prijzen, releasedatum en specs [september 2019]

[ad_1]

De iMac Pro is een desktopcomputer voor professionals, die sinds eind 2017 in de winkel ligt. In dit artikel lees je alles over de iMac Pro: functies, releasedatum, prijzen en alle andere informatie waarmee je kunt bepalen of de iMac Pro iets voor jou is. De iMac Pro is geen vervanging van de Mac Pro, maar een nieuwe serie die bestaat naast de huidige iMacs. Je moet de iMac Pro dan ook vooral zien als de desktopversie van de MacBook Pro. In dit overzicht lees je alle details van de iMac Pro, zoals de specificaties

Wat is de iMac Pro?

De iMac Pro is een nieuwe serie desktopcomputers voor veeleisende gebruikers. Het gaat daarbij vooral om professionele gebruikers met ingewikkelde workflows en complexe bewerkingen, zoals design en videobewerking. De iMac Pro is alleen verkrijgbaar in de kleur spacegrijs en heeft een 27-inch Retina 5K-scherm, een Xeon-processor met maximaal 18 kernen en een grafische verwerkingscapaciteit van maximaal 22 teraflop. Het is de krachtigste Mac die ooit is gemaakt.

- Advertentie -

Daarnaast werkt Apple ook nog aan een modulaire Mac Pro en een hoogwaardig beeldscherm voor professionals, die waarschijnlijk in de loop van 2018 zullen verschijnen.

iMac Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iMac Pro:

 • 27-inch Retina 5K-scherm.
 • Xeon-processor met maximaal 18 cores.
 • Grafische processor van maximaal 22 teraflop.
 • Alleen beschikbaar in de kleur spacegrijs.
 • Verkrijgbaar vanaf 14 december.
 • Verkrijgbaar vanaf 4999 dollar.

iMac Pro functies

Apple heeft voor talloze verbeteringen gezorgd:

 • De koeling is compleet opnieuw ontworpen. Een nieuw systeem van ventilatoren zorgt voor 80% meer koelvermogen, zonder dat er meer geluid geproduceerd wordt.
 • Er is ondersteuning voor maximaal 4 terabyte SSD-opslag en maximaal 128GB ECC-RAM. ECC staat voor Error Correcting Code. Dit is een speciaal type RAM dat de meeste bitfouten kan ontdekken en corrigeren om zodoend datacorruptie tegen te gaan. Standaard zit er een 1TB SSD en 32GB ECC RAM in het apparaat, maar je kunt ook kiezen voor 64GB of 128GB.

iMac Pro 2017 vooraanzicht

 • Er zitten vier Thunderbolt 3-poorten in, waarmee je twee RAID-arrays en twee 5K-displays tegelijk kunt aansluiten. Ook zit er een Ethernet-aansluiting van maximaal 10 gigabit op, met tot tien keer hogere netwerksnelheden.
 • De Radeon Pro Vega is de krachtigste GPU ooit in een Mac. Hiermee kost realtime 3D-rendering geen enkele moeite en ook VR-toepassingen met een hoog aantal beelden per seconde zijn haalbaar. Er is maximaal 22 teraflop aan rekenkracht beschikbaar, bijvoorbeeld voor machine learning.
 • De dunne, naadloze behuizing van deze nieuwe iMac is grotendeels hetzelfde gebleven, evenals als het 27-inch Retina 5K-scherm met weergave van 1 miljard kleuren. De resolutie van het scherm is 5120 x 2280 pixels.

Hieronder zie je een video van het vernieuwde koelsysteem:

iMac Pro animatie

iMac Pro processor

Bij de Xeon-processor die Apple ingebouwd heb je de keuze uit 8, 10 of 18 cores, die dit de ‘meest krachtige Mac ooit’ maken. Deze Xeon-processors zijn geoptimaliseerd voor complexe toepassingen zoals meerlaagse Photoshop-bestanden, 4K-video en 3D-graphics met rijke texturen. Ze zijn betrouwbaarder dan de Intel Core-processors in de normale iMac.

In de zomer van 2017 kondigde Intel officieel de specificaties aan van de nieuwe X-series desktop-processors, die in september 2017 beschikbaar kwamen. De Intel Core X-serie is de krachtigste high-end processorfamilie die Intel tot nu toe heeft uitgebracht, bedoeld voor extreme toepassingen zoals Virtual Reality, gaming en overklokken.

2017 iMac Pro videobewerking

iMac Pro prijzen

Apple hanteert voor de iMac Pro deze prijzen:

Breid je dit uit met meer geheugen (maximaal 128GB) en een grotere SSD (tot 4TB) dan betaal je voor de meest uitgebreide uitvoering €15.339.

iMac Pro kopen

De iMac Pro is sinds 14 december 2017 verkrijgbaar vanaf €5.499. Je hebt alleen de keuze uit een spacegrijs model, die wordt geleverd met bijbehorend toetsenbord en muis of trackpad. Ook krijg je daarbij een zwarte Lightning-kabel en de nodige kabels om de iMac Pro aan te sluiten.

iMac Pro aankondiging

Apple kondigde de nieuwe iMac Pro in april 2017 aan tijdens een media-interview. Er vond geen presentatie op het podium plaats. Tijdens het interview wilden ze benadrukken dat Apple de professionele Mac-gebruiker serieus nemen. In de afgelopen maanden was kritiek ontstaan dat Apple vooral nog producten voor de mainstream gebruikers maakt en de pro’s is vergeten. Overigens bracht Apple voor pro-gebruikers ook al de nieuwe iPad Pro uit, in twee formaten: 10,5″ en 12,9″.

iMac Pro voordelen

Dit zijn de pluspunten van deze nieuwe desktopcomputer:

 • Meest krachtige Mac ooit.
 • Geschikt voor zware grafische toepassingen zoals VR en 3D-rendering.
 • Intern op alle punten verbeterd.

iMac Pro nadelen

Er zitten ook een aantal nadelen aan, waarvan we de belangrijkste hieronder noemen:

 • Prijzig.
 • Spacegrijze accessoires niet los verkrijgbaar, alleen in combinatie met iMac Pro.
 • 5K-display is hetzelfde gebleven, geen touchscreen.

iMac Pro accessoires

iMac Pro accessoires

Bijzonder aan de iMac Pro is de kleur spacegrijs. Ook de meegeleverde accessoires (muis, toetsenbord en/of trackpad) zijn in spacegrijs uitgevoerd. Apple lijk niet van plan om de nieuwe iMac in een andere kleur dan spacegrijs uit te brengen. Het is daarmee de eerste iMac van het huidige tijdperk die niet in zilvergrijs is uitgevoerd.

iMac Pro video

In onderstaande promovideo van Apple zie je het design. Duidelijk is te zien dat Apple opnieuw heeft gekozen voor het bekende design met kantelbaar scherm en voet, waardoor een erg platte computerkast ontstaat.

Verschillen iMac Pro vs. Mac Pro

Apple heeft twee Macs voor professionals op de markt: de iMac Pro en een vernieuwde Mac Pro. De vernieuwde Mac Pro wordt in 2019 verwacht. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide apparaten: bij de iMac Pro zijn de computer en het beeldscherm samengevoegd tot één apparaat, terwijl je bij de Mac Pro te maken hebt met een computer en een los beeldscherm. Dit betekent dat je bij de Mac Pro een beeldscherm naar keuze kunt aansluiten, dus ook een 5K-scherm van een ander merk.

In een ander artikel hebben we de verschillen tussen de iMac Pro en de iMac op een rij gezet.

[ad_2]

- Advertentie -