijdige gaming laptop is.

Asus ROG Zephyrus G14

Het is een beetje liefde op het eerste gezicht, als je als schrijver de Asus ROG Zephyrus G14 openklapt. Deze laptop heeft namelijk heel fijne toetsen. Je wil er hele verhalen op tikken, want ze liggen heerlijk onder de vingers en geven precies de juiste druk als je ze indrukt. Heel erg fijn.

asusrogg144

Echter is ROG Zephyrus G14 geen laptop die is bedoeld om hele boeken op te schrijven. Het behoort zeker tot de mogelijkheden, maar deze Asus-laptop is in de eerste plaats echt een gamelaptop. Dat hoor je al aan hoe de ventilator soms aanslaat en van zich laat horen, maar dat merk je ook in prestaties. Er zit een AMD Ryzen 9 4900HS-processor in gecombineerd met een GeForce RTX 2060 GPU die samen ten eerste veel verschillende taken tegelijk aankunnen, maar ook zwaardere taken zoals games.

- Advertentie -

Nvidia GTX 1650 Ti

Tijdens een speelsessie Yakuza zie je het al: er zit een heel behoorlijke videokaart in de G14: een Nvidia GTX 1650 Ti. Deze Windows 10 Pro-laptop met 16GB RAM DDR4 en 1TB SSD-opslag heeft voldoende ruimte om games op te slaan. Het afspelen gaat feilloos: geen vreemde haperingen en zeer goede visuals. Het ziet er op het 1080p-scherm zeer goed uit.

asusrogg145

De speakers van de laptop zitten op een goede positie, waardoor het geluid goed kan doorklinken. Hij kan vrij hard, maar niet oorverdovend. Meestal gebruik je bij gamen toch een headset, dus wat betreft het geluid biedt deze Zephyrus G14 meer dan voldoende.

Op het toetsenbord vind je diverse knoppen die je op andere laptops niet tegenkomt. Er is er zelfs eentje speciaal bedoeld om de Armory Crate te openen. Hierbij kun je de prestaties van de laptop beheren, zoals de ventilatie. Er is ook nog speciale software om de kleuren aan te passen (Game Visual) en Gamefirst voor de meest ideale netwerkinstellingen.

asusrogg141

Genoeg poorten

Hij heeft veel ventilatiekanalen, maar desondanks is het wel een laptop om niet teveel op een schoot of een dekentje te gebruiken: hij heeft er baat bij een goede vlakke ondergrond te hebben zodat hij al zijn hitte goed kwijt kan. Een klein minpuntje, die ik gezien de huidige situatie in de wereld toch moet noemen: deze laptop mist een webcam, wat onhandig is als je hem voor videomeetings wil gebruiken.

Gelukkig heb je genoeg poorten: tweemaal een USB 3.2 Gen 1 Type A en tweemaal een USB 3.2 Gen 2 Type C. Er is ook een HDMI-poort en een 3,5mm-port aanwezig. Kortom, met voldoende USB-ports aan boord zou je er nog een losse webcam op kunnen aansluiten.

asusrogg142

Een veelzijdige gaming laptop

Tegelijkertijd is het dus ook een heel veelzijdig apparaat. Je neemt hem namelijk niet alleen vanwege zijn mooie formaatje makkelijk mee in je rugzak. Hij is lekker licht (1,6 KG) en heeft nog een belangrijk voordeel voor on-the-go: batterijduur. Hij gaat met gemak een werkdag mee en als je zwaar gaat zitten gamen, dan kun je dat wel een avond doen zonder tussendoor op te hoeven laden.

Hoewel werken op deze laptop fantastisch is, is gamen op Zephyrus G14 nog beter. Asus heeft met deze Republic of Gamers-laptop goede keuzes gemaakt, waardoor alles uit de hardware en software wordt gehaald wat erin zit.

- Advertentie -