Review: TCL 65C815 – betaalbare 65-inch lcd led tv

[ad_1]

Topmodellen zijn leuk om naar te kijken, maar een 65 inch tv voor een redelijk prijskaartje, dat interesseert ons zeker ook. De TCL 65C815 pakt bovendien uit met een mooi design, en een prima lijst features.

TCL 65C815 – specificaties

 • Wat: Ultra HD LCD-tv (Edge LED, Quantum Dot)
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 3x HDMI (v2.0b, ARC), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
 • Extra’s: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Android TV (9 Pie), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
 • Afmetingen: 1.446 x 932 x 366 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 26,1 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 153 / 0,3 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 1.199 euro

TCL 65C815 – Design

De TCL past perfect in een hedendaags interieur. Het slanke scherm heeft nauwelijks een zichtbaar kader. Aan de zijkant vind je een geborsteld metalen strook. Scherpe hoeken en strakke lijnen domineren het design.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Aan de onderzijde prijkt een luidsprekerbalk, afgewerkt met donkergrijze luidsprekerstof en een Onkyo logo. De rug is afgewerkt in donker plastic met een lichte textuur.

Een opvallende voet, dat wel, dit is de eerste driepoot die we zien. De voet vereist een breedte van 91 cm, breder dan de meeste andere centrale voeten, maar wel minder breed dan de gebruikelijke voetjes aan het uiteinde van een toestel. De constructie is erg stabiel.

TCL 65C815 – Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de zijkant. Het toestel beschikt over drie HDMI-aansluitingen, allemaal geschikt voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit, een ervan is uitgerust met ARC. TCL koos er voor om nog geen HDMI 2.1-aansluitingen of functies aan te bieden. Daarnaast zijn er twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenne-aansluitingen en een hoofdtelefoonuitgang.

De tv is ook voorzien van bedraad en draadloos netwerk, en Bluetooth (muis/toetsenbord, of draadloze hoofdtelefoon).

TCL 65C815 – Gebruiksgemak en smart tv

De C815-reeks gebruikt een quad-core ARM Cortex-A55 en Mali-470 MP GPU, 2GB RAM en 16GB interne opslag. Die combinatie zorgt voor een degelijke, maar geen supervlotte Android-ervaring. Het toestel gebruikt Android 9 (Pie). Voor een overzicht van de mogelijkheden kan je terecht in ons Android TV overzichtsartikel (let op, dit artikel is gebaseerd op een Philips dus sommige menu’s voor instellingen zijn anders).

Vorige jaren gebruikte TCL voor alle instellingen nog een eigen menu, dat vaak erg onoverzichtelijk leek. Al die opties zijn nu geïntegreerd in de Android-menu’s, en netjes georganiseerd per categorie. Dat is een mooie verbetering.

Het enige overblijfsel van de oude menu’s is een optiemenu waarmee je gemakkelijk van beeld-of geluidsmode verandert, of in doorklikt naar de volledige instellingen.

Afstandsbediening

TCL geeft je twee afstandsbedieningen. De klassieke remote is een lange, smalle versie met aangename rubber toetsen, en een degelijke layout. Hij is identiek aan de remote van vorig jaar. Alhoewel hij niet uitblinkt in gebruiksgemak, heeft hij ook geen in het oog springende fouten.

De tweede remote is kleiner, compacter en werkt via Bluetooth zodat je niet hoeft te richten. Hij oogt iets luxueuzer, hij is uitgevoerd in licht metaal. Het aantal toetsen is beperkter, dat kan onhandig zijn als je veel gebruik maakt van de interne tv-tuners. Maar wie hoofdzakelijk streaming diensten gebruikt en zijn live tv via een externe settopbox bekijkt kan vermoedelijk de grotere remote in de schuif laten en deze compactere versie gebruiken. De remote beschikt over een microfoon voor spraakopdrachten, en toets voor Google Assistant.

Functies

De TCL is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Uiteraard beschikt hij over Chromecast, maar geen Airplay (al kan je die functionaliteit gedeeltelijk imiteren met bepaalde apps). Je kan YouTube HDR-content streamen (HDR10 en HLG) en Netflix (HDR10 en Dolby Vision). Wie zijn smartphone als remote wenst te gebruiken, of eenvoudig media van zijn smartphone naar de tv wilt sturen gebruikt TCL’s T-cast app.

TCL 65C815 – Beeldverwerking

Goede beeldverwerking is van belang nu we steeds meer verschillende contentbronnen met uiteenlopende kwaliteit gebruiken. De TCL levert prima upscaling en degelijke ruisonderdrukking voor willekeurige ruis. Je kunt de scherpte naar 10 of 20 optrekken om het beeld licht te accentueren. Compressieruis (blokvorming) blijft steeds licht zichtbaar. Het toestel biedt ook ‘superieure gradatie’, een instelling om kleurbanden tegen te gaan. Die gaf helaas maar erg matige resultaten. De grenzen van kleurbanden worden licht vager, maar enkel als de kleurbanden erg subtiel zijn volstaat dat om ze weg te werken. In veel gevallen is die aanpak te beperkt. Bovendien verlies je steevast ook wat detail, vermijd daarom zeker de hoogste stand. De processor herkent vlot de meeste film-en videoframerates, maar je kiest er toch best voor om 1080i input te vermijden en je bron in te stellen op 1080p of 720p.

Het paneel toont prima detail in snel bewegende beelden, enkel het fijnste detail vervaagt. Het motion interpolation algoritme herkent vlot en accuraat beweging in het beeld, maar laat soms toch nog wat schokken in het beeld achter of veroorzaakt in de hoogste stand wat beeldartefacten. Laat ‘Verminder vervagen’ op 10 staan, en zet ‘Verminder trillen’ tussen 4 en 10 naargelang je preferentie. Vermijd zoals steeds ‘LED-beweging wissen’ die instelling veroorzaakt flikker in het beeld.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Geavanceerd/HelderheidGeavanceerd KleurGeavanceerd KlaarheidGeavanceerd Beweging
Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau 50
Dynamisch contrast: Uit
Zwart stretch: Hoog
Dynamisch Achtergrondlicht: auto
Micro dimming: uit
Gamma: 2
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Kleurtemperatuur: Warm
Scherpte: 10
MPEG NR: laag
DNR: laag
Superieure gradatie: uit
LED-beweging wissen: uit
Verminder vervagen: 10
Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit

TCL 65C815 – Beeldkwaliteit

De 65C815 gebruikt een edge led achtergrondverlichting met quantum dots en een VA-paneel. De uniformiteit was goed, enkel aan de onderzijde was een paar centimeter vage blauwe schijn zichtbaar, en in het rechter boven kwadrant hadden we heel licht last van ‘dirty screen effect’. Dat was uitzonderlijk zichtbaar op pan-shots met grote open lucht of uniforme kleurvlakken.

Het VA-paneel levert een prima ANSI-contrast van ongeveer 4.200:1. Het scherm gebruikt geen local dimming-technieken. De ‘dynamisch achtergrondverlichting’ instelling stuurt het volledige scherm aan, laat die best in ‘auto’ staan.

In de ‘Film beeldmode was de kalibratie prima, zelfs voorbeeldig. De grijsschaal is neutraal en de kleurweergave uitstekend. Het beeld verbergt een minimum aan zwartdetail, maar we willen aan de zwartniveau-instelling niet sleutelen om het contrast niet te verminderen.

Als je toch een beetje extra contrast wenst, kan je Dynamisch contrast op laag instellen, maar dan riskeer je wel in sommige donkere scènes nog meer zwartdetail te verliezen.  Kijk je bij veel omgevingslicht, dan kan je ‘Helderheid’ naar 100 trekken en ‘Dynamisch achtergrondlicht’ naar ‘Helderheid+’ om zo een helderder beeld te creëren.

TCL 65C815 – HDR

Met ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+ (naast HDR10 en HLG), heeft de TCL al een flinke troef in huis voor HDR-plezier. De quantum dot-film verschilt ook van die van Samsung, waardoor het scherm een iets ruimer kleurbereik voorlegt dan Samsung-modellen: 96% DCI-P3 en 73% Rec.2020.

Helaas kan het scherm niet uitpakken met een stevige maximale helderheid. Die bleef steken op net geen 400 nits, zowel op een 10% venster als op een volledig wit scherm. Voor een echte HDR-ervaring mikken we minimaal op 500 nits. Kleine schitteringen of witte accenten verliezen daardoor wat hun impact. Op kleinere vensters ligt de maximale helderheid bovendien lager, omdat het toestel er dan de voorkeur aan geeft om de achtergrondverlichting te dimmen om het zwartniveau te bewaren. De tonemapping van TCL gaf wel prima resultaten, en het beeld bewaart een knappe indruk met zo goed als alle witdetail. De tonemapping respecteert ook de metadata tot aan 10.000 nits.

Dolby Vision en HDR10+ zijn op dit scherm een zeer sterke troef, net omdat de maximale helderheid beperkt is, en het gebruik van een formaat met dynamische metadata garandeert dan steevast een beter beeld. De ‘film HDR’ beeldmode is ook hier prima gekalibreerd.

TCL 65C815 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het VA-scherm heeft een zwakke kijkhoek voor contrast, dat valt bijzonder snel naar beneden. De kleurweergave blijft beter onder een hoek. In de gewone beeldmodes meten we een lag van 65,9 ms, dat is werkbaar maar voor serieuze gamers toch te veel. In de game-mode zakt de lag naar 19,7 ms een uitstekend resultaat.

TCL 65C815 – Geluidskwaliteit

Voor een televisie uit het middensegment is de geluidskwaliteit uitstekend. De ruime woofer in de rug en de luidsprekerbalk onderaan zorgen voor erg goed klinkend geluid. Er zit flink wat bas in de muziek, en stemmen zijn kristalhelder. Vervorming horen we pas als het volume al erg hoog staat. Zowel voor film als muziek mag je op mooie resultaten rekenen. De C815 ondersteunt ook Dolby Atmos, en geeft je soundtracks een lichte ruimtelijkheid.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

TCL 65C815 – Conclusie

TCL heeft met een model als de X10 een mooi topmodel in huis, maar de fabrikant mikt toch vooral op het bredere middensegment. Daar past een model zoals de C815 met zeer degelijke prestaties voor een scherpe prijs perfect in. De belangrijkste beperking van dit toestel is zijn maximale helderheid die net iets te laag is om HDR-beelden te doen spetteren. HDMI 2.1-features ontbreken volledig, en het VA-paneel heeft een beperkte kijkhoek.

De TCL 65C815 pakt wel uit met uitstekende SDR-prestaties, prima contrast, en degelijke beeldverwerking. Er is flink gesleuteld aan de prestaties van het softwareplatform ten opzichte van vorig jaar. Het toestel gebruikt quantum dot-technologie voor een bijzonder breed kleurbereik, en zet met mooie tonemapping toch prima HDR-beelden op het scherm, ondanks zijn beperkte maximale helderheid. Met HDR10+ én Dolby Vision materiaal is het resultaat nog beter. Het pittige geluid is een perfecte aanvulling bij het beeld. Android TV 9 biedt je heel wat functionaliteit, en ook hier zijn de prestaties en het gebruiksgemak sterk verbeterd tegenover vorig jaar. Voor een 65 inch tv met een sterke uitrusting is de TCL 65C815 bovendien scherp geprijsd.

Minpunten

 • Helderheid iets te laag voor impactvolle HDR
 • Geen HDMI 2.1 features
 • Matige kijkhoek

Pluspunten

 • Goed contrast en zwartdetail
 • Degelijke beeldverwerking
 • Dolby Vision én HDR10+
 • Goede geluidsoplossing met ondersteuning voor Atmos
 • Prijs

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Eric Beeckmansproduct

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

[ad_2]

- Advertentie -