Foto’s, video’s en muziek streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

[ad_1]

Iedereen heeft wel ergens een digitale collectie van foto’s, video’s en muziek staan, soms verspreid over meerdere apparaten en clouddiensten. Met een mobiel apparaat of (persoonlijke) cloud heb jij jouw media immers altijd bij de hand. Maar hoe tover je die snel en eenvoudig draadloos op het grote scherm van je tv? Steeds meer tv’s zijn tegenwoordig ‘smart’, zodat het streamen van jouw bestanden steeds makkelijker wordt. In dit artikel behandelen we de beste manieren om media te streamen naar je tv. Wil je weten hoe je jouw mobiele toestel op je tv aansluit? Lees dan ons artikel met alle mogelijkheden om je smartphone of tablet met je tv te verbinden.

Smart tv’s en streamingmogelijkheden

Het wordt steeds moeilijker om een tv te vinden die niet over een smart tv-platform beschikt. Welk platform draait op jouw tv is in dit geval niet zo belangrijk meer. De meest gebruikte besturingssystemen ondersteunen alle gangbare mediaformaten. Met een draadloze netwerkverbinding en verschillende streamingprotocollen kunnen de tv’s muziek, foto’s en video’s van alle apparaten in je thuisnetwerk weergeven. Hoe dat het gemakkelijkst gaat verschilt wel per televisie.

- Advertentie -

Zo maken tv’s van onder andere Sony, Philips en Sharp gebruik van Google’s Android TV. Dit platform beschikt niet alleen over veel apps die je kent van je Androidsmartphone of tablet, maar ondersteunt ook de populaire streamingfunctie Google Cast. Dat betekent in feite dat de tv een ingebouwde Chromecast heeft. Steeds meer apps hebben een geïntegreerde Cast-functie, waarmee je met één druk op de knop de inhoud van de app op je tv kunt laten verschijnen.

Fabrikanten als Samsung, LG en Panasonic kiezen voor een eigen besturingssysteem voor televisies, maar deze hebben vrijwel dezelfde streamingmogelijkheden. De laatste tijd krijgen steeds meer tv’s bijvoorbeeld ondersteuning voor Apple’s AirPlay (2) standaard, zodat eigenaren van iPhones, iPads en Macs hun media eenvoudig naar de tv kunnen streamen. Ook het inmiddels wat minder populaire Miracast zit in veel tv’s nog ingebouwd. Op onze tips en advies-pagina vind je per smart tv-besturingssysteem de belangrijkste mogelijkheden en tips.

Media streamen naar je tv

De meest gebruikte standaarden om media naar je tv te sturen zijn DLNA en WiFi Direct. Beide standaarden worden door vrijwel alle smart tv’s ondersteund en worden ook in één of andere vorm gebruikt door mobiele apparaten, computers en NAS-oplossingen. Ze maken het mogelijk om twee apparaten met elkaar te laten communiceren en bestanden van het ene apparaat op het andere weer te geven. DLNA werd vooral ontwikkeld als protocol voor bestandsuitwisseling tussen mediaspelers in hetzelfde netwerk. Lees meer over het streamen van streamingdiensten via DLNA.

WiFi Direct is eigenlijk enkel bedoeld om apparaten met elkaar te verbinden, en gebruikt dan andere technologieën zoals DLNA om de media te kunnen vinden. Het vormt de basis voor meer uitgebreide streamingstandaarden zoals Miracast, Google Cast en AirPlay. Ook de meer recente versies van bluetooth maken gebruik van bepaalde WiFi Direct-functies, maar bluetooth is natuurlijk vooral bedoeld voor audio.

Miracast

Deze standaard is niet zozeer bedoeld om bepaalde bestanden te tonen, maar kopieert het complete scherm van je andere apparaat op het scherm van je tv. Vervolgens kun je op je mobiele apparaat of computer eenvoudig de apps voor foto’s, video’s en muziek openen. Miracast staat niet altijd onder deze naam in de gebruiksaanwijzing of menu’s van je tv. Sommige fabrikanten noemen het bijvoorbeeld ‘Screen Mirroring’ of iets vergelijkbaars.

De populariteit van Miracast is de laatste paar jaar een beetje ingezakt. Een oorzaak hiervan kan zijn dat het iets omslachtiger werkt dan de alternatieven van Apple en Google. Apparaten moeten in veel gevallen namelijk handmatig gekoppeld worden en de mogelijkheid hiervoor zit soms verscholen in de instellingen van een apparaat.

Het verschilt ook weleens op welke manier er gekoppeld moet worden. De meest voorkomende manieren om dit te doen zijn NFC, bluetooth en WiFi Direct. Het is nog wel steeds de meest gebruikte manier om media te streamen op apparaten die geen ingebouwde ondersteuning voor Google Cast of AirPlay hebben. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan oudere (smart) tv’s en mediaspelers, Windows pc’s en NAS-systemen. Lees meer over Miracast.

Google Cast

Deze streamingstandaard is op het moment misschien wel de meest gebruikte variant van allemaal. Google Cast won snel aan populariteit door de handige en goedkope Chromecast HDMI-sticks die door Google op de markt werden gebracht. Al snel verschenen er tv’s van verschillende fabrikanten waar de Cast-functie ingebouwd zat. Ook Google’s eigen Android TV-platform beschikt natuurlijk standaard over deze functie.

Google Cast kan in principe op dezelfde manier worden gebruikt als Miracast, waarbij het hele scherm van een Androidtelefoon of tablet overgenomen wordt op de tv. Het is echter ook mogelijk om dat per app te doen. Google’s eigen apps als YouTube en Foto’s hebben een Cast-knop, maar ook derde partijen zoals Netflix en Spotify hebben de functie in hun apps gestopt. Daarnaast kun je Cast in de browser gebruiken. De eigen Chrome-browser wordt natuurlijk ondersteund, maar de nieuwe versie van Microsoft Edge kan het bijvoorbeeld ook. Lees meer over Google Cast.

Apple AirPlay

Zoals het Apple betaamt, was deze functie jarenlang enkel op de producten van het bedrijf zelf beschikbaar. De functie heette oorspronkelijk AirTunes en was bedoeld om content uit de iTunes bibliotheek op andere apparaten af te spelen. Inmiddels wordt AirPlay stap voor stap naar tv’s, mediaspelers en speakers van andere fabrikanten uitgerold.

AirPlay is de enige manier om vanuit de doos de apparaten van Apple draadloos te koppelen met je tv. Bij diensten als Apple Music en Apple TV+ zit de functie natuurlijk ingebouwd, maar op enkele iOS-versies van populaire apps na is het in het aanbod van derde partijen nog niet veel te vinden. Netflix sloopte vorig jaar zelfs de ondersteuning voor AirPlay uit al zijn apps. Apple staat het niet toe dat er metadata zoals gebruiksgegevens worden verstuurd naar derde partijen via AirPlay, en laat die metadata nu net belangrijk zijn voor bedrijven als Netflix.

Je kunt via AirPlay audio en video streamen, naar je televisie of naar speakers die AirPlay ondersteunen. Je kunt zelfs naar een losse speaker iets anders streamen dan naar de televisie. Heb je Apple TV 4K in je bezit, dan is het mogelijk om 4K HDR-videokwaliteit te streamen naar je televisie. Let wel dat auteursrechtelijk beschermd videomateriaal niet zomaar via AirPlay gestreamd kan worden naar een display. Lees meer over AirPlay 2.

Bluetooth

Natuurlijk mag ook bluetooth in dit lijstje niet ontbreken, ondanks dat het een protocol is waarmee alleen audio verstuurd kan worden. Nagenoeg alle televisies en speakers beschikken vandaag de dag over bluetooth waardoor je eenvoudig je smartphone of tablet kunt koppelen en muziek richting het scherm of de speaker kunt streamen.

Wat als je geen smart tv hebt?

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen hebben, en die een tv hebben zonder smart tv-platform of netwerkmogelijkheden. Voor degenen die hun oude, vertrouwde toestel slim willen maken zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. De meest simpele oplossing is een HDMI-stick in de tv te steken. Die zijn er in vele soorten en maten, maar de Google Chromecast steekt wat betreft gebruiksgemak met kop en schouders boven de rest uit.

Je kunt ook kiezen voor een box met een volledig smart tv-platform. Dat kan bijvoorbeeld een Android TV-box zijn. Die zijn er in verschillende prijscategorieën, maar bij de goedkope versies moet je opletten of het apparaat wel echt Android TV draait, of dat het gaat om een door de fabrikant aangepaste versie van Android. De Android TV-mediaspeler met de meest uitgebreide mogelijkheden is Nvidia’s Shield TV. Liefhebbers van Apple-apparaten zullen sneller kiezen voor een recente versie van de Apple TV.

Je kunt natuurlijk ook nog altijd gewoon een USB-stick met je media erop in de tv steken. Een handvol uitzonderingen daargelaten kan elke tv die de laatste 15 jaar is uitgebracht overweg met de meest gangbare mediaformaten. Ook je mobiele apparaat of laptop kan bedraad worden aangesloten op je tv met een HDMI-kabel of USB-kabel. Meer hierover lees je in ons artikel over het aansluiten van je smartphone of tablet op je tv.

Ondersteuning van bestandsformaten

Zoals gezegd beschikken moderne tv’s over de mogelijkheid om de meest gangbare bestandsformaten af te spelen. Als je absoluut zeker wilt weten dat een tv een bepaald formaat ondersteund, rest er geen andere oplossing dan de specificaties van de tv op te zoeken. Onderstaande bestandsformaten worden door vrijwel alle moderne tv’s ondersteund.

Foto’sVideo’sMuziek
JPG / JPEGMP4MP3
BMPMKVAAC
MPO (3D foto’s)DIVXFLAC
VOBWMA
AVIM4A
WMVWAV
M4V
HEVC

Tot slot

In dit artikel zijn de meest gebruikte mogelijkheden voor het streamen van media vanaf jouw apparaten besproken. Het is altijd verstandig om uit te zoeken of een tv die je bezit of wilt kopen beschikt over de mogelijkheden waar jij naar op zoek bent. Dat kan soms erg lastig zijn, vooral omdat fabrikanten graag hun eigen marketingtermen gebruiken voor bepaalde functies. Daarbij worden die functies soms zelfs in mogelijkheden beperkt. Over het algemeen geld wel dat steeds meer tv’s over alle gangbare streamingmogelijkheden beschikken. Als je mediabestanden opslaat in de cloud heb je meestal zelfs geen extern apparaat meer nodig.

Meer informatie

Meer informatie over het streamen van media en het aansluiten van apparatuur in je homecinemasysteem vind je in onze home cinema informatiegids.

[ad_2]

- Advertentie -