De zeven beste oled-tv’s van het moment vergeleken | Algemeen

[ad_1]

Waar in 2014 alleen LG het aandurfde om een wereldwijde oled-lijn voor consumenten te lanceren, kies je anno 2019 net zo gemakkelijk voor een model van Sony, Panasonic, Philips of Loewe. Goed nieuws, want meer concurrentie resulteert doorgaans in gunstigere vraagprijzen. We bespreken zeven van de beste oled-tv’s van het moment.

Vanwege de aantrekkelijke vraagprijzen domineren nog altijd lcd-modellen de televisiemarkt. Toch zijn smart-tv’s met oledtechnologie aan een indrukwekkende opmars bezig en niet in de laatste plaats vanwege de aantrekkelijke beeldkenmerken. In tegenstelling tot lcd werkt oled namelijk niet met led-achtergrondverlichting. Iedere pixel bestaat uit de subpixels rood, groen en blauw die zelfstandig oplichten wanneer er een elektrische lading doorheen gaat.

- Advertentie -

Doordat de pixels bij donkere beelden zichzelf volledig uitschakelen, is zwart ook daadwerkelijk pikzwart. Een groot voordeel ten opzichte van lcd-technologie, want hierbij brandt er continu led-achtergrondverlichting die de pixels iets oplichten. Zwart oogt hierdoor eerder als donkergrijs. Een nadeel van oledtv’s zijn de hoge prijzen, want de goedkoopste modellen beginnen bij zo’n vijftienhonderd euro.

Van alle bekende tv-merken produceert alleen Samsung opvallend genoeg geen oledtv’s. De Koreaanse fabrikant steekt zijn energie liever in qled-panelen. Dit zijn lcd-televisies met led-achtergrondverlichting en een folielaag miniscule kristallen (quantom dots).

beste oled-tv

Zoals je inmiddels van een moderne oledtelevisie mag verwachten, ondersteunt dit 65inch-model 4K-beelden en diverse hdr-technieken. Bekende indelingen als dolby vision, hlg en hdr10 vormen geen enkel probleem. Als beeldprocessor gebruikt LG de zogeheten a7 (Alpha7). Ten opzichte van eerdere modellen vindt er hiermee naar eigen zeggen een betere ruisreductie plaats. Het smartplatform wordt verzorgt door LG’s eigen webOS 3.5, waarbij de apps in een strook onder in het scherm verschijnen.

Een opvallende eigenschap is de ondersteuning voor ThinQ AI. Dit omhelst een slimme assistent waarmee diverse onderdelen zich via spraak laten bedienen door tegen de afstandsbediening te praten. Daarnaast kun je vanaf de televisie ook andere apparaten met ThinQ AI aansturen. Op het gebied van connectiviteit zijn alle gangbare aansluitingen voorhanden. Zo staan er vier hdmi-poorten paraat om audiovisuele apparatuur te koppelen. Als alternatief voor hdmi-arc kun je audio ook via een optische poort uitsturen. Verder heeft deze televisie drie usb-poorten, een netwerkaansluiting en een ci+-slot.

Laatstgenoemde oplossing is bijvoorbeeld handig wanneer je een ci+-module van een televisieprovider in het toestel wilt steken. Naast een draadloze netwerkadapter is er ook nog een bluetooth-module ingebouwd. Het design bestaat uit dunne randen met een eenvoudige voet aan de onderzijde. Onder de productnaam OLED55B8PLA bestaat er ook een 55inch-model met een prijskaartje van 1.749 euro.

beste oled-tv

De LG OLED55C8PLA heeft, vergeleken met de hiervoor besproken OLED65B8PLA, een krachtigere beeldprocessor ingebouwd, namelijk de a9 (Alpha9). Dit resulteert volgens de Koreaanse producent in een betere detaillering en kleurechtheid. Overigens kan deze beeldbuis ook met alle gangbare hdr-formaten overweg, zoals dolby vision, hlg en hdr10. Daarnaast is de hoge framerate van 100 of 120 fps bij 4K-beelden het vermelden waard, hiermee is de televisie goed voorbereid op toekomstige films. Deze zogeheten hfr-functie (high frame rate) werkt helaas alleen via de usb-ingang.

Kopers van dit model hebben over het aantal (draadloze) aansluitingen niet te klagen. Naast viermaal hdmi, driemaal usb, s/pdif (optisch), wifi en ethernet kun je ook rechtstreeks apparaten via bluetooth verbinden. Net zoals bij nagenoeg alle actuele modellen is het ci+-slot Ziggo-gecertificeerd, dus je kunt er eventueel een ci+-module van deze kabelaanbieder in kwijt. Als smartplatform is webOS 3.5 met ThinQ AI-ondersteuning actief. Interessant is verder de aanwezige Galerijmodus, waarbij webdienst TripAdvisor seizoensgebonden foto’s met achtergrondmuziek voorschotelt.

De OLED55C8PLA heeft een lange voet waarmee het toestel zich stevig op een meubel laat positioneren. Het beelddiagonaal van het besproken model heeft een lengte van 55 inch, maar deze televisie is ook in de formaten 65 inch (OLED65C8PLA) en 77 inch (OLED77C8LLA) te koop. Houd in dat geval rekening met een forse meerprijs.

beste oled-tv

Loewe heeft inmiddels behoorlijk wat oledtelevisies in zijn gamma. Zo introduceerde het Duitse designmerk afgelopen najaar de Bild 2-reeks, welke bestaat uit de Bild 2.43, 2.49 en de hier besproken 2.55. Alleen laatstgenoemd model is voorzien van oledtechnologie. Waar de meeste hedendaagse televisies een dunne rand bevatten, heeft dit exemplaar aan de onderkant een behoorlijk dikke balk met een stoffen doek. Daar is een goede reden voor, want Loewe integreert hierin een tweekanaals-soundbar met een totaal uitgangsvermogen van veertig watt.

De behuizing bestaat verder uit een draaibare tafelvoet, al kun je deze beeldbuis met de optioneel verkrijgbare vloerstandaard ook op de grond neerzetten. Achterop zijn er onder meer vier hdmi-poorten voorhanden, waarvan er één hdmi-arc ondersteunt voor terugkoppeling van het audiosignaal. Daarnaast is er ook een analoge input aanwezig. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een gedateerde gameconsole of videorecorder wilt aansluiten. Verder bevat deze televisie ook nog een ci+-slot.

Zoals de productnaam al doet vermoeden, is dit oledpaneel 55 inch groot. Voor de weergave van hdr-formaten kunnen filmliefhebbers uit de voeten met dolby vision, hdr10 en hlg. Het smartplatform draagt de naam Loewe OS en geeft gebruikers onder meer toegang tot de apps YouTube en Netflix. Nederlandse gemist-diensten hoef je vooralsnog niet op een Loewe-televisie te verwachten.

beste oled-tv

Naast Loewe ontwikkelt ook TP Vision (onder licentie van Philips) oledtelevisies met een geïntegreerde soundbar. Het 2.1-kanaals-audiosysteem van deze 55OLED903 komt uit de koker van het gerenommeerde audiomerk Bowers & Wilkins. Het totale uitgangsvermogen bedraagt volgens de fabrikant 50 watt. De beeldbuis bevat de welbekende Ambilight-verlichting, waarbij led-lampjes langs de randen de televisiekleuren op de achterliggende muur tonen. Als beeldprocessor gebruikt Philips nog altijd de P5-chip.

Vergeleken met veel andere recente oledtelevisies is de ondersteuning voor hdr-formaten niet volledig, want de 55OLED903 kan alleen uit de voeten met hdr10 en hlg. Voor het aansluiten van apparatuur heb je onder meer keuze uit viermaal hdmi, component, s/pdif (optisch) en tweemaal usb. Daarnaast is er ook een ci+-slot beschikbaar. Android TV fungeert als smartomgeving op deze ultra-hd-televisie. Het Nederlandse app-aanbod is hierop helaas beperkt, al kun je sinds kort wel NLZiet gebruiken. Dit is een gezamenlijke gemist-dienst van de bekendste Nederlandse zenders.

Daarnaast kun je dankzij Chromecast-ondersteuning beelden van mobiele apps als NPO Start en RTL XL naar de televisie casten. Voor het installeren van apps binnen Android TV is er 16 GB opslagcapaciteit aanwezig, maar je creëert met usb-dragers eventueel meer ruimte. Het schermdiagonaal van dit besproken model is 55 inch. Onder de productnaam 65OLED903 ontwikkelt Philips ook nog een beeldbuis van 65 inch. Die kost 3.499 euro.

beste oled-tv

Nog een Philips-model, want naast de 903-reeks bracht het merk afgelopen najaar ook de 803-serie met vergelijkbare specificaties op de markt. Het betreft een televisie zonder soundbar van Bowers & Wilkins, waardoor dit product interessant is voor filmfanaten die al in het bezit zijn van een prima audio-opstelling. Toch is er voor Philips-begrippen een relatief krachtig luidsprekersysteem met een totaal uitgangsvermogen van 50 watt in de onderzijde verwerkt.

De 803-serie bestaat uit een 55inch- en 65inch-model, waarbij de grote versie voor ruim drieduizend euro verkrijgbaar is. De vormgeving oogt erg minimalistisch. Het scherm heeft namelijk dunne randen en rust op slechts twee bescheiden voetjes van aluminium. De voorgeïnstalleerde versie van het smartplatform is Android TV 7.0, maar die kun je inmiddels updaten naar versie 8.0. Deze update voegt onder meer spraakbesturing en een opgefriste interface toe. De aansluitingen komen overeen met de besproken 55OLED903, dus er is onder andere viermaal hdmi en tweemaal usb voorhanden.

Zoals verwacht, is ook het verlichtingssysteem Ambilight van de partij. Jammer genoeg ontbreekt er ondersteuning voor het hdr-formaat dolby vision. Philips levert zijn recentste oledmodellen met maar liefst twee afstandsbedieningen. Het ene exemplaar is uiterst klein en beschikt over een touchpad en microfoon. De andere afstandsbediening heeft aan de achterzijde een bescheiden toetsenbord aan boord.

beste oled-tv

Sony’s oledlijn is niet bepaald goedkoop. Zo kost de KD-55AF9 bijna drieduizend euro. Vind je 55 inch een maatje te klein, dan ben je voor het 65inch-model (KD-65AF9) duizend euro meer kwijt. Aan het roer staat de zogeheten X1 Ultimate beeldprocessor. Volgens Sony zorgt een reeks van optimalisatietechnieken voor een betere beeldkwaliteit vergeleken met de eerdere oledtelevisies van het Japanse merk. Interessant is de Gekalibreerd voor Netflix-modus, welke samen met de Amerikaanse videodienst is ontwikkeld. Deze modus zou bij films en series die Netflix zelf produceert dezelfde beeldkwaliteit als de studiomaster garanderen.

Andere opmerkelijke functies zijn het kunnen gebruiken van de geïntegreerde luidsprekers van de KD-55AF9 als middenspeaker in een bestaande surround-opstelling en de ingebouwde Chromecast-module. Voor aansluiting op een receiver is er achterop een paartje speakerterminals aanwezig. De weergave van hdr-content geeft op dit model geen problemen; de tv speelt alle gangbare hdr-indelingen zonder morren af. Sony besteedt de smartomgeving uit aan Android TV, waarbij je eventueel spraakbesturing kunt activeren.

Het design van de KD-55AF9 oogt door zijn dunne randen en verborgen standaard aan de achterzijde zeer strak. Vanwege deze standaard zie je aan de voorzijde geen voet en leunt de onderkant van het scherm op het meubel. Bij gebruik van een soundbar is dat wellicht lastig, al kun je de beeldbuis natuurlijk ook aan de muur hangen. Alle gangbare aansluitingen zijn aanwezig.

beste oled-tv

Een goede ontwikkeling is dat de prijzen van steeds meer oledtelevisies onder de tweeduizend euro duiken. Dit 55inch-model kost bijvoorbeeld momenteel 1.799 euro. Voor achthonderd euro meer kun je overigens ook de 65inch-versie (TX-65FZW804) overwegen. De TX-55FZW804 kwam begin vorig jaar op de markt en beschikt over een eigen ontwikkelde hcx-processor. Deze chip zorgt volgens het Japanse merk met name voor een betere helderheid, vergeleken met voorgaande producten.

Op het gebied van hdr is dolby vision de grote afwezige. Vaak is de reden hiervoor dat fabrikanten geen hoge licentiekosten aan Dolby Laboratories willen betalen. Wel kan de televisie uit de voeten met de indelingen hdr10 en hlg. Zoals bij bijna alle oledtelevisies beschikt ook dit exemplaar over vier hdmi-poorten, inclusief een hdmi-arc-aansluiting voor het terugsturen van audio. Voor wat betreft de connectiviteit vallen verder de sd-kaartlezer en het dubbele ci+-slot op.

De TX-55FZW804 heeft een eigen mediaspeler, dus het is fijn dat je via drie usb-poorten externe opslagdragers kunt aansluiten. De bestandsondersteuning is overigens beperkt, al kun je wel bekende containers als mkv, vob, flv, mp4 en ts afspelen. Het smartplatform draagt de naam My Home Screen (voorheen Firefox OS) en ondersteunt naast Netflix en YouTube ook de Nederlandse NPO Start-app. Dat geldt helaas niet voor RTL XL en KIJK.

[ad_2]

- Advertentie -