[ad_1]
Vanwege het virus zijn ondernemers bezig om de klanten op alternatieve manieren te benaderen. HIFI.NL is daarom deze zomervakantierubriek gestart om, samen met winkeliers, de aandacht te vestigen op interessante aanbiedingen en anderhalvemeterevenementen. In deze editie aandacht voor Rhapsody in Hilversum, waar een zomerse aanbieding geldt die nauwelijks valt te negeren…
Audio Analogue, GoldenEar & AudioQuest
GoldenEar, de bekende luidsprekerfabrikant van half actieve systemen, is recent overgenomen door AudioQuest. Daardoor ontstond de mogelijkheid om een interessante combi te maken van een luidsprekerset, bekabeling en een geïntegreerde versterker. De luidsprekers zijn de bekende GoldenEar Triton One geworden.
Dat is een drieweg vloerstaander van 138.5 cm hoog. Het midden en hoog worden verzorgd door twee midrange drivers en een ribbon tweeter. Het actieve laagsysteem bestaat uit drie woofers en vier passieve radiators. Aan boord is een klasse-D versterker van 1600 Watt. Voor het hoog en midden is dan nog een externe versterker nodig. Het te ontwikkelen vermogen daarvan mag tussen de 20-650 Watt (per kanaal) bedragen.
De gevoeligheid van de Triton ligt op 92dB, dus in een kleinere ruimte kan volstaan worden met laagvermogen versterkers. De luidspreker heeft op het achterpaneel een regelaar, waarmee het volume van het laag aangepast kan worden. Afhankelijk van de plaatsing en de ruimte, kan dan de optimale balans tussen het laag en de rest van het frequentiespectrum ingeregeld worden. De Triton One is de voorloper van de nieuwe Triton One R. AudioQuest heeft, ter gelegenheid van deze HIFI.NL zomerspecial, een aantal exemplaren van de Triton One ter beschikking gesteld.
De luidsprekerset wordt door Rhapsody voorzien van, voor de set, optimale AudioQuest bekabeling: een tweetal NRG3 netsnoeren voor de luidsprekers, een Monsoon netsnoer voor de versterker en twee keer 3 meter Rocket 44 luidsprekerkabel.
De set wordt gecompleteerd met de Audio Analogue AAcento geïntegreerde versterker. Deze versterker levert 100Watt per kanaal in een 8 Ohm belasting. Bij 4 en 2 Ohm liggen die waarden op respectievelijk 200 en 300 Watt. Ruimschoots voldoende om de Tritons aan te sturen. De AAcento is een heel complete versterker. Er zijn drie rca-lijningangen, een xlr-ingang en een phono-aansluiting voor mm/mc-cartridges. De phono-ingang heeft een schakelbaar subsonisch filter en dat is ingeval van de Triton wel zinvol. Deze luidspreker geeft frequenties weer vanaf 14Hz. Laagfrequente en niet waarneembare stoorgeluiden, die vaak afkomstig zijn van het analoge (vinyl) frontend kunnen de woofers (onhoorbaar) flink in beweging zetten en daardoor energie opzuigen en ook vervorming introduceren. Zo’n filter is dan een prima oplossing.
De versterker beschikt ook over een zero-feedback klasse-A hoofdtelefoon versterker. Audio Analogue gebruikt in de voorversterkerstage en in de eindtrappen geen globale feedback. Er is een fraaie digitale volumeregeling aan boord, zonder de inzet van operationele versterkers. De ingangskeuze gaat via relais en veel functies, zoals de balansregeling en te kiezen volume schalen, zijn microprocessor gecontroleerd. Voor wie verder wil met deze versterker is er nog een direct mode en een pre-out. Zulke features zijn bruikbaar in hometheater-settings en als er vanuit de voorversterker vol-actieve luidsprekersystemen aangestuurd moeten worden. De versterker komt met een fraaie metalen afstandsbediening.
ANDERHALVEMETERSESSIES
Deze set is te beluisteren bij Rhapsody tijdens de ANDERHALVEMETERSESSIES op 12 en 13 juni aanstaande. Aanmelden voor een bezoek is vereist. Met maximaal 6 bezoekers is dan een time-slot te reserveren. Omdat er op de genoemde dagen een tweetal sets spelen, wordt er halverwege de sessie van luisterruimte gewisseld. In de tweede ruimte is dan de opvolger, zijnde de Triton One R beluisterbaar, samen met Aurender, Mark Levinson en Thorens. Informatie is te vinden op de website van Rhapsody.
Ondergetekende kreeg de gelegenheid om eerder met de hierboven beschreven set kennis te maken. GoldenEar luidsprekers hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van veel concurrenten. De laagweergave gaat, zeker in verhouding tot de bescheiden afmetingen van de behuizingen, indrukwekkend diep.
Om zulke lage frequenties weer te kunnen geven zijn normaal gesproken passieve systemen nodig met doorgaans grotere afmetingen, losse subwoofers die een hoge audiokwaliteit kunnen bieden of speciale systemen met losse laag-towers met servo-sturing. Om kwaliteit te krijgen, lopen al die oplossingen meestal in de papieren. Maar, grotere klassieke werken, kerkorgel, moderne dance-music, popmuziek van Billy Eilish, filmmuziek en synthesizer-tracks vragen om systemen met een serieuze laagweergave. GoldenEar luidsprekers zijn dan ook ideaal voor luisteraars die muziek draaien waarbij de laagcontent echt belangrijk is en die de alternatieve en vaak kostbaarder oplossingen geen optie vinden.
Het laag van zo’n GoldenEar is dan ook erg overtuigend. Het is een actief systeem. Bij zulke luidsprekers is de ingebouwde eindversterker direct gekoppeld aan de drivers. Zo’n combinatie is optimaal en heeft ook geen last van de meestal problematische kabelinterface tussen een eindversterker en luidsprekers. Ook is de filtering met het hoog/midden optimaal. Luisterend naar het systeem valt op dat er een zeer fraaie en diepe stage staat. De focussering is uitstekend. Het geluidsbeeld is niet vaag en niet versmeerd. De balans is erg goed, maar deze is simpelweg aan te passen met behulp van de eerder genoemde regelaar. Het systeem is snel en klinkt gedetailleerd. Dat is uiteraard voor een groot deel de verdienste van de ribbon driver. Het laag is strak en eveneens goed gedetailleerd. Dat komt onder meer tot uiting bij het afspelen van materiaal met zo’n fraaie geplukte bass. Denk even aan het werk van Steve Swallow op de indrukwekkende cd Life Goes On, met Carla Bley en Andy Sheppard (ECM 2669) en Find The Way met Aaron Parks, Ben Street en Billy Hart (ECM 2017).
De power waarmee het systeem uit kan halen komt naar voren tijdens het draaien van Liszt. Vrijwel iedereen zal zijn, op de letters B.A.C.H geïnspireerde, orgelwerk kennen. Wat vaak kenmerkend is voor de kwaliteit van audiosystemen is de manier waarop koren worden weergegeven. Monniken of vrouwenstemmen, maar ook het bekende The Choir of King’s College, vormen enorme uitdagingen voor een systeem. Soms is er gewoon akoestische vervorming, die in de ruimte ontstaat waarin gezongen wordt. Daar is weinig aan te doen. Maar, een goede opname moet zuiver weergegeven worden. Dat lukt met het beschreven systeem in hoge mate. Voor wie het audiosysteem ook voor film gebruikt, is deze set rondom de GoldenEar weergevers prima geschikt. Er zijn consumenten die niet noodzakelijkerwijs meerkanalen-weergave wensen om het geluid van de televisie of thuisbioscoop te ervaren. Vanwege de ingebouwde subwoofers kan de laagcontent in met name films toch geloofwaardig beleefd worden.
Even rekenen…
Na het beluisteren van al dat fraais, dwaalt de nuchtere Hollander toch even af in de richting van de bankrekening. Daar is momenteel vaak een positief saldo. Omdat we de deur niet uit mochten, derhalve op reiskosten hebben bespaard en weinigen dit jaar met vakantie zullen gaan, is er enige investeringsruimte. Het moet dan een goed gevoel geven om daarmee de audio-industrie te supporten. Maar, daar komt ook iets voor terug. Het beschreven systeem met de versterker, de luidsprekers en de bekabeling heeft normaal gesproken een snoeiharde winkelprijs van 10.776 euro. De Vakantiegeld Actie van HIFI.NL maakt dat deze set nu voor een pinbedrag van 6500 euro(!) in uw richting beweegt. Rhapsody gaf bovendien aan dat het bespreekbaar is om deze set met andere componenten te combineren.
Maar, voor het genoemde bedrag staat er een full-range systeem, dat zeer goed presteert. Het zal erg lastig worden om voor zo’n bedrag een concurrerende set samen te stellen. Dus, opstellen in rijen van vier, maar wel met die anderhalve meter, voor het pand van Rhapsody! Kijk voor meer informatie op de website.
Kijk voor de andere deelnemers aan deze actie op onze overzichtspagina.
[ad_2]