[ad_1]
Fysieke media zijn dood. De Apple TV 4K is een van de redenen waarom die stelling steeds meer aanhangers krijgt. Niet enkel biedt het video en audio in hoge kwaliteit, incluis Dolby Atmos, maar is een toegangspoort tot heel wat films en tv-series. Om maar te zwijgen van games, muziek en je eigen content. Het Apple-toestel kan zelfs het centrum van je smarthome zijn. Wat kan dit ding eigenlijk niet?
Apple TV 4K
De Apple TV werd lang gezien als een soort grap van de Mac- en iPhone-bouwer. En laten we eerlijk zijn: als product was het in zijn eerste uitvoeringen echt niet zo nuttig, tenzij je echt ingebed was in het Apple-ecosysteem en weinig eisen stelde. En zelfs dan was de functionaliteit eerder beperkt omdat je geen apps van derden kon installeren. Gelukkig is dat wel anders bij de recente Apple TV 4K. Het concept dat nog uit de tijd van Steve Jobs dateerde, is open gebloeid tot iets heel ruim en (relatief) open. De Apple TV speelt films en tv-reeksen af die je huurt of koopt bij Apple, streamt content van de Netflix-kloon van Apple, en toont media die je kiest via apps van derden. Denk dan aan Spotify en Tidal bijvoorbeeld, maar ook Netflix of Amazon Video. Je kunt ook eigen media afspelen via de VLC-app. Koppel dat aan heel wat extra functionaliteit, smarthome-opties, stembesturing via Siri, multiroommogelijkheden via AirPlay 2 en gaming, en je spreekt echt van een Zwitsers zakmes onder de mediaspeler. Tijd om die Blu-ray’s in de vuilbak te gooien? We onderzoeken het in dit artikel.
De Apple 4K TV bestaat in twee versies, waarbij het enige verschil de hoeveelheid geheugen is. De uitvoering met 32 GB opslagruimte kost 199 euro, de Apple TV 4K met 64 GB kost 219 euro. Naar Apple-normen is dat een zeer bescheiden som voor een upgrade. Of je 32 dan wel 64 GB nodig hebt, zal naar onze mening volledig neerkomen op hoe je de Apple TV gaat gebruiken. Voor mediastreaming en dergelijke volstaat 32 GB, maar als je een aantal games wil installeren zal 64 GB een beter idee zijn.
Handvol Apple
De Apple TV was voor een groot deel van zijn geschiedenis een zwart blokje met heel bescheiden afmetingen. Alleen in het prille begin was het toestel groter, met een behuizing die afgeleid was van een Mac mini. Maar dat is ancient history; de huidige Apple 4K TV is zeer compact en past in je hand. Tijdens gebruik produceert het toestel geen enkel geluid, want het is passief gekoeld zonder ventilatoren. Ook de warmteproductie valt reuze mee, waardoor je deze speler probleemloos achter een televisie of ergens in een kast kunt plaatsen. Het bedienen vormt geen probleem als je dat doet. De meegeleverde mini-remote werkt via Bluetooth en je kunt de Apple TV tevens aansturen via een virtuele remote die ingebakken werd in de recente versies van iOS. Via HDMI-CEC kan de Apple TV 4K ook bediend worden met je tv-afstandsbediening. Ten slotte is er ook een IR-leerfunctie zodat je een remote van een ander apparaat kun gebruiken om de Apple-speler te bedienen. In dat geval moet het apparaat wel zichtbaar geplaatst worden zodat de IR-signalen de Apple TV bereiken.
Nog even over de meegeleverde remote. Het is een klein ding, maar wel piekfijn afgewerkt in metaal en uitgerust met weinig knoppen en een responsieve touchpad. Precies zoals je van Apple zou verwachten. We testen regelmatig producten die 20-30 maal duurder zijn dan deze speler en een remote bezitten die maar een fractie van de luxe uitstralen van het Apple-kastje. Onbegrijpelijk, gegeven dat een afstandsbediening vaak de enige fysieke connectie is met een product. Het blijft wel Apple: als je de remote kwijtraakt, kost een vervangexemplaar je 69 euro. Ouch.
Makkelijk installeren
De Apple TV 4K installeren vereist niet bepaald veel kennis, net zoals je van Apple zou verwachten. Je sluit de speler aan met een HDMI-kabel op je tv (of een receiver of soundbar), steekt de meegeleverde stroomkabel in, en je bent vertrokken. Vergeet in de winkel geen HDMI-kabel aan te schaffen, want Apple levert niets mee. Bij een goedkoper toestel is dat te verwachten, maar het is toch ergens on-Apples om een apparaat niet honderd procent gebruiksklaar af te leveren.
De eerste keer dat je een Apple TV in gebruik neemt, doorloop je een stappenplan om het in te stellen. Neem er wel even de tijd voor, want er zijn behoorlijk veel schermen om door te raken. Je kunt de procedure wel danig verkorten door er een iPad of iPhone bij te nemen. Als je zo’n toestel dicht bij de Apple TV houdt, verschijnt er op het scherm van het mobiele apparaat automatisch een venster waarin je de Apple TV configureert. Dat is wel handig, want onder meer het WiFi-wachtwoord en je Apple-account worden automatisch overgedragen. Het instellen gaat zo heel snel. Niet getreurd, mensen zonder iPhone of iPad: het verbinden met het netwerk en je account kan ook handmatig op de Apple TV 4K, maar dan moet je aardig wat meer invullen. De remote met zijn touchpad maakt dit nog doenbaar, maar het is wel meer werk dan via een iPad of iPhone.
De Apple TV 4K is niet langer een afgesloten gemeenschap voor Apple-fans, maar toch zijn we verrast als we tijdens het instellen van het toestel meteen de vraag krijgen of we een bepaald abonnement hebben bij Belgische tv-aanbieder Proximus. Als je daar positief op antwoord en je gegevens invult, komt er een app bij die toegang geeft tot tientallen tv-zenders die live gestreamd worden. Toch wel een interessante optie voor wie van die aparte tv-decoder af wil, maar helaas beperkt tot enkele tv-aanbieders. In Nederland heeft onder meer Ziggo een Apple TV-app, maar die moet je dan na de installatie zelf via de App Store installeren.
4K en Dolby Atmos
De naam verklapt het al: deze versie van de Apple TV ondersteunt 4K. Er is nog een oudere Apple TV te koop die enkel Full HD aankan. Misschien is dat toestel nog wel interessant voor gebruik met een kleine tv in de slaapkamer of caravan, maar aangezien je de Apple TV 4K ook kunt gebruiken in een lagere resolutie lijkt het ons meer future-proof dat je voor het recentste model kiest. Het prijsverschil is niet echt groot.
Het is een Apple-gewoonte om heel technische zaken te verstoppen of zelfs niet te tonen in interfaces. Toch kun je bij de Apple TV 4K heel fijnmazig beeldinstellingen aanpassen; je moet ze enkel gaan opzoeken in de instellingen. Je hebt bijvoorbeeld niet gewoon de keuze uit ‘4K’, maar uit een heel aantal varianten. Met of zonder HDR, met of zonder Dolby Vision, en dit dan aan 24, 30 en 60 Hz – voeg er dan nog een hele reeks lagere resoluties bij (incluis resoluties die eerder passen bij computermonitors) en je spreekt over een heel lange lijst. Kies je iets verkeerd en geeft je televisie een slecht beeld, dan wacht je gewoon 15 seconden waarna de speler terugkeert naar de vorige veilige resolutie.
Aan audiozijde krijg je iets minder opties, maar niets ontbreekt. Ook hier is de voorliefde van Apple voor Dolby goed te merken. Er is Dolby Atmos-ondersteuning, van DTS:X is er geen sprake. Uiteindelijk is dit niet zo’n probleem, want de speler stuurt zijn audio in bitstream naar buiten en het decoderen gebeurt in je receiver, soundbar of tv.
Er zijn ook verschillende opties die echt uniek zijn voor dit apparaat. Apple blijft de software verder ontwikkelen en functies toevoegen. Zo kun je dit najaar via Audio Delen het geluid van de Apple TV 4K naar twee paar AirPods sturen, voor het geval dat je op een heel 21ste eeuwse manier met je tweeën naar een film wil kijken. Je zal ook een video van een HomeKit-compatibele slimme deurbel op je tv kunnen tonen, zodat je kunt zien wie aanbelt.
Er zijn dus verrassend veel instellingen beschikbaar voor wie zelf dingen wil aanpassen. Maar over het algemeen zal de Apple TV zelf wel de gepaste keuzes maken. Eén ding dat we zelf lastig vonden: de schermen van de instellingen bevatten weliswaar kleine stukjes uitleg, maar die uitleg is vaak vertaald door iemand die oftewel technische zaken niet snapt of dacht dat het beter zou zijn om zelf een ‘makkelijke’ uitleg te verzinnen voor zaken – maar dan eindigde met een tekst die zelfs een AV-kenner twee keer moet lezen om te snappen.
Duidelijke interface
Een Apple TV 4K is meer dan een mediaspeler, maar laten we toch even inzoomen op die functie. Ondanks interessante smarthomefunctionaliteit blijft dat volgens ons toch voor velen de hoofdreden om dit apparaat aan te schaffen. De interface die de Apple-speler op ons tv-scherm tovert laat ook niet anders uitschijnen; meteen worden we geconfronteerd met grote achtergrondbeelden waarop nieuwe producties op TV+ worden gepromoot. Soms zijn die achtergronden niet minder dan heuse trailers.
In ons geval kregen we regelmatig wat hype te verwerken over de verfilming van de Foundation-reeks gebaseerd op de SF-klassiekers van Isaac Asimov. Soms is die achtergrondpromotie wat storend en één keer was het achtergrondbeeld in de TV+-app zo kleurrijk en chaotisch dat het videoaanbod moeilijk te onderscheiden moeilijk zichtbaar werd. Maar doorgaans maak je dat niet mee en is alles goed uitgekiend. Als je in de Apple-winkel shopt voor een film, wordt het aanbod prima gepresenteerd, incluis in lijstjes. Zo heb je minder dat gevoel alsof je een kamer bent binnengewandeld met een miljoen boeken in rekken aan de muur, zonder enige vorm van organisatie of tips om je naar iets interessant te leiden.
Het basisconcept van de Apple TV-interface werkt met vier grote iconen die onderaan het scherm tonen. De rest van het beeld wordt ingenomen door een beeld dat past bij het geselecteerde icoon, zoals een still uit een film of een foto uit je bibliotheek. Wacht je een paar tellen, dan begint er een relevante video of fotoslideshow. Swipe je naar beneden dan wordt het scherm gevuld met de iconen van geïnstalleerde apps. Net zoals bij de mobiele Apple-apparaten kun je een app verplaatsen in het overzicht door langer op de touchpad te drukken, waarna je het app-icoon een hogere of lagere positie kunt geven. Het werkt heel goed, dankzij de uitstekende touchpad op de remote die een gebruikservaring levert die dicht bij die van een touchscreen komt. Dezelfde interface- en controle-logica kom je ook tegen als je afdeelt in een app.
Content van Apple staat centraal
Initieel staan er niet zoveel apps in het overzicht, maar via de App Store van Apple ontdek je een behoorlijk groot aanbod om daar iets aan te doen. Uiteraard zit hier veel onzin bij, net zoals bij andere smart tv app-winkels, en ook veel apps die betalend zijn. De kwaliteit lijkt wel behoorlijk hoog te zijn; wellicht omdat het vaak gaat om iPhone/iPad-apps die lichtjes zijn aangepast voor de Apple TV. Bij de apps die standaard aanwezig zijn op de Apple TV, vind je vooral de diensten van Apple zelf. De TV-app is de blikvanger. Het geeft je snel toegang tot films die je hebt aangekocht bij Apple en het streamingaanbod van TV+, de Netflix-uitdager van Apple zelf. We konden het aanbod van de Apple-dienst meteen onderzoeken, want bij aankoop van een Apple TV 4K krijg je een jaarabonnement cadeau. Het duurde niet lang vooraleer we realiseerden dat de term ‘Netflix-uitdager’ te hoog gegrepen is voor TV+. Ja, Apple investeert in eigen producties, maar daar blijft het grotendeels bij.
Twee andere blikvangers zijn Apple Music en Apple Arcade. Het eerste draait volledig rond muziek: je hebt toegang tot een immense collectie die je naar hartenlust kunt streamen en eventueel je eigen muziek die je in iTunes hebt geplaatst op je computer. Het fijnste aspect aan Apple Music vinden we de intelligente playlists. Elke streamingdienst heeft ze wel, maar die van Apple sluiten het best aan bij wat je beluistert. Het lijkt net iets intelligenter samengesteld dan bij Spotify of Deezer. Bij de Apple TV komen daar ook video-playlists bij, wat leuker is dan we verwacht hadden. We kozen bijvoorbeeld een playlist met alternatieve rock-clips uit de jaren negentig, meteen goed voor een uurtje nostalgisch kijkplezier. Af en toe staan er bij Music ook live-concerten in de kijker, zoals nu een optreden van Billie Eilish in het Steve Jobs-theater op de Apple-campus. In de Apple Music-app zelf is die soort live-content wel moeilijk terug te vinden, het lijkt de bedoeling dat je het rechtstreeks vanuit het hoofdscherm kiest.
Apple Arcade is een abonnementsdienst die je toegang geeft tot een niet enorm grote gamebibliotheek. We spreken hier niet over titels op pc- of consoleniveau, maar eerder mobiele games van de iPhone die aangepast zijn voor het grote scherm. Wat niet wil zeggen dat het per se slechte games zijn. Het aanbod is heel gevarieerd qua kwaliteit, maar omvat ook betere titels als Oceanhorn 2 en de rerelease van ‘Beneath a Steel Sky’. Er is ook een heel knap indiegameaanbod. Wil je de games spelen, dan zal je wel de boodschap krijgen dat je een gamecontroller moet aansluiten. Apple heeft er zelf geen, maar je kunt een bestaande controller gebruiken. Momenteel kun je zo een Xbox-, een Dualshock 4- of MFi-controller koppelen, maar in de toekomst gaan nog meer opties mogelijk zijn.
Als je in dat Apple-wereldje zit, doet de Apple TV echt knappe dingen. We hebben bijvoorbeeld circa 60.000 foto’s en honderden eigen video’s in een Apple Foto-bibliotheek op een iMac steken. En toch kunnen we die heel makkelijk en snel bekijken op de Apple TV, omdat we een backup bewaren bij iCloud. Dit is heel knap en precies wat veel mensen willen: zonder gedoe en onmiddellijk hun vakantie- of kinderfoto’s bekijken op een tv-scherm. Het klinkt je misschien banaal in de oren, maar iets ogenschijnlijk simpel als foto’s tonen op een tv-scherm kan snel moeilijk worden als je echt veel beelden hebt.
De grote afwezige qua Apple-apps is toch wel Safari. Dat is heel merkwaardig, want hierdoor krijg je soms een heel gesloten ervaring. De Belgische openbare zender VRT heeft bijvoorbeeld een heel uitgebreid uitgesteld kijken-platform via de browser, maar die kun je dus niet bereiken op de Apple TV. Kortom, is er geen app, dan gaat het niet door. De repliek van Apple hierop is vast: maar je kunt die webgebaseerde video streamen naar de Apple TV streamen via Airplay. Dat klopt en werkt ook prima, in onze ervaring vaak beter dan Chromecast. Maar je kunt Airplay enkel gebruiken als je ook over een iPad, iPhone of Mac-computer beschikt.
Bijna een Blu-ray-ervaring
Misschien ben je nog verknocht aan fysieke media of gewoonweg niet zo geïnteresseerd in het bekijken van de nieuwste films. Maar als je dat wel bent, dan is de Apple Movies-app misschien wel het hoogtepunt van de hele Apple TV-ervaring. Je vindt bij deze dienst films die je kunt huren en/of kopen. Gloednieuwe kaskrakers zijn relatief duur om aan te schaffen. ‘Bad Boys for Life’ kost 16,99 euro en ‘1917’ was 11,99 euro toen we dit artikel schreven. Dat is wel wat voor een digitale kopie die eigenlijk nooit jouw bezit wordt. Maar we merken wel dat iets oudere films behoorlijk goedkoop aan te schaffen zijn. ‘Aquaman’ en ‘Wonderwomen’ bijvoorbeeld, kosten 7,99 euro, maar we kochten ook ‘The Joker’ en ‘Godzilla: King of Monsters’ voor enkele euro’s. Wat maakt dit nog interessanter: alle vermelde films zijn in 4K Dolby Vision-kwaliteit, meestal met Dolby Atmos-audio. Rapporten wijzen er bovendien op dat Apple de hoogste bitrate hanteert van alle streamingdiensten. We kunnen enkel vaststellen dat het er inderdaad zeer goed uitzag op onze 65-inch Sony-OLED, zelfs als we heel dichtbij gaan staan.
Ook voor Belgische gebruikers relevant: de Apple-winkel is goed georganiseerd zodat je niet je hoofd moet breken of je wel de juiste taalversie aan het huren of kopen bent. Dat is wel anders bij Google, waar het soms echt een zootje is en je per ongeluk de Franstalig gedubde editie kunt aanschaffen terwijl je de Engelstalige met Nederlandse ondertitels wou. Dat probleem heb je niet in Nederland, natuurlijk. Ook fijn is dat sommige animatiefilms voor kinderen zowel het audiospoor van de gedubte versie uit Nederland als uit België bevatten.
De ervaring bij Apple Movies-app komt heel dicht bij die van een Blu-ray. Een film opent met een beginscherm zoals bij een fysieke schijf, incluis extra’s en hoofdstukken. Bij het bekijken van een film swipe je naar beneden om talen en ondertiteling te veranderen, en heb je uitgebreide audio-opties. Daar valt wel wat over te vertellen, want hiermee raken we nog een andere Apple-functie aan: AirPlay.
Draadloos streamen
De Apple TV 4K is Airplay 2-compatibel, zoals veel andere producten van Apple en derden. Het unieke is dat de Apple TV in twee richtingen Airplay kan gebruiken. Je kunt vanaf je iPhone audio en/of video streamen naar de Apple TV, maar je ook de audio bij een film via Airplay streamen naar een of meerdere Airplay-speakers. Weliswaar enkel in stereo. We kunnen bijvoorbeeld de soundtrack bij The Joker draadloos naar de Sonos Arc-soundbar sturen, maar uiteraard niet in de Dolby Atmos-kwaliteit die je krijgt als je de Apple TV 4K met een HDMI-kabel aan je tv hangt. Airplay werkt wel goed en is stabiel, dus het is een geval van gebruiksgemak boven kwaliteit.
We moeten ook even opmerken dat de Apple TV-functionaliteit en Airplay ingebakken zit in een aantal nieuwe televisiemodellen van LG, Samsung en Sony. Dat maakt de Apple TV dus net iets minder uniek dan voorheen en misschien daarom ook wat minder relevant voor eigenaars van die toestellen.
Niet enkel Apple-apps
En apps van derden? Handig: heb je al apps geïnstalleerd op je iPad of iPhone, dan ontdek je in de App Store onder ‘Aankopen’ de apps die compatibel zijn met de Apple TV. In ons geval vonden we hier een heel aantal games en vaste waarden zoals Amazon Video en Tidal.
Bij veel smart tv-systemen zijn apps van derden zelden waardevol. Je installeert YouTube en Netflix, en misschien nog een paar anderen zoals Spotify en Videoland. Bij de Apple TV is dat wel anders. Zeker qua gaming is het aanbod zeer groot en ook van een hogere kwaliteit dan wat je bij tv-apps kunt verwachten. Soms zijn er ook onverwacht goede apps. De Ikea-app bijvoorbeeld, presenteert de producten van de Zweedse meubelgigant op een heel leuke en informatieve manier. Je kunt niets kopen of bewaren in een lijstje, maar op een groot scherm kun je die Bjursta-tafel net iets beter keuren. Het toont voor ons aan dat de mogelijkheden van een tv-scherm in een moderne woonkamer eigenlijk nog altijd een stukje onbenut blijft; er zijn nog wel wat dingen mogelijk die nu niet gebeuren.
Als je eigen mediabestanden hebt die wonen op een NAS, dan is VLC een regelrechte aanrader. Deze app is er voor nagenoeg elk platform dat er bestaat en is gekend omdat het echt alles kan afspelen. Het doorstaat ook op de Apple TV onze formatentest relatief goed. 4K-bestanden met meerdere audiosporen en talen zijn geen probleem om te bekijken, maar Atmos-geluidssporen laten geen geluid horen. Helaas, maar blijkbaar heeft dit te maken met het ontbreken van een API van Apple. Hetzelfde probleem treedt eveneens op met de 8player- en de Plex-app op de Apple TV. Verwarrend genoeg zegt de Netflix-app dan weer er enkel maximaal 5.1 wordt geboden bij content waarvan we weten dat ze Atmos-soundtracks bezitten, zoals ‘Roma’ of ‘Altered Carbon’. Spelen we de video echter af, dan blijkt er toch Dolby Atmos te worden uitgestuurd. Bij Tidal wordt Atmos dan wel weer echt uitgespeeld; de Apple TV 4K is een van een beperkt aantal apparaten die de Dolby Atmos-muziek op deze streamingdienst kan afspelen. Kortom, Dolby Atmos lijkt dus voorlopig voorbehouden voor de officiële apps van Apple en een paar selecte streamingdiensten. Spijtig. We hopen echt dat hier verandering in komt, maar Apple kennende moet je er niet meteen op rekenen. Uiteindelijk is de Apple TV een apparaat dat ook via diensten aan de bottom line van het bedrijf moet bijdragen. De eigen apps een voordeel geven hoort daarbij.
Extra kosten
Gegeven wat je er allemaal kunt doen en de kwaliteit die het levert, is de Apple TV 4K echt niet zo duur te noemen. Er hoort hier wel een ‘maar’ bij. Er zijn heel wat extra diensten die je kunt nemen en producten te kopen die er voor zorgen dat het prijskaartje aangroeit. En omdat een aantal zaken, zoals Apple TV+, Apple Music en Apple Arcade, werken elk met een maandelijks abonnement en komen met gratis proefperiodes. Hierdoor stijgen je uitgaven bijna op geniepig wijze. 4,99 euro hier, 9,99 euro daar, misschien iCloud-storage om je foto’s vlot naar de Apple TV te brengen, af en toe een film huren of kopen – en na een jaar tijd heb je wel een fors bedrag uitgegeven. Dat is natuurlijk elders ook zo, maar bij Apple lijkt het allemaal nog intenser.
Conclusie
De Apple TV 4K is zowel technisch als qua contentaanbod een heel sterk verhaal. Dankzij ondersteuning voor 4K Dolby Vision tot 60 Hz en Dolby Atmos levert deze speler een uitstekende kijk- en luisterervaring, zelfs in een thuisbioscoop. De interface is weliswaar soms druk, maar wel helder en mooi, met een rijk aanbod aan content en de mogelijkheid om apps te installeren. Het plaatje klopt helemaal, van de stembesturing en remote tot de kleinste details, zoals de knappe screensaver en de IR-leerfunctie.
Er valt weinig kritiek te leveren op dit toestel, behalve dat de prima integratie met iPhones en iPads geen evenknie kent aan Android-zijde. Je kunt de Apple TV 4K probleemloos gebruiken als je een Android-smartphone bezit, maar je mist wel een stukje gebruiksgemak. Let ook op de optionele extra kosten die het prijskaartje op langer termijn de hoogte in kunnen jagen. We vinden het ook heel spijtig dat Dolby Atmos-ondersteuning beperkt is tot officiële apps. Niet erg als je enkel naar streamingdiensten kijkt, maar wel spijtig voor wie een echte alleskunner zocht.
Het enige toestel dat de Apple TV 4K kan evenaren is de Nvidia Shield. Dat is ook een zeer goede 4K-compatibele videospeler met een aantal eigen troeven, zoals een iets meer hackbaar profiel zodat je apps kunt sideloaden en universelere (maar ook niet perfecte) Dolby Atmos-ondersteuning. De Android TV-interface is echter minder gelikt dan die van Apple TV, die alles heel mooi mengt en ook intuïtiever is voor niet-techneuten. Maar opnieuw: je haalt er pas alles uit als je écht in het Apple-ecosysteem stapt.
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
[ad_2]