Review: TCL 55EP680 (EP680-serie) lcd tv met HDR10+ en Dolby Vision

[ad_1]

Deze bereikbaar geprijsde TCL komt met een hele reeks specificaties die je vaak enkel op dure modellen terug vindt: Dolby Vision, HDR10+, Dolby Atmos en Android TV. Reden genoeg om hem even van dichtbij te bekijken.

TCL 55EP680 – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd-tv, Direct Led
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 3x HDMI (v2.0b, ARC), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
 • Extra’s: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n) ingebouwd, Android TV (9 Pie), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
 • Afmetingen: 1.229 x 776 x 279 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 18,3 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 112 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 699 euro

TCL 55EP680 – design

Een klein randje rond het scherm is al wat je merkt van het kader. Onderaan het scherm is de rand wat breder en afgewerkt in een zwarte geborsteld metaal look. Ook in dit prijssegment kan je dus een minimaal, modern design vinden.

- Advertentie -

De achterzijde is uitgevoerd in donkergrijs plastic, met drie horizontale ribben aan de bovenzijde. Een opengewerkte centrale voet, die achteraan een brede bevestiging heef zorgt voor een erg stevige opstelling.

Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de zijkant. Je vindt er drie HDMI-aansluitingen, allemaal geschikt voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit, een er van is uitgerust met ARC. Daarnaast zijn er twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenne-aansluitingen en een hoofdtelefoonuitgang.

De EP680-serie tv is ook voorzien van bedraad en draadloos netwerk, en Bluetooth (muis/toetsenbord, of draadloze hoofdtelefoon).

TCL 55EP680 – gebruiksgemak

TCL werkt met Android TV, en dit model is uitgerust met Android 9 (Pie). De installatie verloopt vlot, en je kunt gebruik maken van je smartphone om de tv snel en eenvoudig aan je Google-account te koppelen.

Onze enige klacht is dat de menu’s voor gebruiksinstellingen nogal verward zijn. En de vertalingen hier en daar beter kunnen. Zo heet het beeld menu ‘Foto’ en kreeg het menu voor scherpte en ruisonderdrukking de titel ‘Helderheid’.

Afstandsbediening

TCL levert twee remotes bij de EP680-serie televisies. De klassieke remote is een lange, smalle versie met aangename rubber toetsen, en een degelijke layout. Hij is identiek aan de remote van vorig jaar. Alhoewel hij niet uitblinkt in gebruiksgemak, heeft hij ook geen in het oog springende fouten.

De tweede remote is kleiner, compacter en werkt via Bluetooth zodat je niet hoeft te richten. Hij is uitgerust met de basistoetsen zoals d-pad, home, back, opties, ingangen, volume en kanaal. Via de toets links onderaan zet je een scherm met nummertoetsen op de tv, bijvoorbeeld om kanaalzenders in te geven. Een aanwijsfunctie is niet voorzien in dit model. De remote beschikt over een microfoon voor spraakopdrachten, en toets voor Google Assistant. Die werkt ondertussen ook in het Nederlands, dus aarzel niet om te vragen naar de dichtstbijzijnde sushibar, de koers van je favoriet aandeel, of het morgen regent, en wat de leukste sci-fi reeksen zijn.

TCL 55EP680 – features

Smart tv-platform

TCL is overgeschakeld op een nieuwe chipset, met een quad-core ARM Cortex-A55 en Mali-370 MP GPU, 2GB RAM en 16GB interne opslag. Die levert adequate prestaties voor zijn prijsklasse, maar een supervlotte ervaring mag je niet verwachten.

Smart functies

De Android TV-interface in versie 9 (Pie) verschilt nauwelijks van die van Oreo. Een goed overzicht van de mogelijkheden krijg je in ons artikel over de Android TV 8.

Helaas biedt de YouTube-app geen HDR-beelden, dat zou opgelost worden in de volgende versie. We vinden ook geen Amazon Video app terug, die voegt TCL  toe in de volgende firmwareversie die normaal gezien eind september verschijnt. Netflix is wel aanwezig, en werkt perfect, ook met HDR inhoud.

TCL voegde een paar eigen toepassingen toe aan de EP680-serie. Zo vind je onderaan het scherm een kanaal met alle ingangen. Er is ook T-Channel, een kanaal met aanbevolen apps. En dan is er nog de T-cast app. Die kan je gebruiken als remote op je smartphone, maar is ook een erg handige manier om content (foto, video en muziek) van je smartphone naar de tv te sturen.

TCL 55EP680 – Beeldkwaliteit

Het toestel is voorzien van een Direct LED achtergrondverlichting zonder local dimming, een VA-paneel, wide color gamut en 350 nits luminantie.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldGeavanceerde Instellingen / helderheidGeavanceerd
Beeldmodus: Film

Helderheid: 80
Kleurverzadiging: 50

Helderheid: 80
Contrast: 90
Zwart niveau: 50
Dyn Contrast: Off*
Zwarte stretch: Uit
Dyn Achtergrondverlichting: Off
Micro Dimming: Off*
Gamma: +0
Kleur:
Kleurverzadiging: 50
Tint: 50
Kleurtemperatuur: Warm
Kleurruimte: auto
RGB mode: uitHelderheid:
Scherpte: 0
MPEG NR: Middel
DNR: UitBeweging:
Led-beweging wissen: Uit

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • Dynamisch contrast: Dit kan het beeld iets meer pit geven, maar heeft variërende resultaten in donkere scènes.
 • Gamma: de standaard instelling is +2, maar die lijkt ons wat te donker. Kies +1 of zelfs 0.
 • MPEGNR en DNR activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

In deze prijscategorie krijg je geen high-end beeldprocessoren en dat vertaalt zich snel in de resultaten van de beeldverwerking. De deinterlacing herkent niet altijd de juiste onderliggende film-of videoframerate, of doet er erg lang over om dat wel te doen. Daardoor zie je af en toe wat moiré of gekartelde lijnen in fijn detail of horizontale beeldranden. De beste keuze is bronnen aanleveren in progressieve videomodes (720p, 1080p of 2160p). De ruisonderdrukking (DNR) levert goede resultaten, de laagste stand is veilig voor wie het aan wil laten staan, de auto stand werkt prima maar is wel vrij sterk. Met compressieruis (blokvorming) heeft de tv het heel wat moeilijker en die vermindert hij slechts erg matig. Vooral banding blijft een duidelijk zichtbaar probleem, voor een deel ook omdat het scherm bij donkere tinten wat verkleuring toont op de grijsschaal. Dat maakt banding duidelijker zichtbaar.

Bewegingsscherpte is net zoals HDR prestaties echt goed gekoppeld aan de prijs. Op dat vlak mag je zeker geen hoge score verwachten. Er gaat veel detail verloren, en wanneer je ‘Led-beweging wissen’ activeert zie je wel een tikje meer detail, maar krijgen bewegende voorwerpen aan de voorzijde een rode rand en aan de achterzijde een blauwe rand. Dat stoort erg, bovenop de lichte flikkering die deze instelling veroorzaakt. Laat dat dus zeker uit staan.

Het VA-paneel heeft een zeer goede zwartwaarde en levert een uitstekend contrast van bijna 4.200:1. Door ‘Dynamisch Contrast’ te activeren kan je het beeld wat extra pit geven. In sommige donkere scènes toonde dat wat extra zwartdetail, maar in heldere scènes verlies je vaak donker detail. ‘Micro Dimming’ kan lokaal het contrast iets verbeteren, maar het effect is minder uitgesproken dan ‘Dynamisch Contrast’. Helaas lijken beide opties ook licht de kleurweergave aan te tasten en kregen beelden een heel licht groene tint. Dat was duidelijkst zichtbaar in donkere beelden.

De direct led achtergrondverlichting had op ons sample wel een beetje last van clouding zoals zichtbaar op bovenstaande foto. Dat was in heldere panbeelden wel eens zichtbaar.

De kalibratie van de 55EP680 was erg goed, maar verbergt een beetje zwartdetail. Omdat het scherm vermoedelijk toch meestal gebruikt wordt bij wat omgevingslicht kan je de gamma-waarde beter naar ‘0’ schakelen (in plaats van de standaard ‘+2’). Daardoor worden grijstinten iets helderder en krijg je wat beter zwartdetail. De kleurweergave is prima, en beelden ogen natuurlijk en aantrekkelijk.

HDR

De televisie ondersteunt Dolby Vision, HDR10+ HDR10 en HLG, dat is een enorme troef voor een budget georiënteerd model. De EP680 moet het wel maar stellen met een piekhelderheid van 307 nits, al kan hij dat zowel op een 10% venster als op een volledig wit scherm tonen. Het kleurbereik is wel prima, met 89% DCI-P3 en 66% Rec.2020 zit hij in dezelfde categorie als heel wat duurdere modellen.

De TCL verbergt ook steevast wat witdetail, maar zet zijn beperkt luminantiebereik wel vrij goed in. Je ervaart dus wel wat HDR-beeld, maar de echte impact, die ontbreekt natuurlijk. Een logisch gevolg van zijn 300 nits maximum.

De kalibratie is verder erg goed, met uitstekende kleurweergave.

Reflecties en kijkhoeken

Reflecties probeer je best te vermijden, het scherm kan er niet erg goed mee om. De kijkhoek is zoals je dat van een VA-paneel moet verwachten redelijk beperkt.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 44ms, vrij laag, maar de game mode doet het met 12 ms nog een pak beter.

TCL 55EP680 – Audiokwaliteit

Op budgetmodellen zoals deze EP680-serie is de audio vaak teleurstellend. Maar dat valt al bij al nog redelijk mee. Wie zijn verwachtingen correct instelt zal niet bedrogen uitkomen. Dialogen en wat muzikale omlijsting, dat lukt prima. Maar echt muziek en indrukwekkende soundtracks, daarvoor is hij niet uitgerust. Hij ondersteunt wel Dolby Atmos en de ruimtelijkheid is hoorbaar, maar uiteraard erg beperkt.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

TCL 55EP680 – Conclusie

TCL maakt er geen geheim van dat het graag mikt op het brede middensegment. Topmodellen zijn fijn, maar maken slechts een klein deel van de verkoop uit. Wie er in slaagt om een goed toestel te combineren met een scherpe prijs zal ongetwijfeld succes hebben in de markt. Maar wie een scherpe prijs eist, moet compromissen aanvaarden. De TCL 55EP580 (EP680-serie) heeft matige beeldverwerking, en vooral de bewegingsscherpte is aan de lage kant. Voor HDR levert het degelijke prestaties, maar met 300 nits maximum mis je toch wat impact in de beelden. TCL schakelde ook over op een nieuwe chipset, maar die levert naar ons gevoel zeker geen snellere en vlottere Android ervaring.

Het scherm van de 55EP680 levert een prima contrast, met een erg goede kleurweergave, ook in HDR. Dat hij Dolby Vision en HDR10+ ondersteunt is een leuke troef, zo geniet je van de best mogelijke HDR-kwaliteit. Android TV en de ingebouwde Google Assistant leveren een moderne smart tv omgeving. En dan is er uiteraard de prijs, die toont dat je met minder dan 1.000 euro ook een mooie televisie in huis kunt halen.

Minpunten

 • Zwakke bewegingsscherpte
 • Te donker voor impactvolle HDR
 • Android TV navigeert wat log

Pluspunten

 • Zwartwaarde en contrast
 • Kleurweergave
 • Dolby Vision en HDR10+
 • Prijs

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Eric Beeckmansproduct

[ad_2]

- Advertentie -