4 redenen om Zoom snel te verwijderen (update)

[ad_1]

Update 6 april: Zoom heeft inmiddels aangegeven met drie van de vier redenen uit dit artikel bezig te zijn. Maar dat neemt niet weg dat Zoom in het verleden al heel veel veiligheidsproblemen had. Vooralsnog vertrouwen wij de app nog niet helemaal.  Voor wat meer leesvoer over de veiligheid van Zoom raden we daarnaast dit uitgebreide (Duitse) artikel van heise.de aan.

Hieronder lees je het oorspronkelijke bericht.

- Advertentie -

In deze tijd van thuiswerken heb je vast al kennis gemaakt met de populaire videodienst Zoom. Wil je op dit moment digitaal vergaderen voor je werk, dan is de kans groot dat iemand Zoom aanbeveelt. Gedeeltelijk snappen we dat, want Zoom werkt heel laagdrempelig. Het is snel geïnstalleerd, je hoeft geen account aan te maken en de videokwaliteit en functieomvang zijn prima. De dienst klinkt dus heel mooi, maar wij raden af om Zoom te gebruiken en het zo snel mogelijk te verwijderen. Hieronder zetten we de redenen op een rij.

Wil je echt goede alternatieven voor Zoom? In iCreate 117 vind je een uitgebreide feature over slim thuiswerken.

iCreate 117

iCreate 117

Super-wifi: overal in huis razendsnel internet

1. Zoom had in het verleden een supergroot veiligheidslek

In het verleden stond Zoom al onder vuur vanwege een groot veiligheidslek. Zo kwam afgelopen jaar aan het licht dat kwaadwillenden op afstand je webcam konden activeren, zelfs nadat je de app van Zoom al had verwijderd. Zoom en Apple hebben toen in razend tempo updates uitgebracht waarmee het probleem werd verholpen. Maar vertrouw je een videodienst die in het verleden al zulke grote fouten heeft gemaakt?

2. Het deelt gegevens met Facebook

Over het algemeen geldt: kost een dienst geen geld, dan betaal je met je gegevens. Maar hoe nou geld verdienen met al die gebruikersgegevens? Daar had Zoom een goed idee voor. In de iOS-app van Zoom zit de iPhone functie ‘Log in met Facebook’. Hiermee wordt je Zoom-account aan Facebook gekoppeld en daarnaast delen de twee bedrijven gegevens. Prima als je daar bewust voor kiest, maar het bleek dat Zoom ook alle gegevens met Facebook deelde als je níét met Facebook was ingelogd. Omdat dit in strijd was met de eigen privacy-voorwaarden, heeft Zoom dat delen recent uit de app gehaald. Dit maakt de dienst wederom niet betrouwbaarder.

3. De installatie doet schimmige dingen

We zeiden boven aan dit artikel dat de installatie van Zoom zo lekker makkelijk werkt. Te makkelijk, als je het aan veiligheidsexperts vraagt. Zoom wordt namelijk al geïnstalleerd voordat je überhaupt toestemming hebt gegeven. Het pkg-bestand van de installatie gebruikt hiervoor de zogeheten ‘Preinstall’. Die is eigenlijk ervoor bedoeld om te checken of een app geïnstalleerd kan en mag worden, maar Zoom gebruikt het dus om stiekem al de hele app te installeren. Bij het vragen naar je wachtwoord geeft het zichzelf bovendien de naam ‘System’. Dat zijn praktijken die eigenlijk alleen van malware kennen.

4. Zoom heeft nog meer veiligheidslekken

Denk je dat je met de vorige problemen kunt leven omdat Zoom verder zo gemakkelijk is? Wat dacht je dan van twee nieuwe veiligheidslekken die recent zijn ontdekt. Op basis van de schimmige installatie is het namelijk voor hackers mogelijk om admin-rechten op je Mac te krijgen. Daarnaast is het middels zogeheten code-injectie mogelijk om ongevraagd mee te luisteren bij Zoom-gesprekken. Wacht, dit hadden we toch al gehoord? Klopt, dat was een jaar geleden al een probleem.

Zoom verwijderen: zo snel mogelijk

Daarom ons advies: je moet Zoom zo snel mogelijk weer van je Mac verwijderen! Hoe je dat doet, laten we hieronder zien. Gelukkig gaat dat – net als de installatie van Zoom – weer supergemakkelijk.

Er zijn maar twee bestanden die je moet verwijderen. Ten eerste is dat de Zoom-app. Die vind je in je programma’s-map onder de naam ‘zoom.us’. Het tweede bestand vind je in je gebruikersmap, onder ‘Bibliotheek/Internet Plug-Ins’. Dat bestand heet ZoomUsPlugIn.plugin. Verwijder je zowel de app als de plug-in, is Zoom helemaal van je Mac verdwenen.

Zie je de Bibliotheek niet in je gebruikersmap? Eventueel moet je deze eerst activeren. Open je gebruikersmap in Finder, toets Cmd+J in en vink ‘Toon bibliotheekmap’ aan.

Je kunt er ook rechtstreeks in Finder heen gaan, via Shift+Cmd+G en dan de volgende twee paden – na elkaar – in te voeren.

  • /Applications/zoom.us.app
  • ~/Library/Internet Plug-Ins/ZoomUsPlugIn.plugin



[ad_2]

- Advertentie -