[ad_1]
Door het groeiende aantal videostreamingdiensten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Tijd om de balans op te maken. In dit artikel nemen Laura en Wesley de grootste en meest bekende videostreamingdiensten van dit moment onder loep en kijken ze onder meer naar beeld, audio en de prijs.
We hebben hieronder zes populaire en bekende videostreamingdiensten verzameld. Natuurlijk zijn er meer dan deze zes in Nederland actief, maar eerlijk is eerlijk: het was al moeilijk genoeg om de informatie van deze videostreamingdiensten te achterhalen. Niet elk bedrijf zegt gewoon: wij bieden de content in deze en deze kwaliteit aan. Daar moet je echt voor graven. Of contact voor opnemen met de persafdeling of klantenservice en zelfs dan blijkt het soms nog lastig. Hieronder presenteren we de door ons verzamelde informatie.
Netflix
De koning van streamingdiensten is Netflix. Is het niet door het feit dat de streamingdienst tegenwoordig zelfs Oscars wint, dan wel de gigantische abonnee-aantallen: 182 miljoen stuks. Netflix startte in 1997, maar streek pas in Nederland neer in 2013, waar het inmiddels 3 miljoen abonnees heeft. Netflix heeft grote successen gehad met diverse eigen series, zoals House of Cards, Stranger Things en Orange is the New Black. Het heeft echter ook een enorme bieb aan films en series die niet origineel van Netflix komen, maar bijvoorbeeld van de BBC. Soms lijkt de keuze zelfs teveel, maar daar zijn trucjes voor. Netflix weet namelijk als geen ander hoe algoritmes te gebruiken zijn om klanten te leren kennen en ze zo films en series aan te raden gebaseerd op wat ze eerder hebben gekeken.
Beeldkwaliteit: SD, HD en 4K, HDR (HDR10 en Dolby Vision) (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (verschilt per titel)
Platformen: Web, iOS 12 of hoger, Android 5.0 of hoger, smart-tv’s, Apple TV, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Windows 10, Google Chromecast, AirPlay 2
Kosten: Basic (7,99) -geen HD of ultra HD, kijken op 1 scherm, downloads mogelijk op 1 apparaat tegelijk.
Standaard (10,99) – geen ultra HD, kijken op 2 schermen tegelijk, downloads mogelijk op 2 apparaten tegelijk.
Premium (13,99) – kijken op 4 schermen tegelijk, downloads mogelijk op 4 apparaten tegelijk.
Amazon Prime Video
Amazon Prime Video is lang niet zo gelikt en zeker niet zo persoonlijk als Netflix, maar Amazon heeft dat in de smiezen en werkt er hard aan net zo populair te worden. Amazon Prime Video streek eind 2016 neer in Nederland. Amazon Prime Video is bekend van onder andere de series The Marvelous Mrs. Maisel, The Boys, The Man in the High Castle en Undone. Net als Netflix heeft Amazon een flinke bibliotheek aan films en series die niet van Amazon zelf komen. Wel is sinds kort de optie toegevoegd om films en series te kopen, wat het soms onduidelijk maakt of iets binnen het Prime Video-assortiment behoord, of meer tot het videotheekgedeelte ervan.
Beeldkwaliteit: SD, HD, 4K, HDR (HDR10 en HDR10+) (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos (verschilt per titel)
Platformen: Web, iOS, Android, smart-tv’s, Apple TV, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Google Chromecast, AirPlay, Amazon Fire TV Stick, Fire Tablet en Fire Phone
Kosten: 2,99 euro per maand, inclusief Prime-abonnement bij Amazon
Disney+
Disney+ is de jongste streamingdienst in dit artikel, maar gestart door het oudste bedrijf uit dit artikel. Disney’s streamingdienst is sinds september 2019 live in Nederland. Het is vooral populair dankzij de toevoeging van bekende Marvel-, Star Wars- en Disney-films. Echter maakt het ook content speciaal voor Disney+, waarvan vooral Star Wars-spin-off The Mandalorian hoge ogen gooit. Disney+ heeft in tegenstelling tot andere streamingdiensten geen enorme bibliotheek met allerlei films van allerlei distributeurs. Disney heeft alleen films en series van merken die ook tot Disney behoren. Dat betekent: Marvel, Star Wars, Pixar, National Geographic en 20th Century Fox. Maar: dus ook content die vooral geschikt is voor het hele gezin.
Beeldkwaliteit: SD, HD en 4K, HDR (HDR10 en Dolby Vision) (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo, Dolby Digital 5.1, Dolby Atmos (verschilt per titel)
Platformen: Web, iOS, Android, smart-tv’s, Apple TV, Xbox One, PlayStation 4, Google Chromecast, AirPlay, Amazon Fire TV.
Kosten: 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar
Videoland
Aan Nederlandse videostreamingdiensten geen gebrek. Toch weet Videoland zich prima te onderscheiden met goede content. Wat dacht je van The Handmaid’s Tale, The Wire, De 12 van, Killing Eve of Mocro Maffia? Dat en meer kun je allemaal bij Videoland verwachten. Daarnaast wordt er veelal ingezet op realityprogramma’s en documentaires. Je treft er ook veel films en series aan die mogelijk al gezien hebt, maar dat probleem heb je bij alle andere diensten ook. Videoland biedt in elk geval veel unieke content aan die je nergens anders kijkt.
Beeldkwaliteit: SD, HD en 4K (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo
Platformen: Web, iOS 9 of hoger, Android 5.0 of hoger, smart-tv’s vanaf 2014, Apple TV vanaf derde generatie, PlayStation 4, Ziggo Horizon Mediabox en Next, Google Chromecast, AirPlay 2
Kosten: 8,99 euro per maand
Pathé Thuis
Pathé Thuis is een beetje een vreemde eend in de bijt hier, maar desondanks is een video on demand-dienst om rekening mee te houden. Deze dienst is anders dan andere videostreamingdiensten omdat je hier per film betaalt. Bovendien is het aanbod films vaak behoorlijk recent, waardoor je nieuwe titels vlak na hun bioscooprelease meteen kunt huren. Je kijkt helaas niet in 4K en je hoeft ook niet de beste geluidskwaliteit te verwachten, maar dat neemt niet weg dat je een prima avond kunt hebben dankzij de beschikbare bibliotheek.
Beeldkwaliteit: SD en HD (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo
Platformen: Web, iOS 8 of hoger, Android 5.0 of hoger, smart-tv’s (Samsung vanaf 2012, Philips vanaf 2014, LG vanaf 2013, Sony vanaf 2012, Panasonic vanaf 2014), Apple TV, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Windows 8 en Windows 10, Google Chromecast, AirPlay 2
Kosten: 1,99 tot en met 5,99 euro per film
Apple TV+
Apple TV+ is een videostreamingdienst die vooral bedoeld is voor mensen met een iPhone, iPad of Mac. Je kunt de dienst ook wel op andere platformen bekijken, maar het aanbod beschikbare platformen valt helaas tegen. Dat geldt tot nu toe ook een beetje voor de content. Niet alleen is die heel mager, ook het aanbod is niet heel groot. Het is duidelijk dat Apple TV+ nog moet groeien om relevant te blijven op de markt. Maar Apple heeft meer dan genoeg geld en ideeën om er wat moois van te maken. Bovendien is de dienst niet heel erg duur.
Beeldkwaliteit: SD, HD en 4K, HDR (HDR10 en Dolby Vision) (verschilt per titel)
Audiokwaliteit: Stereo, Dolby Atmos (verschilt per titel)
Platformen: Web, iPhone, iPad, Mac, smart-tv’s (Samsung vanaf 2018, LG vanaf 2019), Amazon Fire TV, Roku
Kosten: 4,99 euro per maand, 49,99 euro per jaar
Heeft hardware effect op de kwaliteit?
Hardware heeft altijd invloed op de kwaliteit van het beeld en het geluid. Je moet er als kijker voor zorgen dat je de juiste hardware hebt staan thuis. Zo kan je tv bijvoorbeeld wel Dolby Vision ondersteunen, maar als de speler (de bron) dat niet doet, dan zie je de content dus nog steeds niet in Dolby Vision. Andersom geldt hetzelfde: ondersteunt de speler wel, maar de tv geen HDR? Dan heb je alsnog pech. In dit geval moeten beide apparaten dus de juiste technologie ondersteunen. Tv’s moeten dus goed samenwerken met mediaspelers en spelcomputers.
Wanneer je bijvoorbeeld de Netflix-app opent op een moderne tv die alles ondersteunt, dan is er niets aan de hand. Dan is de tv ook namelijk meteen de bron waar het beeld vandaan komt. Zorg er dus voor dat je weet wat je hardware in huis heeft. Lees de handleidingen na of neem contact op met de fabrikant om zeker te weten wat je dus kunt verwachten. En anders is Google je beste vriend. Door slim te zoek op je model plus woorden als ‘hdr’, ‘dolby vision’ en meer van dat, achterhaal je al snel de informatie waar je naar op zoek bent.
Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden, verwijzen we je ook door naar onze eerder geschreven achtergrondartikelen:
Heeft je thuisnetwerk invloed op de kwaliteit?
Voor het weergeven van al die prachtige beelden op je tv, moet je er wel voor zorgen dat je genoeg bandbreedte hebt. Hoe meer ruimte op je thuisnetwerk en hoe hoger de downloadsnelheid van je internetabonnement is, hoe groter de kans is dat je alles prachtig kunt weergeven. Video’s in 4K verbruiken meer data dan video’s in full HD. Krijg je dan ook nog te maken met audiotechnieken, dan kan het verbruik toenemen (al is die impact minimaal). Daarom zie je wel eens dat wanneer het te druk is op je netwerk, de kwaliteit een gradatie of twee zakt.
Je kunt een hoop problemen oplossen door soms even serieus naar de lijst met gekoppelde apparaten te kijken. Staan er apparaten tussen die je niet meer gebruikt? Ontkoppel ze dan. Daarnaast zit er nog wel eens verschil in verbinding via wifi of een ethernetkabel. Mocht de kwaliteit slecht blijven, overweeg dan een ethernetkabel te gebruiken. Dan is de kans op verstoring van de beeld- en audiokwaliteit stukken minder. Het grootste probleem zit hem echter vaak in het aantal gebruikers of apparaten binnen je lokale netwerk.
Wat is bitrate en waarom is dat belangrijk?
De afgelopen tijd is er veel te doen geweest om de bitrate van streamingdiensten. Dat komt omdat de Europese Commissie ze had opgelegd om door het vele thuisblijven de netwerken niet te veel te belasten door de bitrate iets naar beneden af te stellen. Hiermee zou de streamingkwaliteit afnemen. Dat is ook gebeurd, maar inmiddels worden er steeds meer landen toegevoegd waar de bitrate weer teruggaat naar wat hij was voor het virus ons in zijn greep had.
De bitrate is een term om aan te geven hoeveel bits aan informatie er wordt overdragen. Heb je een vrij hoge bitrate, dan wordt er dus meer informatie verzonden dan bij een lage bitrate. De bitrate is dus verantwoordelijk voor de kwaliteit: een hogere bitrate betekent een betere kwaliteit. Als je netwerk een bepaalde bitrate (tijdelijk) niet aankan (omdat het druk is op je netwerk bijvoorbeeld), dan zou de stream kunnen gaan hakkelen of haperen. Om dat te vermijden schakelt de streamingdienst dan automatisch over op een lagere bitrate (en dus lagere kwaliteit). Dan komen er soms ook artefacten in beeld en kan het allemaal iets minder scherp en strak ogen. Het voordeel is dat je kunt blijven kijken. De bitrate varieert per apparaat, per netwerk, per provider, per moment, per situatie en per dienst. Er is dus géén standaard bitrate die iedereen kan ontvangen, waardoor ook het vergelijken op bitrate een nagenoeg onmogelijke opgave is.
Tabel overzicht videostreamingdiensten*
Netflix | Amazon Prime | Disney+ | Videoland | Pathé Thuis | Apple TV+ | |
SD | x | x | x | x | x | x |
HD | x | x | x | x | x | x |
4K | x | x | x | x | x | |
HDR | x | x | x | x | ||
Dolby Vision | x | x | x | |||
Dolby Atmos | x | x | x | x | ||
Dolby Digital 5.1 | x | x | x | x | ||
Stereo | x | x | x | x | x | x |
*De hierboven genoemde kwaliteit verschilt per titel
Meer lezen?
De afgelopen paar maanden hebben we op Homecinema Magazine heel veel aandacht besteed aan videostreamingdiensten. Zo lees je hier of Amazon Prime Video, Disney+ of Videoland de moeite waard is, bijvoorbeeld. Ook hebben we een artikel geschreven waarin we Pathé Thuis onder de loep nemen. Wil je meer halen uit je videostreamingdiensten? Dan heeft Laura hier een aantal tips voor je verzameld. Ook kun je natuurlijk altijd onze reviews doornemen of nog eens onze achtergrondartikelen erop naslaan.
Dit artikel is geschreven door Laura Jenny en Wesley Akkerman.
[ad_2]