De ultieme koopgids voor refurbished iMacs

[ad_1]

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over refurbished iMacs. We leggen de verschillen tussen modellen uit, waar je op moet letten bij de aanschaf en zetten de beste prijzen en aanbiedingen op een rij.

Refurbished iMac: alle informatie die je nodig hebt op één plek

Steeds vaker schaffen mensen refurbished apparaten aan. De betekenis van refurbished is ‘gereviseerd’. Het grote voordeel van refurbished is dat het apparaat compleet is nagekeken, schoongemaakt en indien nodig van nieuwe onderdelen voorzien. Daardoor is hij betrouwbaarder dan een tweedehands van bijvoorbeeld Marktplaats, maar goedkoper dan een nieuw exemplaar.

- Advertentie -

In deze koopgids vertellen we in een aantal hoofdstukken waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van een refurbished iMac. We bespreken de verschillende modellen, belangrijke specificaties en natuurlijk ook zaken als de betrouwbaarheid en garantie.

→ Refurbished iMac kopen

Inhoudsopgave refurbished iMac koopgids

 1. Waarom kiezen voor een refurbished iMac? De voor- en nadelen op een rij
 2. Hoe vergelijk je refurbished iMacs met elkaar?
 3. Condities: de staat van een refurbished iMac
 4. Garantie en retourneren
 5. Welke refurbished iMac heb ik nodig?
 6. Zo test en controleer je een refurbished product

Waarom kiezen voor een refurbished iMac? Dit zijn de voor- en nadelen

Een refurbished iMac heeft verschillende voordelen. De pc is al eerder gebruikt, maar het voordeel van refurbished is dat deze nadien helemaal is schoongemaakt, gerepareerd en indien nodig van nieuwe onderdelen is voorzien. Daardoor heb je een goed functionerend apparaat dat stukken goedkoper is en tevens van garantie voorzien is. De computer kan dus nog jaren mee en je bent verzekerd van kwaliteit.

Een refurbished iMac is dus geen tweedehands exemplaar van bijvoorbeeld Marktplaats. Het kost dan ook meer om een refurbished iMac aan te schaffen, maar dan krijg je wel een degelijker apparaat dan eentje die je ergens tweedehands koopt. Refurbished is daarnaast natuurlijk alsnog veel goedkoper dan een iMac nieuw aanschaffen. Hierdoor is het ook voor mensen met een minder groot budget mogelijk om een iMac te kopen en gebruiken.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished iMac is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • De iMac kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model
 • Moeilijk verkrijgbaar, omdat weinig refurbished aanbieders refurbished iMacs verkopen

Refurbished iMac

Hoe vergelijk je refurbished iMacs met elkaar?

Refurbished wordt steeds populairder, waardoor het aanbod ook steeds verder toeneemt. Dat is goed nieuws voor jou als consument, omdat je hierdoor meer keuze hebt uit meer verschillende modellen. Bovendien komen er steeds meer refurbished aanbieders die met elkaar gaan concurreren, wat gunstigere prijzen oplevert.

Prijs

Er zijn verschillende aspecten die de prijs van een refurbished iMac beïnvloeden, zeker omdat er veel verschillende modellen en configuraties zijn. In het overzichtje hieronder bespreken we de belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om jouw ideale prijs te bepalen voor een refurbished iMac.

Modellen

Net als bij refurbished iPhones en Apple Watches kun je bij een gereviseerde kiezen uit verschillende modellen. Apple verkoopt immers diverse versies van de iMac en dit betekent dat je de meeste ook refurbished kunt aanschaffen. Bovendien zijn iMac-modellen die niet meer nieuw te koop zijn (bijvoorbeeld versies uit 2014) vaak nog wel refurbished verkrijgbaar.

Hoewel de iMac in verschillende samenstellingen refurbished verkrijgbaar is, is de iMac Pro dat (nog) niet. Bij de refurbished iMac is er wel een divers aanbod van pc’s met verschillende resoluties, opslagruimtes en processors.

refurbished iMac

Geheugen

In onze prijsvergelijker kun je kiezen voor verschillende geheugen-opties, want refurbished iMacs hebben niet standaard één opslagcapaciteit. Het minste aan interne opslag bij een iMac is 256GB. Denk je wat meer nodig te hebben, dan heb je nog de optie 512GB. Voor gebruikers die grote hoeveelheden bestanden willen opslaan op hun pc, zijn er de opties 1TB of 2TB.

Houd er wel rekening mee dat refurbished iMacs met meer opslag doorgaans ook duurder zijn. Bedenk dus goed hoeveel geheugen jij doorgaans nodig hebt, en pas op basis hiervan je voorkeuren in de prijsvergelijker aan.

Over het algemeen is 512GB genoeg voor de doorsnee iMac-gebruiker. Denk je niet zoveel muziek-, video- of andere bestanden op te slaan, voldoet 256GB ook. Voor veeleisende gebruikers is het slimme om voor minstens 1TB te gaan.

Processor en werkgeheugen

Een groot voordeel van iMacs is dat je ze kunt uitbreiden, dit geldt ook voor refurbished-modellen. Je kiest een zogenoemde basisconfiguratie, oftewel standaardpakket, en breidt deze naar voorkeur uit. Je kunt zo een betere processor, meer werkgeheugen of opslagcapaciteit laten plaatsen.

De processor is als het ware de motor van een computer en bepaalt grotendeels de snelheid. Let hierbij vooral op de kloksnelheid, aangeduid met de afkorting ‘GHz’. Over het algemeen geldt: hoe hoger dit cijfer, hoe beter. De meeste refurbished iMacs zijn uitgerust met een Intel Core i5- of i7-processor, waarbij laatstgenoemde krachtiger is. Dit zijn de verschillende processors en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.

wat is een elektrocardiogram

Type scherm en inches

Veel refurbished iMacs die momenteel verkocht worden, hebben schermgroottes van 21,5-, 24- en 27-inch en zijn gebouwd in 2012 en 2013. Wanneer je regelmatige diverse programma’s tegelijk open hebt staan is een groot scherm wel zo fijn. Je hebt zo alle ruimte om ze naast elkaar uit te voeren en geen detail ontgaat je. Daarnaast zijn de basisspecificaties van de 27 inch-iMac beter dan die van de kleinere modellen. Daarmee is hij krachtiger, en geschikter voor het uitvoeren van zware (grafische) taken.

Schermresolutie

iMac-schermen hebben verschillende resoluties. Aangezien refurbished-modellen gebruikt zijn, bieden verkopers vaak niet de nieuwste modellen aan. Refurbished iMacs hebben daarom vaak full-hd of wqhd-schermen. Deze modellen zijn vóór 2014 op de markt gekomen.

In 2014 is namelijk een grote slag gemaakt, toen Apple haar computers ging leveren met Retina-schermen. Alle iMacs voor 2014 hebben geen Retina-scherm. Dit betekent dat deze displays minder scherp zijn omdat ze een lagere pixeldichtheid hebben. Dit merk je vooral als je erg dicht op het scherm zit en je de pixels op een niet-Retina-scherm kunt onderscheiden. Een Retina-display is daarentegen zo scherp dat je de afzonderlijke pixels haast niet met het blote oog ziet.

Vanwege hun relatieve nieuwigheid zijn ze op de refurbishedmarkt echter minder goed verkrijgbaar dan de hierboven genoemde full-hd iMacs. Controleer dus altijd even het schermtype als je op zoek gaat naar een iMac en de schermkwaliteit voor jou hoog op je prioriteitenlijstje staat.

Meegeleverde accessoires

Bij een nieuwe iMac krijg je naast een stroomkabel standaard een toetsenbord en Magic Mouse meegeleverd. Let er daarom goed op of je bij een refurbished iMac die je wil aanschaffen ook deze accessoires meegeleverd krijgt. De prijs kan mogelijk lager zijn dan anderen, maar vervolgens niet deze meegeleverde accessoires omvatten. Dan ben je mogelijk alsnog duurder uit doordat je nog los een toetsenbord en muis moet aanschaffen.

Shopwaardering

Als je een prijzig product in huis haalt, wil je natuurlijk wel weten dat je deze bij een betrouwbare partij aanschaft. Om die reden staat er per aanbieder een shopwaardering in onze vergelijker.

Onder de naam van een winkel zie je vijf sterren staan, die ingevuld zijn op basis van verschillende onafhankelijke reviewpartijen. Deze partijen verzamelen ervaringen en beoordelingen van klanten en rekenen hiervoor een gemiddelde uit per winkel. Zo zie je in één oogopslag wat de score van een winkel is en hoeveel mensen hier hun oordeel over uitgesproken hebben.

Condities

Refurbished iMacs zijn volledig gecontroleerd op technische werking, schoongemaakt en indien nodig zijn onderdelen vervangen. De behuizing wordt in de regel niet vervangen. Hierdoor worden gereviseerde producten in verschillende condities, ook wel gradaties of ‘grades’ genoemd, aangeboden.

Verkopers hanteren vaak verschillende refurbished productcondities. Dit hebben we gedaan door het aanbod van de belangrijkste refurbished-verkopers onder te verdelen in drie condities: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt. Deze condities zijn ook toe te passen op MacBooks.

Garantie en retourneren

Wanneer je een refurbished iMac bij een webwinkel aanschaft, heb je altijd recht tot retourneren en garantie. Let wel op de termijn: de garantieduur varieert doorgaans tussen de 12 en 36 maanden. De bedenktijd is tenminste 14 dagen en kan oplopen tot 40 dagen. Bij sommige aanbieders is het retourneren gratis, al moet je bij anderen zelf de verzendkosten betalen.

Wanneer je hier zelf voor moet opdraaien raden wij de verzekerservice van PostNL aan. Hiermee verzeker je voor 14,45 euro je refurbished iMac tegen een maximumbedrag van 5500 euro. Zo dek je risico’s als vermissing of schade tijdens verzenden af.

Als je niet tevreden bent, heb je twee keuzes:

 1. Je maakt aanspraak op het recht van retour. Je stuurt de refurbished iMac terug naar de verkopende partij. Als consument heb je recht op ontbinding van de koopovereenkomst binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen;
 2. Je maakt aanspraak op de garantie – de garantievoorwaarden en duur verschilt per aanbieder, zorg dat je goed ingelezen bent waarop de garantie precies betrekking heeft.

refurbished iMac

Welke iMac heb ik nodig?

De eerste stap bij het kopen van een refurbished iMac is duidelijk: welk model heb je nodig? De iMac bestaat sinds 1998 en is in de loop der jaren regelmatig van updates voorzien.

De verschillende iMac-modellen

Omdat de iMac sinds 1998 bestaat, zijn er al tal van verschillende modellen en versies verschenen. Het model dat nu nog nieuw en refurbished verkocht wordt zijn nagenoeg allemaal de iMac Aluminium, Unibody, Slim en Retina.

→ Refurbished iMac kopen

Tip: Op de website van Apple staat een overzicht van alle iMac-modellen, ook degene die nu nauwelijks nog verkocht worden. Dit overzicht wordt door Apple bijgewerkt zodra er een nieuw model op de markt verschijnt.

Let op met Retina-iMacs uit 2015 of 2017

Hoewel de eerste iMac Retina in 2015 verscheen, heeft Apple in 2017 het model van een upgrade voorzien. Kijk daarom altijd goed naar het jaar waarin deze iMac Retina’s oorspronkelijk zijn gebouwd. Het 2017-model is namelijk voorzien van de nieuwere Kaby Lake-processors en draaien op een nieuwere (betere) Bluetooth-versie. Ook ligt de snelheid van het 2017-model hoger dan die uit 2015. Al zie je dit natuurlijk ook weer terug in de prijs.

refurbished iMac

Hoe controleer je de kwaliteit van een refurbished iMac?

De herkomst van refurbished iMacs is divers. De één is gebruikt als zakelijke computer, terwijl de ander een demomodel is geweest. We raden daarom aan om een refurbished apparaat te controleren wanneer je hem uit de doos haalt.

Check eerst of de behuizing overeenkomt met de conditie die je hebt besteld. Schenk vooral aandacht aan het scherm en let op diepe krassen. Deze kunnen na verloop van tijd groter worden, en daardoor stof binnenlaten. Uiteindelijk kan dit de werking belemmeren.

Ook kan het geen kwaad om te kijken hoe het er met de binnenkant van je refurbished iMac voor staat. Gelukkig is hiervoor een standaard vooraf geïnstalleerd programma van Apple aanwezig. Zo werkt deze diagnostische test:

Zo controleer je de binnenkant van een refurbished iMac:

 1. Zorg ervoor dat je toetsenbord en muis aangesloten zijn en dat je iMac uitstaat;
 2. Zet het apparaat aan en druk meteen op de D-toets, totdat je een scherm ziet waarbij je Nederlands als taal kunt kiezen. Bij computers van vóór juni 2013 kies je in dit scherm voor de optie ‘Apple Hardware Test’;
 3. Start de test en wacht twee à drie minuten, totdat deze is afgerond. Mocht er iets niet kloppen, krijg je vanzelf een melding. Bij oudere apparaten kies je in dit scherm voor de optie ‘Test’;
 4. Het is foute boel wanneer je een referentiecode op je beeldscherm krijgt. Dat betekent dat een onderdeel niet meer goed functioneert. Je kunt er nu voor kiezen om een uitgebreidere test, die ook langer duurt, uit te voeren. Kom je er zelf niet uit, dan kun je contact opnemen met de klantenservice door op ‘Aan de slag’ te klikken. Je wordt hierbij stap-voor-stap geholpen;
 5. Wanneer je klaar bent met testen, schakel je het apparaat weer uit door op de knop te klikken of ‘S’ in te drukken. Herstarten doe je met ‘R’.

Meer refurbished Apple-producten

Niet alleen voor de refurbished iMac hebben we een uitgebreide koopgids met daarin adviezen en tips. Als je ook een nieuwe refurbished iPhone zoekt, kun je terecht in de speciale gidsen door op de onderstaande knoppen te klikken.

→ Refurbished iPhones

→ Refurbished iPad

→ Refurbished Apple Watch

→ Refurbished MacBook

[ad_2]