Review Merrill Audio Element 114 en Christine krachtig, transparant en neutraal koppel

[ad_1]

Het in de VS gevestigde Merrill Audio bouwt versterkers en heeft een bescheiden portfolio. De apparaten hebben niet alleen een opvallend uiterlijk. Ze zijn degelijk gebouwd en onder de motorkap bevinden zich bijzondere ontwerpkeuzes die de producten van Merrill Audio doen afwijken van de concurrentie. Merrill Audio gebruikt bijvoorbeeld gallium nitride halfgeleiders. Leidt de techniek en de ontwerpkeuzes van Merrill Audio tot een goede weergave van muziek? In onze testruimte staan eindversterker Element 114 en voorversterker Christine. We gaan op onderzoek uit. 

Merrill Audio: “AudioPurity”

- Advertentie -

Merrill Audio is een in de Amerikaanse stad Bernardsville gevestigd audiobedrijf dat zich heeft toegelegd op de bouw van versterkers. Oprichter en hoofdontwerper Merrill Wettasinghe is de drijvende kracht achter het bedrijf. Volgens de beschrijving op de website van het bedrijf is Merrill Wettasinghe technisch geschoold, maar speelde hij reeds op jonge leeftijd piano. Tegelijkertijd was hij bezig met het bouwen van elektronische schakelingen. Wat is een audiofiel, zo vroeg Merrill Wettasinghe zich af? Een liefhebber van muziek? Of een liefhebber van een mooie klank? Waarschijnlijk allebei, aldus het hoofd van Merrill Audio.

Omdat Merrill Wettasinghe kennis en belangstelling had en heeft voor zowel techniek als muziek, bekeek hij dingen naar eigen zeggen vanuit beide invalshoeken. Muzikanten dienen een zeer verfijnde motoriek te bezitten. Snelheid is het sleutelwoord. De vingerbewegingen van een pianist zijn de snelste bewegingen die een mens kan maken (nee, een geoefend typist is niet sneller). Ook een hoogwaardige versterker wordt volgens Merrill Audio gekenmerkt door snelheid, snelheid en nog eens snelheid. Het resultaat is “Audio Purity” volgens Merrill Audio. Dat gaan we zo dadelijk meer in detail bekijken.

Merrill Audio: portfolio van versterkers

Het huidige portfolio van Merrill Audio is relatief bescheiden. Het bedrijf biedt een drietal eindversterkers aan waarvan de Element 118, een monoversterker, de grootste is. De Element 116, ook een mono-versterker, is wat kleiner. Ons testmodel Element 114, de enige stereoversterker, is het kleinste model.

Merrill Audio biedt één model voorversterker aan, ons testmodel Christine. Voorts is er nog de Jens Phono Stage, een phono-versterker (de Christine heeft geen draaitafelingang). Dan zijn er nog twee enigszins bijzondere voorversterkers, t.w. de Master Trident en de Master Tape Head Preamps. Deze apparaten zijn bedoeld om het signaal van de koppen van een spoelenrecorder of cassettedeck te versterken naar lijnniveau. De Tape Head Preamps zullen eerder hun weg naar een professionele omgeving zoals een studio vinden dan naar een huiskamer.

Merrill Audio verkoopt ook stroomsnoeren, interlinks en luidsprekerkabels. Overigens, volgens de website van het bedrijf wordt gewerkt aan uitbreiding van het portfolio door toevoeging van een geïntegreerde versterker, phono-versterkers en digitale producten.

In onze testruimte staan stereo eindversterker Element 114 en voorversterker Christine. We gaan beide toestellen eerst van dichtbij bekijken alvorens iets over de klank te zeggen.

[ad_2]

- Advertentie -