Een week Catalina: nog altijd veel problemen

[ad_1]

Catalina is precies een week geleden uitgebracht. Hoewel niet iedereen grote problemen ervaart, is de update zeker niet vlekkeloos te noemen. Er gaan dingen mis in de software van Apple, maar ook apps van andere ontwikkelaars uit bijvoorbeeld de App Store hebben moeite met de update.

Dit weekend schreven we nog over de problemen met Apple Mail in Catalina. Een vervelende bug kan er voor zorgen dat je in bepaalde gevallen (gedeeltes van) mails kwijtraakt. In een blogpost schrijft een ontwikkelaar dat je voorzichtig moet zijn bij het upgraden naar 10.15.0, en ook in de reacties op One More Thing blijkt dat het probleem zich bij meerdere gebruikers afspeelt.

- Advertentie -

Bugs na upgrade macOS Catalina

Problemen in de Mail-app zijn niet de enige die ontstaan na de update naar Catalina. Ook bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom (evenals andere onderdelen van Adobe Creative Cloud) werken niet naar behoren. De software van Adobe leunt gedeeltelijk nog op 32-bits-componenten, zoals de softwaremaker zelf schrijft, die in Catalina niet meer ondersteund worden. Apple heeft echter al een flinke tijd geleden aangegeven de ondersteuning voor 32-bits te staken, dus heeft Adobe hier misschien meer schuld aan.

Catalina waarschuwt of er nog 32-bits apps op je Mac staan (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

Professionele Mac-gebruikers vragen zich daarom af of het verstandig is te upgraden naar Catalina. Eigenlijk ligt dat helemaal aan de apps die je gebruikt. Oude versies van Microsoft Office worden bijvoorbeeld niet meer ondersteund. Dat geldt ook voor oudere varianten van Garageband en het intussen stopgezette iPhoto. Blogger Steve Moser maakte zelfs een lijst van 235 apps die niet werken, met een aantal grote namen.

iTunes als missende bibliotheek

Met de komst van macOS Catalina is iTunes verdwenen. De app maakt plaats voor drie losse apps: TV, Muziek en Podcasts. Voor velen een verbetering ten opzichte van het ‘oude en logge’ iTunes, maar veel software is hier nog niet op berekend. Voornamelijk DJ’s ervaren problemen met hun apps die nog altijd aan de iTunes-bibliotheek gekoppeld zijn. Een bibliotheek die niet meer bestaat, en dus weigeren sommige DJ-apps dienst.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes
De nieuwe Muziek-app die iTunes vervangt. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Heb je voor bijvoorbeeld je werk, studie of hobby bepaalde apps nodig waarvan je weet dat ze 32-bits zijn? Wacht dan vooral met upgraden tot de softwaremaker zijn app heeft ge-updated. In het ergste geval komt die update nooit, en zal de software dus voortaan niet meer door nieuwe versies van macOS ondersteund worden.

Upgraden naar macOS Catalina? Check je apps!

Voordat je de upgrade naar Catalina uitvoert, kun je controleren of je apps ondersteund worden op de nieuwste versie van Apples besturingssysteem. Zoek in Spotlight naar Systeeminformatie, klap door ‘software’ open en klik op ‘verouderde software’. Daar vind je een overzicht van alle programma’s die je nu op je mac hebt staan, en vanaf Catalina niet meer zullen werken.

En dan maar hopen op een update, of gewoon niet naar Catalina upgraden. Bij welke app ervaren jullie problemen? We horen het graag![ad_2]

- Advertentie -