Apple TV+ moeizaam van start

[ad_1]

In november zag Nederland de officiële lancering van de streaming videoplatforms van twee giganten: na Disney ging ook Apple van start.

Jorrit van Broekhoven

- Advertentie -

19 november 2019

Apple TV+ moeizaam van start

Het verschil tussen de komst van Disney+ en Apple TV+ kon haast niet groter. Van Disney mocht Nederland als enige land ter wereld twee maanden lang gratis kennismaken met een schatkist vol Disney-klassiekers plus films en series van Marvel, Pixar en Star Wars. Bij de officiële lancering ging ook de nieuwe exclusieve Disney+-content van start. Voor €6,99 per maand of €69,99 per jaar biedt Disney een prachtige dienst, die op zo’n beetje elk platform kan worden afgespeeld.

 

Gratis voor Apple-kopers

Het aanbod van Apple+ is een stuk minder riant. De gratis proefperiode van de videodienst duurt slechts zeven dagen, daarna kost hij €4,99 per maand of €49 per jaar. Dat is goedkoper dan Disney+ en bij een jaarabonnement even duur als Amazon Prime Video, maar het aanbod aan series dat daar tegenover staat is bijzonder karig. Bij de introductie tellen we vier nieuwe, exclusieve series, één documentaire en een drietal kinderprogramma’s. Een catalogus met oudere titels heeft Apple niet: het bedrijf doet nu eenmaal in technologie, niet in eigen content. Meer series, films en programma’s zijn onderweg, maar in een tempo waarmee het wel even gaat duren voordat de catalogus echt gewicht krijgt. Wie denkt tot dit tijd te kunnen ‘bingen’ met de beschikbare titels heeft ook pech, want Apple presenteert de nieuwe afleveringen van de meeste series in een tempo van één per week. Gelukkig is er ook goed nieuws. Wie na 10 september een iPhone, iPad, iPod touch, Mac of Apple TV mediaspeler heeft gekocht, krijgt een jaar Apple TV+ gratis. Ook klanten met een studentenabonnement op Apple Music hoeven niets extra te betalen voor de dienst. Of Apple ook in de toekomst zo gul blijft is niet duidelijk.

 

Apple TV app

Voor de nieuwe videodienst maakt Apple gebruik van de Apple TV app die al een tijdje beschikbaar is op de apparatuur van de fabrikant. Apple TV+ is hier als onderdeel aan toegevoegd, en de content van de videodienst is geïntegreerd met de films en series die via het platform te huur en te koop zijn. Dat is iets om op te letten, zodat er geen onbedoelde aankopen worden gedaan. De vormgeving is sober en helder, zonder reclame: precies zoal we graag zien. Bij elke titel wordt vermeld wat de beeldkwaliteit is (4K Ultra HD is standaard voor de originals), of er HDR beschikbaar is (Apple gebruikt hiervoor Dolby Vision), of er Dolby Atmos geluid is en of er ondertiteling beschikbaar is. De mogelijkheden om door een aflevering te navigeren zijn vrij basaal, maar het werkt. Stoppen we op het ene apparaat met kijken, dan kunnen we op een ander apparaat naadloos verder kijken. Als we het over apparaten hebben, dan zijn dat natuurlijk de iPhone, iPad en Apple TV mediaspeler. Daarnaast kan er worden gekeken via Mac pc’s en op tv’s die Apples eigen streamingtechnologie AirPlay ondersteunen. Voor Samsung Smart TV’s is er een app voor veel modellen van 2018 en 2019.

 

Geen Chromecast

Wie bij gebruik van videodiensten als Netflix of Disney+ op de iPhone of iPad een film of serie graag naar een groter tv-scherm streamt met Chromecast, zoekt bij Apple TV+ tevergeefs naar het Chromecast-icoon. Deze mogelijkheid ontbreekt namelijk. Dat is jammer voor de tientallen miljoenen consumenten met een Chromecast-dongle of een tv met ingebouwde Chromecast, zoals de Smart TV’s met Android TV van Philips en Sony. Wie Apple TV+ wil bekijken op een Android smartphone of tablet of op een Windows pc zoekt ook tevergeefs naar een app. Het is wel mogelijk om met een browser te kijken via de tv.apple.com website, maar ideaal is dat niet.

 

Hoge bitrate

In de gevallen waarin het wel lukt op Apple TV+ in 4K Ultra HD op het grote scherm te tonen valt het op hoe goed de beeldkwaliteit van de originals is. Met een bitrate van soms wel 30Mbps is het nog geen blu-ray kwaliteit, maar scoort Apple TV+ toch aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld Netflix. Als in huis niet zulke hoge internetsnelheid beschikbaar is, wordt deze natuurlijk naar beneden bijgesteld. Ook is het niet gegarandeerd dat deze hoge snelheden – en dus mooie beeldkwaliteit – gehandhaafd worden als Apple TV+ in de toekomst meer abonnees krijgt. Apple laat per abonnement zes gezinsleden gelijktijdig kijken als er gebruik wordt gemaakt van de functie gezinsdeling. Gebruikers met een iPhone, iPad of Mac kunnen programma’s ook downloaden om later offline te kijken. Hierin doet Apple TV+ dus niet onder voor Netflix of Disney+.

 

Koning content?

Vier originele series is natuurlijk wat sneu, maar als het vier titels zijn van het niveau van Game of Thrones of Stranger Things kunnen we er toch nog enthousiast van worden. Helaas worden we ook daar teleurgesteld. Er is duidelijk veel geld gestoken in See met Jason Momoa (Aquaman) en Sylvia Hoeks, een sf-drama dat werd bedacht door Steven Knight (Peaky Blinders). Met mooie locaties en goed geregisseerde actie oogt de serie fraai, maar het verhaal is niet erg origineel en eerlijk gezegd vrij belachelijk. Wat dat betreft is For All Mankind, dat een alternatieve geschiedenis vertelt waarin de NASA de race naar de maan verliest van de Sovjet-Unie, aanzienlijk interessanter. Voor grote sterren was in deze serie echter blijkbaar geen geld; die zijn allemaal te vinden in The Morning Show, een dramaserie met Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell. Het verhaal draait hoofdzakelijk om het #metoo vraagstuk, maar is het ene moment wat drammerig en te onbenullig op andere momenten. De vierde original van Apple TV+ is het prima kijkbare Dickinson, waarin rijzende ster Hailee Steinfeld in de huid van dichteres Emily Dickinson kruipt. Ondanks de historische setting is het een frisse serie met een goede balans tussen humor en drama die ook jongeren zal aanspreken. Voor de komende periode heeft Apple TV+ diverse projecten met grote namen in de planning, zoals een programma van Oprah Winfrey, de thrillerserie Servant van M. Night Shyamalan (The Sixth Sense) en een nieuwe reeks Amazing Stories met Steven Spielberg.

 

Werk aan de winkel

Door de stagnerende verkoop van hardware en met name de iPhone wordt de verkoop van diensten voor Apple steeds belangrijker. Op dit gebied scoort de fabrikant nogal wisselend. De App Store en Apple Music zijn zeer succesvol, maar spellenplatform Apple Arcade werd uitermate lauw ontvangen en ook de Apple Card moet zich nog bewijzen. Het komende jaar zullen we zien in welke categorie Apple TV+ gaat vallen. Wel duidelijk is dat Apple op het gebied van exclusieve content nog veel werk te verrichten heeft om de abonneeprijs te rechtvaardigen. Ook is ondersteuning nodig op meerdere platforms – zoals Chromecast en Android – om betalende kijkers over de streep te krijgen. Wellicht hoopt Apple dat Android-gebruikers hun Samsungs zullen inruilen voor iPhones, maar daar is veel meer voor nodig dan Apple TV+ in zijn huidige vorm.

AppleApple TV+streamingChromecastAirPlay

[ad_2]

- Advertentie -