Boek de ultieme MusicCast vakantiebestemming bij Wifimedia

[ad_1]

Met de zomervakantie voor de deur, het vakantiegeld op de rekening gestort en enige onzekerheid over de haalbaarheid van de beoogde vakantiebestemming voor 2020, besloten we bij HIFI.NL zoals u inmiddels ongetwijfeld weet een nuttig ander doel te vinden voor het vakantiebudget. Een fraai muzieksysteem, bijvoorbeeld. Onder het genot van een glaasje rosé luisteren naar een lekker stukje muziek. Heerlijk rustgevend én u heeft er na de vakantie ook nog plezier van.

- Advertentie -

Waar zijn we naar op zoek? We stellen om te beginnen voor deze editie een duidelijk maximumbudget: tweeduizend euro. Voor dit bedrag zoeken we een lekker klinkend muzieksysteem waarmee we vervolgens niet alleen internetradio kunnen ontvangen en muziek kunnen streamen, want we zouden ook graag een stukje vinyl draaien op zijn tijd. Multiroom mogelijkheid? Een dikke plus. Hiermee komen we op een platenspeler, netwerkspeler, geïntegreerde versterker, de nodige bekabeling en twee luidsprekers. Dat zal, gezien het beperkte budget, niet meevallen.

Voordat we op pad gaan, bedenken we ons nog dat we eigenlijk geen wirwar van losse componenten met vele meters aan bekabeling willen adviseren. Dat kan tegenwoordig immers ook anders. Een draadloze streaming audio-oplossing is wel zo gemakkelijk. Streaming audio stelt wel weer eisen aan het thuisnetwerk. Kan het netwerk de totale bandbreedte wel aan? Gewapend met een hele lijst aan vragen besluit ik me te laten voorlichten door het in Arnhem gevestigde Wifimedia.

Wifimedia Experience Center

Wifimedia zal bij menig lezer bekend zijn. Wellicht heeft u uw eerste NAS of Squeezebox netwerkspeler hier in het verleden aangeschaft. Wifimedia richt zich al zo’n vijftien jaar op netwerktechnologie en streaming audio. Dit in tijden dat de meeste hi-fi specialisten het netwerk enkel geschikt achtten voor de noodzakelijke kantoorautomatisering. Je moet maar durven. Het streamen via Wi-Fi? Al helemaal uit den boze. Toch heeft Wifimedia zich al sinds de start van het bedrijf, tegen alle adviezen en marktgeluiden in, gefocust op het draadloos streamen van content en zich in de jaren steeds verder in deze materie gespecialiseerd. Deze visie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

Wifimedia is recent verhuisd en is gevestigd in een relatief grote winkel. Al heeft Wifimedia liever dat we over Experience Center spreken, de naam die u vast eerder gehoord heeft. De winkel heeft na de verhuizing vorig jaar namelijk ruimte gemaakt voor een belevingscenter waar niet meer wordt gefocust op pure verkoop van producten aan consumenten, maar juist op het bieden van advies en oplossingen. De laatste jaren richt Wifimedia zich dan ook steeds meer op het projectmatig aanbieden van maatwerkoplossingen en is via dit Experience Center veel beter in staat om klanten een idee te geven over de mogelijkheden thuis. Losse verkopen vinden nu vrijwel uitsluitend plaats via de webwinkel van Wifimedia.

Welke configuratie?

Nadat de wens is uitgesproken worden er verschillende mogelijkheden getoond. Nu heeft Wifimedia slechts één enkele platenspeler in het programma, maar wel een platenspeler met MusicCast technologie; de Yamaha Vinyl 500 platenspeler. De keuze voor een platenspeler is een must en al direct ben ik zeer gecharmeerd van de mij getoonde hoogglans witte uitvoering. Deze heerlijk fris ogende platenspeler heeft een ingebouwde netwerkspeler, draadloze muziekoverdracht en multiroom functionaliteit. Een goede start. Hiermee besparen we immers op een additionele netwerkspeler én op de benodigde bekabeling.

Op de vraag in hoeverre de ‘gratis’ router van de internetprovider in staat is om Netflix in 4K te streamen, smartphones, computers en tablets van data te voorzien en hiernaast ook nog eens een streaming multiroom set te bedienen, legt Wifimedia uit dat Wi-Fi als technologie bij normaal gebruik stabiel genoeg zou moeten zijn. Is de Wi-Fi stabiel en is dekking op dit moment voldoende, dan zal de MusicCast aanvulling hier hoogst waarschijnlijk geen problemen veroorzaken. Indien dit wel het geval blijkt, heeft Wifimedia verschillende oplossingen om deze problematiek voor eens en voor altijd te verhelpen. Dat stemt ons tevreden.

Tijdens de zoektocht bedenken we ons dat het handig zou zijn om een set te selecteren die de komende tijd kan worden uitgebouwd met componenten voor bijvoorbeeld de keuken, slaap- en werkkamer. Samen met Wifimedia proberen we een veelvoud aan apps voor de verschillende systemen te voorkomen en besluiten ons te focussen op een complete MusicCast oplossing. Tijd om een luisterindruk op te doen.

Eerste beluisteren we de compacte MusicCast 20 luidsprekers van Yamaha met ingebouwde streaming functies. Het voordeel van deze kleine mono luidsprekers is dat deze welhaast onzichtbaar kunnen worden geplaatst, het nadeel is dat deze pas echt lekker beginnen te spelen in combinatie met een subwoofer. Hiermee voelen we ons enigszins beperkt in de mogelijkheden. Vervolgens luisteren we naar de grotere Yamaha MusicCast 50 luidspreker. Deze luidspreker is eveneens voorzien van ingebouwde streaming functies en levert bovendien een muziekweergave in stereo. Hiermee is deze ideaal voor gebruik in, bijvoorbeeld, de keuken en slaapkamers. Dit biedt perspectief. Een subwoofer is niet persé noodzakelijk voor een lekkere muziekweergave. Volgens Wifimedia kunnen er zelfs twee MusicCast 50 luidsprekers worden gekoppeld als stereo paar. Handig!

Installatie en werking

Om ons het gemak van het MusicCast systeem te tonen laat de adviseur zien hoe eenvoudig de MusicCast setup in zijn werk gaat. Nadat de MusicCast app is geïnstalleerd op de smartphone en alle MusicCast onderdelen op de netspanning zijn aangesloten, is elk apparaat na een druk op de ‘connect’ knop via de app te selecteren. Wanneer vervolgens alle in de app getoonde stappen zijn doorlopen blijkt het aanmeld proces van de MusicCast apparaten te zijn voltooid. Kinderspel.

De in de app aangemelde apparaten kunnen vervolgens in een oogwenk worden gegroepeerd. Zo kunnen we stereo setjes maken met (bijvoorbeeld) twee MusicCast 20 luidsprekers en bovendien met een vinkje een subwoofer toevoegen. Wifimedia laat binnen een paar minuten ervaren hoe de verschillende configuraties klinken. Dat doet de adviseur zelfs vlotter dan dat we op handen en voeten een lijn-kabeltje kunnen inpluggen. Voeg de luidspreker(s), de subwoofer en de Vinyl 500 eenvoudig via de app aan dezelfde ruimte toe en als bij toverslag werkt alles foutloos.

Eerst onderzoeken we de streaming capaciteiten van de MusicCast50 luidspreker. De MusicCast app werkt vlot en overzichtelijk. Het is even zoeken waar Yamaha de verschillende mogelijkheden heeft ondergebracht, maar eenmaal wegwijs is de logica heel goed te volgen. In no-time luisteren we naar internetradiostations van Australië tot Zimbabwe. Met een paar klikken schakelen we over naar Spotify en vervolgens naar Tidal. Na het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord browsen we in minder dan een minuut door de omvangrijke lossless muziekbibliotheek online. Hiermee is de aanschaf van een NAS en het aanhouden van een fysieke cd-collectie eigenlijk niet meer nodig.

Geluidskwaliteit

Zowel het beluisteren van streams via internetradio, online muziekdiensten en streams vanaf een muziekserver klinken levendig en heerlijk dynamisch. Zelfs zonder subwoofer ervaren we een krachtig, diep doorlopend laag met een heerlijk sprankeltje in het hoog. Vervolgens is het tijd om een plaatje te draaien. Hiervoor hebben we achteloos een klein stapeltje uit de platenkast getrokken. Op deze manier is het altijd weer een verrassing welke albums tijdens de luistersessies uit het linnen tasje komen. Eerst beluisteren we het album Body and Soul van Joe Jackson gevolgd door het album In Transit van Saga, twee uitstekend geproduceerde albums die al jaren deel van de vinyl collectie uitmaken. Hierbij vergelijken we natuurlijk ook de geluidskwaliteit van de originele uit de jaren ’70 en ’80 afkomstige analoge persing met de beschikbare digitale versies online.

Ten eerste valt het op dat de Vinyl 500 significant ‘warmere’ noten produceert dan de digitale streams. Omdat we een fractie meer levendigheid verlangen draaien we de trebble van de MusicCast 50 een klein beetje op via de toonregeling in de MusicCast app. Met een paar kleine aanpassingen zijn we zeer content met de geluidskwaliteit waarmee de vinyl albums worden weergegeven. Vervolgens leggen we een vergeten verzamelaar van The Shadows op de draaitafel. Hierbij nemen we ook de Yamaha Sub100 op in de MusicCast configuratie. Direct ervaren we een krachtige laagweergave en dromen we al snel weg bij de warme gitaarklanken van de vele iconische nummers uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. We sluiten de luistersessie af met het album The Golden Age Of Wireless van Thomas Dolby. Een album met een vreemde titel voor dit tijdperk en qua genre niet naar ieders smaak zal zijn. Zeg nu zelf: ‘Golden Age Of Wireless’. In 1982. Hoe dan?

Zangkwaliteiten van Dolby zijn, net als het gelijkwaardige ruisonderdrukkingsysteem van dat tijdperk, ook al niet top. Toch is dit een van de meest invloedrijke albums van een artiest die, samen met Kraftwerk, OMD, Moroder en Yello, de Synthpop-stroming op gang hebben gebracht. Onder het genot van de new Age, Stream punk en Synthpop klanken blijven we ons verbazen over de muzikale prestaties van de veelzijdige MusicCast platenspeler. En dan in het bijzonder over het gemak van de draadloze muziekoverdracht waaraan we vandaag de dag zo gewend zijn. Op dat moment beseffen we: The Golden Age Of Wireless in ‘nu’. Thomas Dolby was, net als Wifimedia anderhalf decennium geleden, zijn tijd ver vooruit. 

Eindoordeel

In onze zoektocht naar een streaming multiroom muzieksysteem waarmee heel het huis flexibel kan worden voorzien van muziek is dik geslaagd. Samen met Wifimedia hebben we een set voor u geselecteerd die in de breedte en diepte kan worden uitgebreid. De investeringskosten vallen zelfs reuze mee. De MusicCast 50 luidsprekers bieden precies datgene dat we voor ogen hadden op multiroom gebied. Zet deze eenvoudig ergens in de keuken of slaapkamer en deze speaker vult de ruimte met muzikaliteit. De subwoofer is een welkome aanvulling voor diegenen die naast nostalgisch vinyl ook graag hedendaagse genres wil beluisteren. Deze subwoofer levert net dat beetje extra ‘oempf’ waarmee de muziek helemaal tot leven komt. Het combineren van een linker en rechter MusicCast 50 luidspreker levert bovendien een significant breder stereobeeld op.

Door de unieke ingebouwde streaming technologie en de uitstekende geluidskwaliteit kunnen we niet anders stellen dan dat de MusicCast Vinyl 500 een dijk van een platenspeler is. Mét een ingebouwde RIAA-voorversterker zodat deze niet hoeft toe te worden gevoegd aan de kassabon. Een uitstekende speler om een eerste stap naar vinyl te maken. Om de weergavekwaliteit van de zeer betaalbare Yamaha draaitafel te beoordelen, hebben we de platenspeler tijdens de luistersessies zelfs even onder de arm meegenomen naar een andere luisterruimte en heb deze met de meegeleverde bekabeling op een premium set beluisterd. Heel eerlijk moeten we bekennen dat de weergavekwaliteit in deze configuratie niet tegenvalt! Combineer deze MusicCast Vinyl 500 platenspeler dus met een bestaande hifi-set of met twee actieve luidsprekers en u beschikt over een zeer functioneel en goed klinkend muzieksysteem. Met MusicCast functionaliteit.

Conclusie

We wisten al dat de hifi-componenten van Yamaha uitstekend presteren. Nadat we ons voor u bij Wifimedia van A tot Z hebben laten voorlichten, ervaren we met plezier het gemak van een MusicCast muzieksysteem. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we naast de uitgebreide functionaliteit behoorlijk onder de indruk zijn van de geluidskwaliteit, zoals Jamie ons anderhalf jaar geleden al vertelde. Vergeet DSD, MQA, complex functionerende streaming bridges en premium DAC’s, maar geniet met deze door ons geselecteerde set weer eens van ‘muziek’ in plaats van de techniek.

Alle in dit artikel vermelde MusicCast producten worden bij Wifimedia voor een speciale actieprijs aan de lezers van HIFI.NL aangeboden. Bestel de door u gewenste MusicCast configuratie via de webwinkel van Wifimedia. Geef bij de bestelling de actiecode ‘hifi_nl’ in en ontvang direct 10% korting op uw bestelling!

Meer informatie: www.wifimedia.eu en nl.yamaha.com.

Lees ook al onze andere zomers HiVisits

[ad_2]

- Advertentie -