[ad_1]
Op zoek naar een betaalbare 4K Ultra HD tv met een fors beeldscherm testen we een instapmodel QLED-televisie van fabrikant Samsung.
Een mooi, groot televisiescherm in de huiskamer is een wens van veel Nederlanders. Maar voor een goede televisie met een beeldscherm van 65 inch moet al snel meer dan 2000 euro worden neergelegd. Goedkopere modellen van dit formaat hebben al snel last van minpunten die duidelijk – en soms erg irritant – waarneembaar zijn. Samsung heeft een instapmodel van de QLED-modellijn op de markt gebracht met een gemiddelde prijs rond de 1300 euro. Maar wie goed de aanbiedingen van grote elektronicaketens doorneemt, kan de door ons geteste Samsung QE65Q60RAL ook voor onder de 1100 euro vinden. Let er bij de koopjesjacht wel goed op of het een Nederlands model betreft. Achter de modelnaam moet dan de toevoeging XXN staan. Staat er een andere toevoeging, dan is het een model dat niet door de Nederlandse distributeur is geleverd. Dit kan gevolgen hebben als u de zenderlijsten en CI+ modules van Nederlandse aanbieders als Ziggo en KPN wilt gebruiken. Dit kan worden verholpen door de zogeheten localset-instelling te wijzigen. Dit doen verkopers voor de levering standaard en zonder het aan de koper te melden, maar dit kan uiteindelijk wel gevolgen hebben voor de fabrieksgarantie.
Monteren
De vormgeving van de Samsung QE65Q60RAL is fraai. Het beeldscherm is slank en kan met de juiste muurbeugel strak tegen de wand worden gemonteerd. Wie de televisie op een meubel wil plaatsen, kan dit doen door twee afzonderlijke poten op de televisie te monteren. De stabiliteit van de televisie op de meegeleverde poten is goed, maar echt mooi vinden we het niet. De omlijsting van de televisie heeft een zwarte kleur. Wie een zilverkleurige omlijsting mooier vindt, kan het model QE65Q65RAL kopen. De meegeleverde afstandsbediening heeft bij deze modellen de bijpassende kleur: zwart of zilver.
Zappen
En als we het toch over de afstandsbediening hebben: die is het grootste minpunt aan deze televisie. Lekker zappen van NPO 1 op Ziggo-voorkeuzekanaal 1 naar bijvoorbeeld ONS op voorkeuzekanaal 50 is minder lekker dan gedacht. Op de afstandsbediening ontbreken namelijk de cijfertoetsen. Er moeten dus meer handelingen uitgevoerd worden dan we zouden willen. Eerst moeten we naar de EPG navigeren, en daarna kunnen we van 1 naar 50 zappen om tenslotte met de OK-toets te bevestigen. Met weemoed denken we terug aan de tijd dat Samsung naast deze kleine afstandsbediening ook een meer uitgebreide afstandsbediening met meer functie- en alle cijfertoetsen leverde. Zo’n afstandsbediening is overigens wel los bij Samsung verkrijgbaar, maar kost al gauw tientallen euro’s. Goedkoper en met dezelfde werking is er een gelijksoortig model van een alternatieve fabrikant. Die vonden we al voor €6,70 op Bol.com.
Aansluitingen
Het is jammer (maar wel logisch) dat Samsung bij goedkopere modellen niet het One Connect systeem levert. Dit is een losse kast die met slechts één dunne kabel aan de televisie wordt gekoppeld. Zelfs een stroomkabel naar de tv is bij dit systeem niet nodig. Maar bij de Samsung QE65Q60RAL moeten alle kabels in de achterzijde van de televisie worden gestoken. Dit zorgt voor een tijdrovend spel om deze kabels zo onzichtbaar mogelijk te leiden. Het toestel heeft overigens meer dan voldoende aansluitmogelijkheden. Hieronder bevinden zich vier HDMI-aansluitingen, waarvan eentje met ARC. Verder vinden we een optische digitale geluidsuitgang. Er is geen analoge tv-aansluiting – bijvoorbeeld scart – aanwezig, noch een analoge geluidsuitgang of hoofdtelefoonaansluiting. Wie met een hoofdtelefoon naar deze tv wil luisteren, kan dit doen met een Bluetooth-hoofdtelefoon.
Tuners
De Samsung QE65Q60RAL beschikt over een multituner. Dit betekent dat er een aansluiting is die voor kabel of digitale ethertelevisie gebruikt kan worden. Via deze aansluiting kan het nieuwe Digitenne in DVB-T2/HEVC ontvangen worden. Omdat KPN geen CI+ module voor Digitenne levert, kan echter alleen het ongecodeerde aanbod van de NPO en regionale publieke zenders ontvangen worden. De tweede aansluiting is voor satelliet in DVB-S en DVB-S2. Een smartcard om naar het gecodeerde aanbod van tv-aanbieders te kijken, kan via een CI+ module gebruikt worden. Er kan één CI+ module in de televisie geplaatst worden. De CI+ modules van alle Nederlandse tv-aanbieders werken probleemloos in deze televisie.
Installatie
De installatie van de Samsung QE65Q60RAL is kinderspel. Met duidelijke instructies in beeld wordt de gebruiker alle rust en tijd geboden om de televisie naar eigen wens in te stellen. Ook worden zenders die via de interne tuner ontvangen moeten worden in de zenderlijst geplaatst. Belangrijk is ook de aansluiting van de televisie op het internet. De QE65Q60RAL is namelijk een Smart TV-internettelevisie. De verbinding met het internet kan op twee manieren worden gemaakt. Wellicht het makkelijkste is een draadloze verbinding via wifi. Toch is de optie met een netwerkkabel naar de tv aan te bevelen, zeker als men bijvoorbeeld via Netflix online naar films en series in 4K Ultra HD gaat kijken. Overigens heeft deze televisie een goed werkende mediaspeler. Dit betekent dat video-, foto- en muziekbestanden van computers en NAS-servers binnen het huisnetwerk in vrijwel alle gevallen probleemloos worden afgespeeld.
Tizen Smart TV
Samsung gebruikt ook in deze televisie het eigen platform Tizen voor de Smart TV functies. De belangrijkste apps zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime Video en YouTube zijn al door de fabrikant geïnstalleerd. Andere apps, zoals NLziet en NPO Start, kunnen zelf geïnstalleerd worden. Hiervoor moeten we wel eerst een Samsung-account aanmaken. Er zijn honderden apps gratis in de appstore aanwezig. Bij de genoemde online streamingdiensten moet natuurlijk wel een abonnement afgesloten worden om daadwerkelijk naar content te kunnen kijken. Ook kan bijvoorbeeld met de app Smart IPTV naar televisie via internetstreams worden gekeken.
Apple TV+
Met deze Samsung QE65Q60RAL krijgt men ook toegang tot het Apple TV+ platform. Dit betekent dat via Apple films digitaal gehuurd of zelfs gekocht kunnen worden. Vanaf 1 november kan met de Apple TV app ook naar de eigen exclusieve content van films en series worden gekeken. Hiervoor is een abonnement nodig dat €4,99 per maand kost. Wie dit jaar een nieuwe iPhone, iPad of Apple TV mediaspeler koopt, krijgt een jaar lang gratis toegang tot Apple TV+. Een andere belangrijke functie van deze televisie is de ondersteuning van streamingtechniek Airplay 2 van Apple. Dit betekent dat de meeste content – foto’s, films, series en muziek – zonder extra apparaat van tablet of smartphone naar deze televisie kan worden gestreamd.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is het allerbelangrijkst bij een nieuwe tv. In tegenstelling tot veel andere betaalbare tv’s van dit formaat scoort de Samsung QE65Q60RAL op dit punt zeer goed. Dit komt mede doordat het beeldscherm de QLED-techniek ondersteunt. QLED is de naam die Samsung aan de Quantum Dot beeldtechniek heeft gegeven. Dit zorgt onder meer voor een beter kleurvolume. Daarnaast heeft Samsung enkele zelf ontwikkelde beeldverbeteraars aan de televisie toegevoegd, maar in de meeste gevallen kunnen deze het beste minimaal of zelfs helemaal niet gebruikt worden. Het beeldscherm is geschikt voor 4K Ultra HD en ondersteunt onder meer de HDR-techniek. Ook snelle beeldwisselingen zoals bij voetbal worden goed in beeld gebracht. Dit komt door ondersteuning van 100Hz beeldverversing. Let wel goed op dat bij kleinere modellen de beeldverversing in de Q60RAL-serie niet 100Hz maar 50Hz is. Dit kan voor minder vloeiende beeldweergave bij snelle beeldwisselingen zorgen.
Conclusie
Een goede televisie met een scherm van 65 inch voor een prijs van net boven de 1000 euro? Ja, dat kan. De Samsung QE65Q60RAL is een van de opties, en wat voor een! Vergeleken met de drie keer zo dure 8-modellijn van de Samsungs QLED televisies is deze QE65Q60RAL zeker niet veel minder qua beeldbeleving. Ook de aansluitmogelijkheden en de Smart TV opties zijn uitstekend.
SamsungQE65Q60RALSmart TVQLED65 inchUltra HD4K4K Ultra HD
[ad_2]