Review: Vifa City – draagbare en stijlvolle bluetooth-speaker

[ad_1]

Een aantal maanden geleden keken we uitgebreid naar de multiroomspeakers van Vifa. Het Deense bedrijf heeft echter onlangs ook een draagbare bluetooth-speaker op de markt gebracht. In deze review kijken we naar deze kleine speaker, genaamd de Vifa City.

Wat is de Vifa City?

De Vifa City is een compacte en draagbare bluetoothspeaker, ontwikkeld voor diegenen die een goed geluid onderweg, op het strand of tijdens de picnic willen hebben. De City biedt volgens de fabrikant een 360 graden-geluid, een batterijduur van 12 uur en een design dat in zes verschillende kleuren te verkrijgen is; Lemon, Stone Grey, Burgundy Blush, Sage Green, Terracotta Blue of Ultramarine Coral.

- Advertentie -

De draagbare bluetoothspeaker heeft een gewicht van 300 gram en beschikt over een aluminium behuizing die bestand is tegen water en stof. Onder de motorkap zien we een 65mm woofer en een 15mm tweeter terug. Voor de koppeling met een smartphone is bluetooth met NFC aanwezig. Ook is er de mogelijkheid om een afspeelapparaat middels usb aan te sluiten. De Vifa City is te koop voor een prijs van 139 euro.

Design

De Vifa City is een kleine en compacte bluetooth-speaker met een stijlvol design. De speaker heeft een ronde vorm, met een gekleurde ABS-behuizing en een gekleurde aluminium grille. Er hangt ook een koortje aan zodat je de speaker makkelijk in je hand vasthoudt of kunt ophangen. Er zijn verschillende kleurvarianten van de speaker te koop, dus voor ieder wat wils. De speaker is maar 39mm dik, heeft een doorsnede van 105mm en weegt 300 gram. Dit maakt de speaker ideaal om mee te nemen, en daarvoor wordt ook nog een reistas meegeleverd.

Opladen gaat via de USB-C-poort, waarop ook nog een extern USB-afspeelapparaat aangesloten kan worden. Je kunt de City overal gebruiken, maar houd er rekening mee dat de speaker een IPX4-certificaat heeft, wat betekent dat hij tegen een spatje water kan maar niet ondergedompeld kan worden. Ook kan de speaker tegen een licht stootje, mar verwacht niet dat een harde val overleefd wordt. Al met al komt de City met een nette afwerking en een stijlvol design.

Installatie en gebruik

Als er één ding belangrijk is bij een bluetooth-speaker dan is het wel gebruiksgemak. Binnen enkele seconden moet de speaker te verbinden zijn met je telefoon en de bediening moet verder doodeenvoudig zijn. Gelukkig is dat bij de Vifa City ook het geval. Achterop de speaker zijn de bedieningsknoppen te vinden. Tussen de twee volumeknoppen zit de modusknop waarmee de verschillende modi ingeschakeld kunnen worden en waarmee je de speaker met de telefoon kunt verbinden. Bij het Vifa-logo zien we de NFC-plek waarmee je een smartphone met NFC-ondersteuning direct kunt koppelen, en daaronder is de knop voor het opnemen, ophangen of weigeren van een telefoon gesprek geplaatst. Iets verder naar onderen, meer op de zijkant, is de statusled geplaatst waarmee de verschillende modi aangeduid worden.

Het koppelen van de speaker met je smartphone is kinderlijk eenvoudig. Houd de modusknop ingedrukt totdat de led wit wordt en de speaker dus aanstaat. Vervolgens houd je de modusknop ingedrukt totdat deze blauw wordt en bluetooth geactiveerd wordt. Op je telefoon zie je de speaker verschijnen bij de bluetooth-apparaten, waarna de koppeling vrijwel direct gelegd wordt. Wil je muziek luisteren via USB (gebruik een USB-C-kabel) dan zet je de speaker op dezelfde manier aan, sluit je de kabel aan en wordt de statusled automatisch groen, waarna je de muziek kunt afspelen. Zodra je gebeld wordt begint de statusled te knipperen en kun je de telefoon opnemen door op het hoorntje op de achterzijde te drukken. Houd de knop ingedrukt om het gesprek te weigeren.

Tot slot kun je nog twee tot vier Vifa City-speakers aan elkaar koppelen (Kiss ’n Connect genaamd), bijvoorbeeld voor een stereo-effect. Dit doe je door één speaker middels bluetooth met je telefoon te verbinden en vervolgens de onderzijde van deze speaker tegen de onderzijde van de te koppelen speaker te houden. Na enkele seconden klinkt er een geluidje, waarna beide speakers gekoppeld zijn en tegelijkertijd de muziek afspelen. Ze nemen overigens ook hetzelfde volume aan, wat wel zo handig is. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen dan is het wel dat je geen nummers kunt skippen op de speaker zelf. Vooruit en achteruit moet nog altijd via je smartphone. Met het gebruiksgemak van de Vifa City zit het grotendeels goed. Binnen enkele minuten heb je alles door en kun je met de speaker(s) aan de slag.

Wat ook niet onbelangrijk is voor een bluetooth-speaker is de batterijduur. Vifa belooft een accuduur van 12 uur en op papier klinkt dat natuurlijk zeer indrukwekkend voor zo’n kleine speaker. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe je de speaker precies gebruikt, maar wij hebben we gemiddeld toch 9 tot 10 uur uit kunnen halen, wat nog altijd meer dan voldoende is voor een dagje weg. Ook op dit vlak scoort de City dus punten.

Audiokwaliteit

Zodra we een compacte bluetooth-speaker voor ons hebben liggen dalen de verwachtingen al snel. Het formaat is vaak immers de beperkende factor en daar doe je als fabrikant niet heel veel aan. Ook nu waren de verwachtingen dus niet hooggespannen, maar direct na de eerste klanken waren we verbaasd over de geluidskwaliteit die de kleine Vifa City voortbrengt. Nee, het is geen hifi-speaker en voor het luisteren naar muziek in huis raden we nog altijd een fatsoenlijk stereosetje aan, maar ondanks zijn compacte formaat weet de Vifa City muziek toch levendig, strak en met voldoende balans neer te zetten. De speaker biedt aardig wat power in de lage tonen, geeft de vocalen voldoende warmte mee en houdt de hoge tonen strak en helder. In tegenstelling tot vele andere kleine bluetooth-speakers komt het geluid niet blikkerig of gesloten over. Het is juist wat opener en levendiger dan we zouden verwachten. Hier en daar overheersen de lage tonen ietwat, wat waarschijnlijk komt doordat men bij Vifa dat punt kosten wat het kost wilde tackelen, maar storend wordt het nooit. Ook bij wat ruigere muziek met veel dynamiek weet de speaker de controle wat minder vast te houden, maar dat kunnen we de City gezien zijn formaat niet kwalijk nemen en oncomfortabel wordt het niet.

Koppelen we een tweede City dan kunnen we zowaar een ‘stereobeeld’ vormen en komt het geheel iets meer tot leven. Echter, we zouden het eerder een partymodus dan een echte stereoweergave moeten noemen. De audioweergave gaat erop vooruit en eigenlijk willen we helemaal niet meer terug naar één speaker. Gooien we het volume helemaal open dan krijgen de speakers het wat lastiger en begint het dynamische de oren wat tegen te staan. Houd het dus vooral op een procent of 80 van het maximale volume, wat overigens nog steeds voldoende is om een gemiddelde kamer met aardig wat decibellen te vullen. Een belangrijk aspect van de audiokwaliteit is de positionering. Speel wat met de plaatsing en je haalt er direct meer uit. Plat op een bureau of tafel klinkt een stuk minder dan schuin tegen de muur, bijvoorbeeld. Dat zorgt er ook voor dat de lage tonen wat minder resoneren met het meubel waar je de speaker op legt.

Conclusie

De Vifa City is een een stijlvolle, netjes afgewerkte en gebruiksvriendelijke bluetooth-speaker met toch een fors prijskaartje. Voor 139 euro krijg je echter wel een bluetooth-speaker die beter klinkt dan zijn formaat doet vermoeden, en zelfs beter klinkt dan menig bluetooth-speaker van een paar tientjes meer. Geen blikkerig en gesloten geluid maar een levendig en goed gebalanceerde audioweergave voor dit segment. We zien de City vooral als leuke en goed klinkende speaker voor erbij, in de tuin, op reis, in het park, op het terras of zelfs in een kleine werkkamer of slaapkamer. Perfect is de City niet, want je moet er rekening mee houden dat de speaker niet volledige waterdicht is en dat je geen nummers kunt skippen op de speaker zelf. Daarbij – en dat is eigenlijk geen minpunt – vinden we twee City’s beter klinken dan één, wat de beste propositie nog iets prijziger maakt, al is dat een persoonlijke afweging. Al met al kunnen we de Vifa City gezien zijn formaat, design, accessoires, geluidskwaliteit en lange accuduur alleen maar aanraden voor diegenen die een compacte en goed klinkende bluetooth-speaker voor erbij zoeken.

Minpunten

  • Niet waterdicht en schokbestendig
  • Niet goedkoop, zeker met meer dan één
  • Geen skip-knop

Pluspunten

  • Stijlvol design met nette afwerking
  • Verrassend goede audiokwaliteit
  • Lange accuduur
  • Gebruiksvriendelijk

Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

[ad_2]

- Advertentie -