Conflict Drentea en Rijkswaterstaat over duurzame meubelen krijgt Europees staartje – Drenthe – DVHN.nl

[ad_1]

Het conflict tussen het meubelbedrijf Drentea uit Emmen en Rijkswaterstaat over de levering van duurzame kantoormeubelen krijgt een Europees staartje.

Kantoormeubelmaker Drentea verliest kort geding om miljoenenorder

- Advertentie -

Lees verder

Het bedrijf greep in 2017 naast de miljoenenorder, hoewel ze naar eigen zeggen over de beste papieren beschikte. De advocaat van Drentea heeft nu een klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat aanbestedingsprocedures in Nederland niet eerlijk zouden verlopen.

Order van 100 miljoen euro

Drentea eindigde als derde bij de aanbesteding. De twee bedrijven die boven haar eindigden, gingen er met de lucratieve order vandoor. Ze zouden Rijkswaterstaat jaarlijks voor een bedrag van 10 miljoen euro aan duurzaam kantoormeubilair leveren. Over de looptijd van het contract zou het gaan om een bedrag van 80 tot 100 miljoen euro.

Drentea stapte in 2017 naar de kort gedingrechter om haar gelijk te behalen. De twee concurrenten die de order kregen, hadden geen duurzaamheidscertificaat voor hun meubelen, aldus Drentea. Terwijl het bedrijf uit Emmen dat keurmerk wel had. Drentea verloor de rechtszaak tegen Rijkswaterstaat echter, en ging niet in hoger beroep.

Volgens Peter Hoekstra, de advocaat van Drentea, had dat geen zin. Rechters in Nederland geven overheidsdiensten bij  aanbestedingszaken in hoger beroep per definitie gelijk, zegt hij. ,,Dan zeggen die rechters tegen een bedrijf: wat kom je hier nog doen!”

Drentea volgens concurrent ‘slechte verliezer’

Lees verder

Naar de Europese commissie

Naar aanleiding van de Drentea-zaak en enkele andere aanbestedingszaken is de Groningse advocaat wel naar de Europese Commissie gestapt. In een klacht die hij bij de commissie heeft ingediend, stelt Hoekstra dat aanbestedingsprocedures in Nederland onvoldoende rechtsbescherming bieden aan bedrijven die meedingen naar een opdracht van de overheid.

 Hij wil dat de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, ervoor zorgt dat er in Nederland alsnog een eerlijke beoordeling komt van rechtszaken in hoger beroep over aanbestedingen.

Volgens Hoekstra delen andere advocaten en professoren zijn kritiek op aanbestedingen in Nederland. Als hij gelijk krijgt van de Europese Commissie, zouden er ook weer nieuwe kansen voor Drentea kunnen ontstaan. ,,Misschien dat de onderneming dan toch nog een aantal jaren haarduurzaam kantoormeubilair kan leveren”, zegt Hoekstra.

Ook sluit hij een schadeclaim richting Rijkswaterstaat dan niet uit.

Meubelfabrikant Drentea vecht in Den Haag om miljoenenorder Rijkswaterstaat

Lees verder



[ad_2]

- Advertentie -