de eerste laptop ooit gemaakt

[ad_1]

Maak kennis met de Osborne 1: de allereerste laptop. Het apparaat dat in 1981 werd uitgebracht had een 5-inch beeldscherm en woog maar liefst 11 kilo. Een portable computer, voor wie hem met een steekkar kan vervoeren.

Technisch gezien was de Osborne 1 niet de eerste laptop, maar de eerste draagbare computer. Dat komt doordat de term ‘laptop’ in 1981 nog niet bestond. Die werd pas een paar jaar later geïntroduceerd.

- Advertentie -
Osborne 1
De Osborne 1 (Bron: Old Computers)

De geboorte van de ‘laptop’

Nadat de ‘personal computer’, ofwel de PC, in het begin van de jaren ’70 werd geïntroduceerd ontstond al snel het idee van een draagbare PC. Een super futuristisch idee natuurlijk, dat in 1968 al werd omschreven door de computer wetenschapperAlan Kay. Hij omschreef een dergelijk apparaat in 1972 een paper als de ”Dynabook”. Die naam heeft het nooit gehaald, maar een prototype kwam er wel.

Het IBM SCAMP project (Special Computer APL Machine Portable) werd in 1973 gedemonstreerd. De eerste PC die voor het publiek beschikbaar was werd in 1975 uitgebracht onder de naam ‘IBM 5100’.

De Osborne 1 werd in 1981 uitgebracht en kostte ongeveer 1600 Euro. Dat was zeker niet goedkoop in die tijd. Voor dat geld kreeg je dus een computer die ongeveer 11 kilo woog en een hele stapel floppy disks met daarop de bijbehorende software. Daarnaast deed Osborne er nog een aantal games bij en natuurlijk een gebruikshandleiding. Eentje van 777 pagina’s dik. Succes daarmee.

Osborne 1
(Bron: Inexhibit)

Geniale uitvinding hield niet lang stand

De Osborne 1 was destijds een briljante uitvinding. In die tijd kochten de meeste mensen een computer als de Radio Shack TRS-80 of de Commodore PET. En wie een beetje meer geld had ging voor een Apple-computer.

Maar de Osborne 1 verkreeg direct vanaf het moment dat hij werd gelanceerd bekendheid. Tegen het einde van 1981 werden er ongeveer 2000 Osborne 1 computers per maand verkocht. Dat was voor die tijd bizar veel. Succes leek gegarandeerd, maar het business plan van Osborne leek toch niet lang stand te houden. Het merk kon de snelheid waarmee IBM software ontwikkelde niet bijhouden en moest uiteindelijk het nakijken geven aan concurrenten Apple en IBM.

Zo ziet de Osborne 1 er uit wanneer in gebruik. Waarschuwing: de video is lang dus skip gerust een minuut of 3 aan het begin.

Toe aan nog wat meer nostalgie? Lees dan hier over de geschiedenis van de Mac.

Reageer op artikel:

Maak kennis met de Osborne 1: de eerste laptop ooit gemaakt van 11kg zwaar

[ad_2]

- Advertentie -