[ad_1]
Er zijn genoeg audiomerken die onderbouwing geven aan de uitspraak dat Scandinavië een waar walhalla is voor de audiofiel. Daar wil Electrocompaniet graag nog een schepje bovenop doen. Dat schepje komt in de vorm van de gloednieuwe ECI 80D geïntegreerde stereoversterker. Dankzij de rijke audiohistorie belooft dat een hoop.
Electrocompaniet
Electrocompaniet stond op de rand van de ondergang. Medio 2018 werd het bedrijf gered door een groep beleggers en slaat het keihard terug met een nieuwe versterker. De ECI 80D kwamen we voor het eerst tegen op de XFI in Veldhoven, waar we verrast werden en direct ons best hebben gedaan om het enige model naar Nederland te krijgen. We wilden wel eens weten of het de fabrikant inderdaad is gelukt om een comeback te maken na die rumoerige periode. Begin november ontvingen we een telefoontje met de vraag of we de ECI 80D wilde gaan reviewen, met de opmerking ‘by the way, hij gaat maar 2500 euro kosten…’
Rijke Historie
Persoonlijk zijn we niet vies van het merk Electrocompaniet. Misschien komt het door de slogan van het bedrijf – “If music really matters” – dat we ons aangetrokken voelen door het merk. Of misschien is het de rijke historie.
Electrocompaniet ziet het levenslicht ongeveer 40 jaar geleden. Het maakt naam door dankzij degelijke hifi-apparatuur van hoog niveau. Het merk heeft een onderscheidend design, wat gekenmerkt wordt door een dikke acrylplaat aan de voorkant van de apparatuur. Dat samen met de goud/koperen knoppen zet een oogstrelend plaatje neer. Misschien is het niet ieders smaak, maar het verfijnde minimalisme waarmee het design tot stand komt, moet je toch kunnen waarderen. Het zorgt voor een tijdloos design. Een versterker van 15 jaar geleden ziet er daarmee nog steeds goed uit. Het zou zelfs zo met de huidige lijn gecombineerd kunnen worden.
Enfin, dat zou alleen de historie omschrijven, niet het rijke gedeelte. Op het meest verkochte album ter wereld, Thriller van Michael Jackson, staat achterop een eervolle vermelding. Daar staat namelijk dat ‘Technical support: Electrocompaniet’. Het verhaal hierachter is geweldig om te lezen en staat op de site van Electrocompaniet.
Het bedrijf is meegegaan met de ontwikkelingen in de audiowereld en heeft naast de 200 man in Noorwegen ook een club in Silicon Valley zitten voor de software; een essentieel onderdeel voor de EC-living productlijn. Kortom, diepe wortels binnen de wereld van audio.
Onder de motorkap
Achtergrond en historie zijn natuurlijk leuk om te lezen, maar dat zegt verder nog niets over de nieuwe geïntegreerde ECI 80D versterker. Want in het verleden behaalde resultaten, die bieden geen garantie voor de toekomst. Als we onze Electrocompaniet ECI 80D omdraaien en kijken naar alle aansluitingen, dan zien we niks. Okay, we zien de aansluitingen zitten, maar geen aanduidingen, letters of überhaupt iets wat lijkt op verf. Dat komt omdat dit het prototype is. In de doos zit een mooie brief en een kleurenfoto met de juiste aanduiding voor alle aansluitingen op de achterkant. Er staat nog een opmerking bij; het prototype is volledig werkzaam, op één ding na – de tweeweg bluetooth module. Naar de ECI 80D toe streamen is wel mogelijk, alleen van de versterker bluetooth streamen naar een hoofdtelefoon niet.
Tweeweg Bluetooth is een waardevolle feature. Al zien we ons toch niet zo snel muziek via Bluetooth streamen naar een versterker zoals de ECI 80D. Binnenin vinden we een klasse A/B-versterker. Deze is geheel in eigen huis ontwikkeld en levert 80 Watt aan vermogen en een dempingsfactor van 300. Dit zijn zeer degelijke waarden, waarmee een groot gedeelte van speakers goed is aan te sturen. Ook voor de versterker van de hoofdtelefoon zien we mooie waarden. Bij een single output een impedantie van 16 ohms. Opvallend is de dubbele aansluiting voor hoofdtelefoons. 1 maal de 3.5mm en 1 maal de 6.35mm jackplug. Voor de ingebouwde phono voorversterker vinden we ondersteuning voor een Moving Magnet.
Qua aansluitmogelijkheden hebben we smaken genoeg. We hebben een Pre-out, 2x een RCA-ingang, 2x coaxiaal en 3x een optische aansluiting. Voor de mensen die er gebruik van maken, is er ook nog een 12v trigger in en output. Met zoveel mogelijkheden aan boord is het ook niet zo heel gek dat de ECI 80D een goede 8 kilo weegt. Misschien zit er in de naam wel een verwijzing naar dat gewicht?
Over het design kunnen we heel kort zijn – tijdloos! – , maar dan toch met een kleine kanttekening. Op de voorkant zien we met grote goud/koperen letters de naam Electrocompaniet en het logo staan. Maar het hele design is zeer minimalistisch. We hadden liever alleen het logo op de voorkant gezien. Dat zou net iets meer bijdragen aan het minimalistische design. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat het design je helemaal niet aanstaat, ieder zijn ding.
Midzomerfeest
Met alle specificaties en een zeer schappelijke prijs van 2500 euro blijft er natuurlijk maar 1 echte vraag over: hoe presteert de ECI 80D? Om dat te beoordelen hebben we geluisterd met twee sets speakers: de Bowers & Wilkins 606 en de ATC SCM19. Voor de muziek hebben we de Bluesound Node 2 gebruikt, aangesloten met een optische Audioquest Cinnamon kabel. Als speakerkabel gebruiken we de Supra Quadrax bi-wire.
De B&W-speakers kosten als paar 700 euro. De ATC-speakers kosten per paar 2800 euro. We luisteren met beide modellen om vast te stellen waar de kracht van de ECI 80D ligt. Nu gaan we met een term gooien die eigenlijk veel voorkomt in de computerwereld; bottlenecking. Of gewoon in het Nederlands, flessenhals. Er komt meer informatie dan de vernauwing in de flessenhals kan verwerken. Er ontstaat een file. Bij computers wordt de terminologie veel gebruikt bij de verwerking van data tussen de grafische kaart en processor. Heel leuk natuurlijk deze les, maar wat bedoelen we hiermee bij audio?
We hebben de B&W-speakers op de best mogelijk manier aangesloten; met een zeer goede versterker en zeer goede luidsprekerkabels. De B&W-speakers hebben dan ook nog nooit zo intens geklonken. Vol sprankel en detail. We luisteren naar Michael Kiwanuka. Het album? Love & Hate. Het nummer? Place I Belong. We horen duidelijk onderscheid in de elementen van de muziek. Wat ons opvalt is een diep geluidsbeeld. Versterkers geven vaak een brede of een smalle soundstage mee. De Electrocompaniet geeft een vrij normale soundstage, maar met heel veel diepte. In het nummer I’LL never love horen we door de speaker heen. De elementen in de muziek steken door naar achter. Als we het visueel zouden omschrijven is het als een speer van audio door de speaker heen. Niet zoals we dat ooit eerder hebben ervaren. We horen dat de Electrocompaniet echt het uiterste van de B&W vraagt. Het maximaal haalbare.
Het hoog op zijn beurt krijgt net iets te vaak een metaalachtige klank. We merken dat de Electrocompaniet meer in zijn mars heeft, meer wil laten horen. De ATC SCM 19 brengt hier verandering in. ATC is een Amerikaans merk dat zijn oorsprong in de professionele studio-hoek vindt. De SCM 19 zijn niet de doorsnee boekenplank speaker. Het is meer een vloerstaande speaker die doormidden is gezaagd. Dit verklaart ook deels het gewicht van 9 kilo per speaker.
Voor een set van de ATC SCM 19 zitten we op een slordige 2800 euro. Prijstechnisch is dit een goede match voor de Electrocompaniet ECI 80D. We gebruiken dezelfde speakerkabel en spelen het laatste album van Myles Sanko, Just being me. We horen direct een groot verschil in de weergave van muziek. De combinatie van ATC en Electrocompaniet is om je vingers bij af te likken. De blaasinstrumenten klinken direct en realistisch. Studiomonitoren hebben de neiging om te eerlijk te klinken. Bijna zonder emotie. De ATC SCM19 laat horen dat dit duidelijk niet het geval is. We horen de eerlijkheid in de muziek, de oprechtheid waarmee de muzikant de nummers geschreven heeft, zonder koud of kil over te komen. Maar juist met die emotie.
Dat gevoel wordt bevestigd als we naar Lavinia Meijer luisteren met het overweldigende album Passagio. Zodra ze op de harp begint te spelen, horen we een realistisch en dynamisch klankenspel. Alle klanken zijn loepzuiver. Specifiek het hoog geeft kippenvel. De combinatie tussen speaker en versterker is zo goed, dat we de emotie in de muziek voelen. We zitten tegen het punt aan dat er een traan over de wang zou rollen. We bereiken dat punt helaas net niet. Maar voor een versterker van 2500 euro, natuurlijk in combinatie met de ATC SCM 19, is het een zeer indrukwekkende prestatie. Wellicht als de ECI 80D nog iets meer vermogen zou hebben..?
Marktpositie
We vroegen ons af of Electrocompaniet de juiste keuzes heeft gemaakt bij de ECI 80D. Waarom een phono versterker in plaats van een streamingmodule? Streaming is toch de toekomst? Had dat er dan ingebouwd. We denken dat Electrocompaniet een grote doelgroep wil aanspreken. Met zulke prestaties is dat natuurlijk geen probleem. Maar de kracht zit voornamelijk in de prijs. Er is geen overvloed aan versterkers, met deze mogelijkheden, in deze prijsklasse. Dus dan is het voor de hand liggend om zo een sterke plek in de markt vast te houden en de klant veel te beiden. In het assortiment van Electrocompaniet zitten ook losse streamers. Dit zou een mooie aanvulling kunnen zijn.
We denken dat Electrocompaniet met de ECI 80D een zeer goed product heeft neergezet. Een product waar veel audioliefhebbers heel gelukkig van zullen worden. De 80 Watt vermogen is meer dan voldoende om speakers goed aan te sturen. Maar voor het laatsate puntje op de i is luisteren naar de match tussen versterker en speaker wel aan te raden.
Conclusie
De Electrocompaniet ECI 80D is om door een ringetje te halen. De prijs-prestatieverhouding is perfect. Met de ECI 80D heeft Electrocompaniet een sterke positie in de markt. Combineer het met een goede speaker, zoals ATC, en het audiogenot is om de vingers bij af te likken. Een score van 5 sterren is dan ook welverdiend.
Electrocompaniet ECI 80D
€ 2499 euro | www.electrocompaniet.com
Beoordeling: 5 sterren
[ad_2]