Review: Denon AVC-X6700H av-receiver – Klaar voor 8K

[ad_1]

We hebben dit jaar lang moeten wachten op de nieuwe AV-receivers van Denon, maar nu zijn ze er eindelijk. We bijten de spits af met het bijna-topmodel, de AVC-X6700H. De grote vernieuwing in 2020: ondersteuning voor 8K en 4K/120 Hz, en DTS:X Pro. Vooral die HDMI 2.1-functies zijn een primeur ten opzichte van de concurrentie.

Denon AVC-X6700H

Het zal niemand verbazen: door de coronasituatie bereikt de AVC-X6700H 11.2 AV-receiver de consument later dan gepland. Het is niet het nieuwe topmodel bij Denon, want die rol is nog weggelegd voor de 4.000-euro kostende AVC-X8500H. Maar de nieuwe functionaliteit die de AVC-X6700H biedt op HDMI-vlak maakt dat het 13.2-kanaals vlaggenschip op bepaalde vlakken achterloopt op deze nieuweling. Wie een thuisbioscoop bouwt en bij Denon zweert wordt dus voor een verscheurende keuze geplaatst: ga je voor het high-endmodel met een indrukwekkend versterkerluik of voor een nieuwer model dat HDMI 2.1 en andere nieuwigheden biedt?

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Op papier lijkt de AVC-X6700H misschien sterk op de AVR-X6500H van vorig jaar. Qua vermogen en aantal versterkte kanalen is er niets veranderd, en ook het aantal HDMI-poorten en streamingopties zijn grotendeels identiek. Toch zijn er qua functies interessante zaken bijgekomen. Ook opmerkelijk: de officiële adviesprijs van 2.499 euro is tweehonderd euro lager dan zijn voorganger. Goedkoper en toch beter uitgerust, dat is niet de gewoonlijke gang van zaken. In de handel zal dat prijsverschil trouwens wellicht niet echt bestaan, vermoeden we.

Vertrouwde pluspunten

Wat er ook technologisch bijkomt in deze nieuwe receiver, qua design houdt de Denon AVC-X6700H het heel vertrouwd. Voor deze test parkeerden we de nieuwe receiver op de AVR-X6300H van enkele jaren geleden, en buiten dat de ene zwart was en de andere zilverkleurig, viel er nauwelijks een verschil te bespeuren. Het opvallendste is dat het paneeltje vooraan dat je kunt openklappen om de meeste controls te bereiken nu iets groter is, een verbetering die reeds bij de X6500H geïntroduceerd werd. Het verborgen controlepaneel is ten opzichte van die 6300 ook iets ruimer gelayout en mooier afgewerkt. Uiteraard moet je bij Denon altijd als eerste een reeks grote stickers verwijderen, want blijkbaar vindt iemand in de marketingafdeling nog altijd dat je de apparaten moet bepleisteren met features en specs.

Bovenstaande is echter geen fundamentele kritiek. Met het Denon-design is niets mis en de AVC-X6700H is puik afgewerkt. Kleine details maken het verschil, zoals de blinkende afgeschuinde randen aan de volume- en ingangselectorknoppen. Het grote display aan de voorkant is goed leesbaar, ook als je drie-vier meter van het toestel zit. Dat is wel handig, al komen receivers uit deze klasse vaak ergens in een afgesloten rack of kast terecht. In je verduisterde thuisbioscoop wil je immers niet kijken op een afleidend schermpje.

Ook de meegeleverde remote is klassiek Denon: groot en met veel knopjes. Het geeft je veel controle – en dat is handig – maar voor de gewone filmavonden is het overkill. Toen we onlangs de NAD T 778 testten, vonden we in de doos een tweede mini-remote die enkel de basale controls bood. Dat vinden we een uitstekend idee, ook om een complex apparaat als een AV-receiver begrijpelijk te maken voor iedereen in het gezin. Gewoon volume, ingangen, sound modes en eventueel de handige Quick Selects op een kleine afstandsbediening, dat zou een mooie toevoeging zijn.

Wat is er nieuw?

De grote revolutie bij de AVC-X6700H zit hem aan de achterkant. Net zoals voorheen vind je bij dit bijna topmodel meer dan voldoende aansluitingen, incluis een phono-ingang. Met acht HDMI-inputs en (nog altijd) veel legacy-video-ingangen heb je waarschijnlijk meer dan genoeg om alles te verbinden, zelfs al ben je een fanatieke consoleverzamelaar. De magie zit hem in de laatste HDMI-ingang, net naast de eerste van drie HDMI-uitgangen. Deze is namelijk als enige helemaal klaar voor een 8K-bron – als die uiteindelijk opduikt. Hoewel 8K de marketingboodschap bij uitstek is bij deze receiver, gaat het eigenlijk enkel om die ene ingang. Waarom maar één? Om te beginnen zijn er momenteel nul 8K-bronnen, en tegen eind van dit jaar wellicht twee. We hebben het dan over de PlayStation 5 en de Xbox Series X, die volgens alle gegevens een 8K-signaal naar buiten gaan sturen. In hoeverre games echt in 8K beschikbaar gaan zijn, blijft koffiedikkijken. We durven wedden dat op z’n best er intern aan een lagere resolutie gerenderd wordt en dat de console dan gaat upscalen naar 8K. Afspraak in het najaar als we het zeker weten. Het is ook goed om weten dat deze receiver ook klaar is voor 4K aan 120 Hz. Weer iets voor gamers, maar misschien net wat haalbaarder dan 8K aan een voldoende hoge framerate.

Dat 8K geen kleine stap is vanaf 4K blijkt ook uit het feit dat er maar één 8K-ingang is. Het HDMI-gedeelte van een AV-receiver is altijd afkomstig van een derde partij, en die slagen er naar het verluidt niet in om voldoende bandbreedte te creëren voor meerdere 8K-streams over een lange afstand op een print. De 8K-input staat direct naast de 8K-compatibele output voor een reden.

Belangrijker is dat alle HDMI-poorten op deze receiver HDMI 2.1-compatibel zijn, en ondersteuning bieden voor 4:4:4 Pure Color subsampling. Wederom is de vraag of dat nu op dit punt echt zo belangrijk is. Gamers halen er voordeel uit, want HDMI 2.1 brengt enkele interessante functies voor hen (ALLM bijvoorbeeld). Tegelijkertijd zorgt die HDMI 2.1 er wel voor dat de AVC-X6700H meer future-proof wordt. In die zin vinden we het ook positief dat de nieuwe receiver naast Dolby Vision, HLG en HDR10 ook HDR10+ verwerkt. Zover we weten is dit de eerste AV-receiver die compatibel is met deze nieuwere HDR-standaard met dynamische metadata waar Samsung zo verzot op is. Maar ook hier: voorlopig is er nauwelijks content met HDR10+.

Nog op featurevlak noteren we dat de AVC-X6700H net zoals de vorige generatie een Bluetooth-streamingoptie krijgt voor een draadloze koptelefoon (handig ’s avonds laat). Nu nog een surroundmodus op die uitgang, en we zijn gelukkig. Later krijgt deze receiver ook een upgrade voor DTS:X Pro, al is dat enkel relevant als je echt een uitgebreide surroundopstelling bouwt. Het is een functie die eerder voor professionele installateurs handig gaat zijn, vermoeden we. Zij vinden ook uitgebreide kalibratiemogelijkheden, voor wie dit niet rechtstreeks op zijn tv-scherm kan doen.

Eenvoudige setup

Sommige dingen verbazen ons als we aan de slag gaan met de Denon AVC-X6700H. Zoals dat geen enkele concurrent er in slaagt om op dezelfde heldere manier het instellen van de receiver uit te leggen, net zoals Denon dat doet via de optioneel te gebruiken Setup Assistant. Nochtans is deze assistent al jaren aanwezig op de Denon-machines (en bij zustermerk Marantz), dus waarom de anderen die niet hebben overgenomen weten we niet. Het blijft dus een enorme troef van Denon-machines. Weet je niet zoveel over het instellen van een AV-receiver, word je stapgewijs door het configureren van de AVC-X6700H geleid.

Een beetje teleurstellend vinden we dat de Denon-interface nog altijd in een lage resolutie toont. In deze tijden van 4K-tv’s en -projectoren met grote schermen oogt het niet echt gelikt. En ja, het uithangbord van deze receiver is die 8K-compatibiltieit. We hebben geen 8K-machine in huis, enkel een 4K 65-inch OLED, maar ook daarop oogt het soms wat ouderwets. Ok, het is geen halszaak, maar het maakt de bediening net minder gelikt.

De menu’s van de AVC-X6700H blijven wel goed georganiseerd en overzichtelijk. We houden in het bijzonder van de menu’s om speakers en je opstelling te configuren. Je ziet duidelijk wat je doet en wat je selecteert. Opties zijn er ook genoeg, bijvoorbeeld qua speakertypes bij hoogtekanalen. Met zijn 11 kanalen zijn er ook heel wat configuraties mogelijk, incluis een 5.1-opstelling die volledig gebi-ampd wordt. Wie gaat het doen? Geen idee, maar fijn dat het kan. Realistischer maar nog altijd niche is een surroundopstelling met dubbele front-speakers of bijvoorbeeld extra Front Wide-luidsprekers. Een zone 2 of 3 kan altijd. Oftewel versterkt (als je surroundopstelling bescheiden blijft) of anders via pre-outs (dan moet je wel extra versterkers voorzien voor de bijkomende zones). Als hoger model in de Denon-lijn is de AVC-X6700H trouwens voorzien van volledige pre-outs. Je kunt dit toestel dus puur als processor inzetten.

Wie graag zijn receiver gebruikt voor muziek vindt ook de optie om de luidsprekers apart in te stellen voor 2-channelweergave. Je wil dan misschien bijvoorbeeld de sub niet in LFE-modus besturen. Ook als het gaat om ingangen, valt alles helemaal te configureren, tot custom namen voor elke ingang toe. Kortom, Denon blijft de behulpzaamste in de markt en er zijn heel wat opties beschikbaar.

Alles via apps

Even fijn is dat de focus op uitleg verschaffen ook aanwezig is in de Denon AVR-app. Bij de meeste functies krijg je toch een streepje uitleg, zodat je ontdekt wat functies als Dynamic EQ of Dynamic Volume juist doen. Via de app (Android, iOS) kun je de AVC-X6700H helemaal bedienen. Soms moet je wat meer zaken aantikken om te raken waar je moet zijn, maar uiteindelijk biedt de app wel alles. Een minpuntje is dat je voor diepere instellingen soms via de app een virtuele remote moet gebruiken om de eigenlijke instellingen op de tv aan te passen. Het zou nog praktischer zijn als je echt alles in die app kon doen.

De AVR-app is de enige Denon-app die je op je tablet moet installeren. In de AVR-app schakel je vlot tussen fysieke bronnen, maar zodra je wil streaming word je naar de HEOS-app gestuurd. Nu ja, het moet niet altijd. Als je kiest voor de HEOS/Netwerk-ingang kun je via de tv-interface ook wel eigen muziekbestanden op een NAS of USB-stick kiezen. De Spotify-app is ook in staat om muziek rechtstreeks naar de AVC-X6700H te streamen. Nog opties? Bluetooth (helaas enkel SBC) en AirPlay 2 is ook present. Deze streamingopties vind je overigens op alle Denon-receivers uit de voorbije jaren. Stemsturing is ook mogelijk – tot op een zekere hoogte – via Google Assistant, Alexa (niet in het Nederlands) of Siri. Bij de Apple-assistent ben je beperkt tot bevelen die met streaming te maken hebben, via Google Assistant is ook relatief bescheiden wat je kunt doen. Alexa is eigenlijk het interessants, omdat je dan ook kunt vragen om te schakelen naar (bijvoorbeeld) de Blu-ray.

Sobere app

De HEOS-app wordt interessant als je bepaalde streamingdiensten gebruikt (Deezer, Amazon Music, Tidal, of internetradio) en de AVC-X6700H wil combineren met HEOS-speakers in andere kamers. Ook andere Denon- en Marantz-apparaten zijn HEOS-compatibel, dus je kunt op Sonos-achtige wijze je hele woning uitrusten met muziektoestellen die je naar hartenlust kunt combineren of apart bedienen. De HEOS-app zelf neigt naar de sobere kant, zeker als je het vergelijkt met die van Sonos. Wat meer streamingdiensten zouden welkom zijn en de ervaring bij het zoeken naar muziek mocht wat sexyer. Maar eigenlijk doet het wel zijn werk goed. Het is ook handig dat je ook vanuit de HEOS-app de fysieke ingangen kunt bedienen. Het delen van audio die binnenkomt via een fysieke ingang (zoals van een cd-speler of platenspeler) naar andere HEOS-speaker gaat ook heel vlot. Het moet wel PCM-audio zijn, je kunt niet de surroundsoundtrack van een Blu-ray streamen. Een USB-stick met muziekbestanden op de Denon-receiver insteken en afspelen op een speaker elders in huis behoort ook tot de mogelijkheden. Lijkt evident allemaal, maar het zijn opties die niet altijd bij multiroomsystemen aanwezig zijn. Dat van die USB-stick bijvoorbeeld, is al heel lastig bij Sonos.

Twee presets

De AVC-X6700H is uitgerust met de Audyssey MultEQ32-kamerkalibratie om de weergave te optimaliseren voor de kamereigenschappen en de plaatsing van de speakers. Eerst moet je meten, wat je doet met de meegeleverde microfoon en – ook weer handig – een microfoonstand die je maakt uit karton. Klinkt misschien amateuristisch, maar het doet prima zijn werk. Je kunt natuurlijk ook een fotostatief of microfoonstand gebruiken, mocht je dat hebben liggen. Belangrijk is dat je juist en op voldoende plaatsen meet. Bij deze versie van Audyssey zijn acht metingen vereist, een klusje waar we meestal een 20-tal minuten mee bezig zijn. Het stappenplan dat je moet volgen verschijnt gewoon op je scherm, tenzij je opteert voor de MultEQ-app. Hoewel het 20 euro kost (en eigenlijk gratis zou moeten zijn op een toestel van deze prijs), geeft het je wel wat meer mogelijkheden. Twee grote voordelen van de app: je kunt een meting bewaren en later opnieuw aanpassen en uploaden, zonder dat je opnieuw die microfoon moet bovenhalen.

Een toevoeging dit jaar die we wél heel belangrijk vinden zijn de twee preset-slots voor een Audyssey-correctie. Dit geeft een stukje extra flexibiliteit ten opzichte van de vorige generatie Denon-machines, toen je enkel een enkele filter kon aanhoren. De tweede preset is vooral handig als je werkt met de (betalende) MultiEQ-app omdat je dan makkelijk een aanpassing kunt maken zonder helemaal alles opnieuw te meten. Dankzij die twee slots kun je dan bijvoorbeeld de voorgestelde Audessey-filter vergelijken met één die je zelf hebt aangepast. Of je creëert een preset die echt geoptimaliseerd is voor muziek en eentje voor actiefilms. Het is zelfs mogelijk om een preset te maken voor een set betere hifi-speakers, terwijl je voor surround overschakelt naar inbouwluidsprekers.

Meerdere presets of slots voor een kamercorrectiefilter is standaard geworden bij een aantal merken, zoals bij de Dirac-receivers van Arcam en NAD, en uit ervaring weten we dat het toch wel handig kan zijn. Vooral als je zelf begint te experimenteren. Je kunt nu veel sneller de impact van een tweak in de MultiEQ-app vergelijken met wat je daarnet deed. Het enige minpuntje is dat het wisselen tussen presets wat verborgen zit in de AVR-app en er bij het wisselen ook vrij veel seconden verstrijken vooraleer het geluid terugkeert. Idealiter kun je altijd snel tussen preset 1 en 2 schakelen. Denon zegt zelf dat het wisselen “vliegensvlug” gaat, maar dat is een beetje een overstatement.

Even schrikken

AV-receivers met losse speakers zijn tegenwoordig veel minder populair dan soundbars. Waarom dat zo is, dat is wel bekend. Maar dat een discrete surroundset met een krachtige receiver je een film bekijken echt anders ervaren, dat merk je als het echt goed zit. Neem nu de scène in ‘Godzilla: King of Monsters’ (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos) als het reuzereptiel de ondergrondse basis van Monarch nadert en dan schijnbaar zich terugtrekt. Wanneer Godzilla dan uit het niets langszwemt, springen we bijna uit onze vel. Het visuele en audio gaan hier even perfect samen om je emotioneel helemaal te raken. Deze kaiju-film is trouwens qua geluidseffecten een van de betere van 2019, al is het al bij al een beetje een flop geweest. Zoals je zou verwachten van een verhaal waarin immense beesten met elkaar een robbertje uitvechten, zit de soundtrack vol heftige geluiden van gebouwen die instorten en industriële installaties die vernietigd worden. We noteren dat de AVC-X6700H de Arendal 1961-subwoofer perfect heeft afgeregeld. De vele impacts knallen aan hoge volume door onze testruimte, maar het blijft heel strak en gecontroleerd. We merken ook dat de Arendal 1961-opstelling die we voor deze test gebruiken niet zo evident is om aan te sturen. De meeste speakers van deze Noorse fabrikanten hebben een gevoeligheid van 87 dB, wat betekent dat we het volumeniveau van de Denon behoorlijk hoog moeten opendraaien. Het zijn pittige speakers, maar ook als het dynamisch uitdagend wordt houdt de AVC-X6700H voldoende controle.

Muzikaal vinden we de Denon-receiver ook goed scoren. Het is niet iedereen zijn ding, maar op dit toestel zijn de Auro-codecs present die je kunt gebruiken om stereomuziek naar multichannel te brengen. Het hangt wat van het genre af, maar bij de jazz van Budos Band of de oerrock van Greta van Vleet vonden we het goed klinken zonder al te artificieel over te komen. We vinden Auro-Matic veel beter klinken dan de alternatieven die ook present zijn, zoals Neural X, met een lichte voorkeur voor Auro-2D Surround. Gewoon in stereo luisteren kan ook, uiteraard.

Conclusie

Voor Denon is de 8K-compatibiliteit bij de nieuwe receivers zoals de AVC-X6700H zeer belangrijk. Gegeven dat er aan de horizon nog geen 8K-bronnen opduiken, met mogelijke uitzondering van de next-gen consoles, vinden we het zelf minder cruciaal. Tegelijkertijd koop je een receiver niet enkel voor vandaag, maar ook voor morgen en overmorgen. De aanwezigheid van HDMI 2.1-poorten is dus een echt pluspunt. Het lijkt ons wel dat op dit moment vooral veeleisende gamers het meeste uit dit toestel zullen halen.

Voor het overige is het recept van deze receiver niet zo ingrijpend anders dan bij de X6500H, wat betekent dat deze AVC-X6700H even competent is als zijn voorganger. Bovendien zijn er wel een aantal kleine ingrediënten toegevoegd die toch wel de moeite zijn, zoals de dubbele Audyssey-slots, DTS:X Pro (als je een grote thuisbioscoop plant) en Dolby Virtual Height (als je net een compactere surroundopstelling plaatst). Kortom, het is allemaal niet zo revolutionair als eerst lijkt, maar dat doet geen afbreuk aan de vele kwaliteiten van deze receiver.

Minpunten

  • Nog altijd geen 4K-interface
  • HEOS is toe aan een opfrisbeurt

Pluspunten

  • Bluetooth-koptelefoonfunctie
  • HDMI 2.1-compatibel, incluis ondersteuning voor 8K-bronnen
  • Zeer volledige surroundcodec-ondersteuning
  • Voldoende vermogen voor uitdagendere speakers
  • Zeer flexibel

Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Jamie Biesemansproduct

Bekijk

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

[ad_2]

- Advertentie -