macOS Catalina is uit – One More Thing

[ad_1]

Met stille trom heeft Apple vandaag macOS 10.15 Catalina beschikbaar gesteld. Je kunt de nieuwste versie van macOS vanaf nu downloaden en installeren op je MacBook en iMac.

macOS Catalina nu te downloaden

In tegenstelling tot iOS 13, watchOS 6, iPadOS en tvOS hebben we iets langer moeten wachten tot Apple macOS Catalina uitbracht. De jaarlijkse update voor de Mac werd uitgesteld tot oktober, maar nu is het dan zover. De nieuwste telg van macOS komt met flink wat met nieuwe functies en een waslijst aan kleine en grotere verbeteringen.

- Advertentie -

Apple kondigt de 16e versie van het besturingssysteem als volgt aan op zijn website:

Alles wat je zo fijn vindt aan Mac. En nog veel meer. Dat is macOS Catalina. Geniet van muziek, tv en podcasts in drie gloednieuwe Mac‑apps. Gebruik nu ook je favoriete iPad‑apps op je Mac. Vergroot je werkruimte en je creativiteit met iPad en Apple Pencil. En ontdek slimme nieuwe features in de apps die je dagelijks gebruikt. Nu kun je verder gaan in alles wat je doet. Volle kracht vooruit dus.

 

Alleen nog 64-bits apps

‘Volle kracht vooruit’ betekent echter ook dat 32-bits apps niet meer mee mogen doen in macOS Catalina. De nieuwe versie van macOS ondersteunt alleen nog maar 64-bits applicaties. Gelukkig waarschuwt de installer hier ook voor. Wil je toch eerst even door je apps heen wandelen om te kijken of je nog 32-bits apps op je systeem hebt staan, of kijken of ontwikkelaars inmiddels met Catalina-geschikte versies zijn gekomen?

Kijk dan even in de app ‘Systeeminformatie’. Klik met ⌥ (alt/option) op het Apple menu () en klik op de bovenste optie. In de linkerkolom, onder ‘Software’ klik je op Applicaties. Je krijgt nu een overzicht van alle applicaties op je Mac te zien en tevens of deze 32- of 64 bits zijn.

Catalina waarschuwt of er nog 32-bits apps op je Mac staan (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Dit is er nieuw in macOS Catalina

De komende dagen zullen we uitgebreid ingaan op alle vernieuwingen in macOS 10.15. Voor diegenen die niet daarop kunnen wachten, maken vast even een korte vogelvlucht door de grootste vernieuwingen:

Muziek en podcasts

iTunes is niet meer. Maar er zijn nu drie gloednieuwe, speciaal ontwikkelde apps: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Elke app is helemaal opnieuw ontworpen. Toch blijft alles uit je iTunes-bibliotheek gewoon toegankelijk in deze apps. Daarnaast kun je – net als ‘vroeger’ –  back-ups maken, bestanden terug­zetten en synchroniseren door je device op je Mac aan te sluiten.

Apple Music
Apple Music (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

macOS Catalina brengt Mac Catalyst

Met Mac Catalyst kunnen ontwikkelaars eenvoudig Mac‑apps maken op basis van de iPad‑apps die je al kent. Ze werken gewoon naast je bestaande Mac‑apps, zodat je bijvoorbeeld content van de ene naar de andere app kunt slepen. Ze benutten het grotere scherm en de snelle hardware van je Mac. En omdat ze op de iOS-versie zijn gebaseerd, werken ze op je Mac precies hetzelfde als op je iOS-devices. Er is een al heel scala aan iOS apps verkrijgbaar die met behukp van Mac Catalyst geschikt zijn gemaakt voor de desktop. Denk aan apps voor reizen, amusement, gamen, bankieren, onderwijs en projectmanagement.

Mac Catalyst
Mac Catalyst (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Foto’s

Foto’s heeft een nieuwe look gekregen. Je bekijkt nu alleen de beste foto’s in je bibliotheek, zonder de dubbele en overbodige exemplaren. Blader door je favorieten van een dag, maand of jaar en bekijk grotere voorvertoningen van al je foto’s. En Foto’s is nu nog slimmer, met extra aandacht voor belangrijke momenten zoals verjaardagen, bruiloften en reizen.

Foto's
Foto’s (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Notities

Met de nieuwe Galerijweergave en een nog krachtigere zoekfunctie is het nu makkelijker dan ooit om snel je notities te vinden. Via gedeelde mappen werk je soepel samen, met een persoon of een hele groep. En met de nieuwe checklist-opties kun je onderdelen naar beneden verplaatsen, snel de volgorde wijzigen met Drag & Drop, en nog veel meer.

Notities
Notities (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Herinner­ingen

Ook Herinner­ingen is volledig vernieuwd. De app heeft een compleet nieuw ontwerp en laat je nu nog makkelijker herinneringen maken, ordenen en bijhouden. Met de handige knoppenbalk voeg je snel bijlagen aan herinneringen toe en kun je herinneringen maken of wijzigen. Slimme lijsten geven je geplande herinneringen automatisch geordend weer. En als je iemand tagt in een herinnering, krijg je de volgende keer bij het chatten in Berichten een melding.

Safari

Met de vernieuwde startpagina kun je snel en makkelijk je favorieten en veelbezochte websites openen. En Siri geeft je een wereld aan suggesties op basis van relevante websites in je browse­geschiedenis, websites die je onlangs hebt bezocht en links die je in Berichten hebt ontvangen.

Sidecar

Met Sidecar kun je je bureaublad uitbreiden en je iPad gebruiken als tweede beeldscherm. Werk in de ene app, terwijl je er een andere naast houdt. Of bekijk je tekening op je Mac, terwijl je tools en paletten gebruikt op je iPad. Je kunt je beeldschermen ook spiegelen, zodat ze allebei dezelfde content weergeven. Zo deel je met anderen precies wat je zelf ziet.

Je kunt met Sidecar ook gebruik maken van de Apple Pencil. Sleep je appvenster van je Mac naar je iPad zoals je bij een tweede display zou doen. Je kunt nu de Apple Pencil gebruiken om te tekenen en schetsen, of voor het markeren van screenshots en pdf’s. Een schets op je iPad plaats je nu net zo makkelijk op je Mac, in welk document dan ook. Via de navigatie­­kolom heb je belangrijke toetsen als Command, Control en Shift altijd bij de hand.

Sidecar
Sidecar (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Schermtijd

Met macOS Catalina vind je al je favoriete Schermtijd-features op je Mac. Zo krijg je nu nog meer inzicht in hoe je je tijd besteedt. Controleer het gebruik, plan downtime en stel limieten in voor apps en websites op al je devices. En via Delen met gezin kun je limieten instellen voor je kinderen, zodat ze hun aandacht houden bij de belangrijke dingen.

Schermtijd
Schermtijd (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

‘Zoek mijn’

De nieuwe Zoek mijn‑app combineert Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden in één handige app op Mac, iPad en iPhone. Met de Zoek mijn‑app kun je een zoekgeraakte Mac terug­vinden, zelfs als hij offline is en in de sluimerstand staat. De app zendt Bluetooth-signalen uit die door actieve Apple devices in de buurt kunnen worden gedetecteerd. Deze devices geven vervolgens de locatie van je Mac door aan iCloud, zodat je het device in de Zoek mijn‑app kunt vinden.

Het is allemaal anoniem en volledig versleuteld, dus niemand kent de identiteit van het device dat de locatie doorgeeft. Ook Apple niet. Het melden gebeurt geluidloos met behulp van kleine groepjes gegevens die gebruikmaken van bestaand netwerkverkeer. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je batterijduur, je gegevensgebruik of je privacy.

'Zoek mijn'
‘Zoek mijn’ (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple

Beveiliging en privacy

MacOS Catalina kent uitgebreide beveiligings­features. Die beschermen macOS beter tegen onrechtmatige wijzigingen, zorgen dat de apps die je gebruikt veilig zijn en geven je meer controle over toegang tot je gegevens. En als je Mac of MacBook zoekraakt of gestolen wordt, kun je hem nu nog makkelijker terug­vinden.

Apps moeten nu toestemming vragen om direct toegang te krijgen tot je bestanden in de mappen ‘Documenten’ en ‘Bureaublad’, iCloud Drive en externe volumes. Je houdt dus altijd de controle over je gegevens. En je krijgt een bericht voordat een app activiteit op je toetsen­bord of een foto of video op je scherm kan vastleggen.

Veiligere hardware

De Apple T2 Security-chip houdt je Mac veilig door te zorgen dat je alleen betrouwbare software gebruikt en dat je opgeslagen gegevens automatisch worden versleuteld. De chip zorgt ook voor beveiligde verificatie voor Touch ID en beveiligde betalingen voor Apple Pay. En macOS Catalina is uitgerust met een activeringsslot. Vanaf nu kan alleen jij je Mac wissen en opnieuw activeren.

Veiligere software in macOS Catalina

MacOS Catalina draait op een eigen ‘alleen-lezen’-volume. Dit betekent dat het besturings­systeem afgescheiden is van alle andere gegevens op je Mac. Je systeem­bestanden kunnen nooit onbedoeld worden overschreven. En dankzij Gatekeeper weet je zeker dat nieuwe apps die je installeert gecontroleerd zijn op bekende beveiligings­problemen, voordat je ze gebruikt. Zo ben je verzekerd van veilige software.

Op deze Macs kun je MacOS Catalina draaien

MacOS Catalina is beschikbaar voor de volgende Macs en MacBooks:

Desktops:

  • Mac mini: 2012 en nieuwer
  • iMac: 2012 en nieuwer
  • iMac Pro: 2017 en nieuwer (alle modellen)
  • Mac Pro: 2013 en nieuwer

Laptops:

  • MacBook: 2015 en nieuwer
  • MacBook Air: 2012 en nieuwer
  • MacBook Pro: 2012 en nieuwer

➔ Meer lezen over macOS Catalina? We hebben er al diverse artikelen aan gewijd!

 [ad_2]

- Advertentie -