Blauw licht van smartphone en laptop versnellen je verouderingsproces

[ad_1]

Volgens een recent onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University is het blauwe licht dat van smartphones, laptops en andere apparaten afkomt schadelijker dan gedacht. Het licht kan hersencellen beschadigen en het netvlies, zo meldt het onderzoek dat werd gepubliceerd in Aging and Mechanisms of Disease.

De blauwe straling die wordt geproduceerd door de meeste elektronica in ons huis, maakt ons volgens het onderzoek ouder. Dit effect vindt zelfs plaats wanneer de gebruiker niet direct naar het apparaat of het scherm kijkt.

- Advertentie -

Blauwe straling werkt verouderend

Het recente onderzoek bewijst dat de blauwe straling het verouderingsproces van mensen versnelt. De resultaten van de Oregon State University zijn gebaseerd op experimenten uitgevoerd op de Drosophila melanogaster. Ofwel, de fruitvlieg.

De reactie van de fruitvlieg is een goede indicator voor hoe de mens reageert op dit licht, aangezien onze cellen zich op dezelfde manier ontwikkelen. Uit de resultaten is gebleken dat lange blootstelling aan de blauwe straling hersencellen beschadigt.

blauw licht
(Bron: ANP. Foto door Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Zo werkte het experiment

De experimenten werden geleid door onderzoeken Jaga Giebultowicz. Het onderzoek rapporteerde hoe de fruitvliegjes reageerden op 12 uur blootstelling aan blauw LED-licht. Dit licht is vergelijkbaar met de blauwe straling die van smartphone en tablets af komt. Er was ook een groep fruitvliegjes die niet werd blootgesteld aan dit licht maar verder wel in dezelfde condities werden gehouden.

Uit het onderzoek bleek dat de groep vliegjes die werd blootgesteld aan het LED-licht korter leefden dan de vliegjes die er niet aan werden blootgesteld. De vliegjes die werden blootgesteld aan deze straling vertoonden ook schade aan de neuronen in hun hersenen en de cellen van hun hoornvlies. Daarnaast was hun motoriek verstoord.

Google Street View
Bron: Unsplash / NESA by Makers

Geen directe oplossing om blauw licht te filteren

De resultaten van het onderzoek laten zien dat wie lang is blootgesteld aan blauw licht dat van een smartphone, een laptop, of ander apparaat afkomt sneller veroudert. Smartphones, tablets en laptops zijn echter niet weg te denken uit onze hedendaagse samenleving.

Er komen echter wel steeds meer innovatieve oplossingen op de markt om het schadelijke licht te filteren. Bijvoorbeeld in brillenglazen. Heb je geen bril? Dan is het misschien wachten op de volgende innovatie op het gebied van smartphone- en laptopschermen.

Benieuwd of de dark mode je ogen kan redden? Lees het hier. Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone met een goed blauw licht filter? Klik dan hier voor de beste iPhone 11 deals.

Reageer op artikel:

Nieuw onderzoek: Blauw licht van smartphone en laptop versnellen je verouderingsproces

[ad_2]

- Advertentie -