[ad_1]
Mercedes-Benz kondigde de V-klasse in 2014 aan als opvolger van de Viano, de luxe variant van de Vito. Door het toepassen van herkenbare elementen uit de rest van het aanbod van het merk – zoals het exterieur- en interieurdesign – kreeg de V-klasse veel meer een premium uitstraling dan voorheen het geval was. Vijf jaar later is duidelijk dat deze aanpak is geslaagd, want de bus verkoopt goed. In ons land is met name de taximarkt er verzot op, maar ook zelfstandig ondernemers en ZZP’ers kunnen de V-klasse waarderen. Met een facelift brengt de fabrikant de bus weer bij de tijd. Wij namen de aanpassingen onder de loep in de mooie omgeving van Sitges in Spanje.
Feest van herkenning
Bij facelifts van de Duitse fabrikanten is het altijd goed zoeken naar de uiterlijke wijzigingen. Wat betreft het uiterlijk van de V-klasse zijn er weinig revolutionaire wijzigingen aangebracht. De ontwerpers wilden nadrukkelijk de succesvolle look van het model behouden. Dit hebben ze dan ook gedaan. Enkele in het oog springende details die bij de facelift werden aangebracht, zijn de diamond grille op de AMG Line en de gewijzigde ventilatieroosters in de voorbumper.
Ook zijn er vier nieuwe kleuren beschikbaar, waarvan het mooie hyacintrood van de testauto er eentje is. Zeker in combinatie met de AMG Line ziet onze testauto er stoer en sportief uit. Natuurlijk kan de V-klasse niet geheel verbloemen dat het een ‘busje’ is, maar je kunt er zonder meer fatsoenlijk mee voor de dag komen. Mercedes-Benz is er met de facelift goed in geslaagd om de premium uitstraling van het model verder te versterken.
Multifunctionele luxe
Wanneer we het portier van de V-klasse openen, is het ook grotendeels een feest van herkenning. Het interieur is namelijk, net als het exterieur, slechts licht geretoucheerd. Nieuw zijn de ventilatieroosters met het turbine-achtige ontwerp en er zijn verschillende soorten sierlijsten en bekleding toegevoegd om de V-klasse verder op smaak te kunnen brengen. Wat echter in negatieve zin opvalt, is dat de onderkant van het dashboard en de deuren is uitgevoerd in hard, glimmend plastic. In een bedrijfswagen kan dit nog functioneel zijn, maar in een auto die evengoed bedoeld is voor premium personenvervoer misstaat het.
Ook heeft Mercedes-Benz er voor gekozen om de V-klasse nog niet te voorzien van het nieuwe MBUX. Das Haus vond de extra ontwikkelingskosten die met de implementatie van het nieuwe systeem gepaard zouden gaan te veel van het goede. Het COMAND-systeem werkt nog steeds prima, maar begint onderhand ouderwets aan te doen wanneer je het vergelijkt met de andere multimediasystemen die op de markt zijn.
Stoelen
Als bestuurder zit je verder goed. De stoel is comfortabel, veelzijdig in te stellen en de zitpositie is rechtop en hoog; precies wat je verwacht van dit type auto. Hierdoor heb je goed overzicht en is het op lange afstanden prima uit te houden. Wel zijn de armleuningen iets te breed opgesteld ten opzichte van de stoelen. Flexibele armsteunen die direct aan de stoelen gemonteerd zijn, zoals bij de Volkswagen Transporter, zouden het comfort nog meer verhogen.
Naar smaak in te richten
De V-klasse is een auto die volledig naar eigen smaak ingericht kan worden. Wil je een dubbele cabine? Geen probleem. Achterin twee luxe, elektrisch verstelbare fauteuils die ook nog te verkoelen en te verwarmen zijn? Wordt geregeld. De mogelijkheden tot maatwerk zijn te danken aan de rails in het interieur, waarop verschillend meubilair gemonteerd kan worden. Deze flexibiliteit maakt dat de V-klasse een breed publiek kan aanspreken. Het kan een ideale vakantiebus zijn, maar ook voor VIP-vervoer is hij uitermate geschikt. Als de V-klasse wordt uitgerust met een dubbele cabine en grijs kenteken, kan de ZZP’er er ook prima mee uit de voeten.
Onze testauto heeft vier conventionele stoelen achterin, die op de tweede zitrij zijn verwarmd en geventileerd. Boven de achterste zitrijen bevinden zich twee grote glazen dakpanelen die zorgen voor een mooie lichtinval in het interieur. Daarnaast is er voor het nodige auditieve vermaak een formidabel audiosysteem van Burmester gemonteerd. Om de drankjes op temperatuur te houden, is de bekerhouder desgewenst te verkoelen of te verwarmen. Ook zijn er meer dan voldoende oplaadmogelijkheden voor mobiele telefoons en andersoortige elektronica. Wat luxe betreft, kun je het zo gek maken als je het zelf wilt in deze nieuwe bus. Voor ieder is er wel wat wils.
Een echte reisauto
De meest ingrijpende verandering van de facelift vinden we echter onderhuids in de vorm van een nieuwe dieselmotor en de 9G-Tronic automaat. De diesel is leverbaar als 220d, 250d en 300d. Wij rijden met de V300d 4Matic. Het vermogen van deze variant bedraagt 239 pk en 500 Nm koppel. In combinatie met de negen traps automaat en de vierwielaandrijving ontstaat er een zeer soepele en geraffineerde rijervaring. De motor is mooi stil en het typische ‘tokkelen’ van een diesel blijft grotendeels achterwege. Bij de 220d is dit wel wat prominenter aanwezig omdat deze motor harder moet werken om de V-klasse voort te bewegen.
Dankzij de vierwielaandrijving heb je altijd voldoende grip en kan de bus zijn vermogen goed kwijt. Wel kun je als Nederlandse koper ook prima uit de voeten met de reguliere achterwielaangedreven variant. De 9G-tronic automaat draagt verder bij aan het verwezenlijken van een zijdezachte rijervaring. De automaat schakelt onmerkbaar en lijkt altijd het juiste verzet klaar te hebben. In sommige situaties komt het voor dat de bak merkbaar een paar verzetten terug moet schakelen voordat de acceleratie ingezet kan worden, maar wanneer je niet te abrupt vol op het gas gaat, valt dit alleszins mee. Met de ‘Dynamic Select’- knop kun je de rijmodi aanpassen, maar dit heeft alleen effect op de gasrespons en de bak. De besturing en de demping hebben een vaste instelling, tenzij je kiest voor het ‘Agility Control’-onderstel. De V-klasse komt het beste tot zijn recht wanneer je hem in ‘Comfort’ rijdt. Door het hoge koppel bij lage toeren komt de wagen het best tot zijn recht bij lagere toerentallen en een rustige rijstijl.
Wegligging
De bus ligt prima op de weg voor zijn formaat en type auto. Je merkt wel dat je met wat gewicht onderweg bent, maar het overhellen blijft beperkt en de demping houdt een mooi midden tussen soepel en sportief. Wanneer je bochten scherp en snel instuurt, begint hij wel over de voorwielen te glijden, maar dat is niet meer dan logisch. De V-klasse is ook niet bedoeld om dynamisch te zijn.
Wanneer je gewoon een normale rijstijl aanhoudt, heb je echt niet het idee dat je met een ‘busje’ onderweg bent. De besturing geeft een mooie progressieve tegendruk en de V-klasse is in de bochten prima te plaatsen. Aan boord zitten desgewenst verscheidene hulpsystemen die je helpen bij het rijden. Hieronder behoren onder andere een actieve remassistent en grootlichtassistent, welke nieuw zijn voor de facelift.
Verder is de V-klasse onder meer voorzien van dodehoekhulp, rijbaanassistent en adaptieve cruisecontrol. Deze systemen werken prima, alleen is de bus niet leverbaar met stuurassistentie. Hij grijpt dus niet zelf in. De trilling die het stuur geeft wanneer je een rijbaan overschrijdt, is vrij nadrukkelijk hoorbaar voor de passagiers. Dit is verfijnder opgelost in de rest van de modellen. Desondanks is het fijn dat deze comfortverhogende features leverbaar zijn. Ze maken van de V-klasse een nóg fijnere auto voor de veel- en langeafstandsrijder.
Alles heeft een prijs
De V-klasse is voor ondernemers geen goedkope auto in de aanschaf. Hij is verkrijgbaar vanaf 40.590 euro exclusief BTW en BPM als 220d met korte wielbasis. Voor de 300d met 4Matic en lange wielbasis ben je in Nederland minimaal 47.279 euro kwijt. Tussen vergelijkbare carrosserievarianten bedraagt het verschil tussen de 220d en de 300d gemiddeld genomen slechts een paar duizend euro. Aangezien de 300d een stuk fijner rijdt en flink meer vermogen biedt dan de 220d, is deze meerprijs relatief bescheiden en absoluut het overwegen waard.
Waar wel fors geld voor neergeteld moet worden, zijn de opties. Allereerst is er de keuze uit vier ‘lines’, oplopend in luxe: ‘Avantgarde’, ‘Edition’, ‘Avantgarde Edition’ en ‘Exclusive’. Standaard is de V-klasse onder meer voorzien van een regensensor, cruise control en de 9G-tronic automaat. In principe zijn alle opties ook los te bestellen op de standaard uitvoering, maar wanneer je gaat voor de ‘Exclusive’ zijn opties als het panoramadak, elektrisch bedienbare schuifdeuren, Burmester Audio, adaptieve cruisecontrol en een parkeerassistent al inbegrepen. Je kunt zelf bepalen hoe gek je het wil maken, maar onze testbus gaat in Nederland bijvoorbeeld al ruim over de 100.000 euro heen. Daar krijg je veel auto voor terug, maar het is en blijft serieus geld.
Klaar voor de strijd
De wijzigingen die Mercedes-Benz op de V-klasse heeft toegepast, zijn op het eerste gezicht niet bepaald wereldschokkend te noemen. Je zult drie keer moeten kijken om te zien of je met een nieuwe V-klasse van doen hebt. Toch is men erin geslaagd om de auto onderhuids weer een flink stuk verder te verfijnen. De nieuwe dieselmotor vormt zeker als 300d een zeer fijne match met de 9G-Tronic en tilt het comfort naar een hoog niveau. Ook de extra veiligheidssystemen en de verdere mogelijkheden tot personalisering zijn zeer welkom.
In bepaalde opzichten had de fabrikant misschien meer kunnen maken van deze facelift. Zo is het jammer dat de V-klasse nog niet is voorzien van MBUX en hadden er op bepaalde plekken in het interieur mooiere materialen toegepast kunnen worden om het premium gevoel verder te versterken. Desondanks is de facelift zeer geslaagd en is de V-klasse weer helemaal klaar voor de strijd.
Specificaties
Prijs vanaf: 40.590 euro
Prijs testauto: 73.694 euro
Nuttig laadvermogen: 835 kg
Inhoud laadruimte: 4.600 l
Trekvermogen geremd: 2.500 kg
Verbruik/actieradius theorie: 6,0 l/100km
Motorvermogen en koppel: 239 pk bij 4.200 tpm en 500 Nm bij 1.600 tpm
[ad_2]