[ad_1]
Kunt u meer huur vragen als u een jacuzzi installeert? Vooral de ligging, de grootte en de kwaliteit van een huur- woning tellen, maar ook andere factoren zijn belangrijk.
Wie een huurprijs op zijn pand wil kleven, gaat allicht eerst op enkele vastgoedsites zoeken naar vergelijkbare huizen en appartementen in de buurt.
Indicatieve huurprijzen
Een andere optie is surfen naar huurschatter.be. Die site lanceerde de Vlaamse overheid enkele jaren geleden op basis van onderzoek van de KU Leuven en het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid. Huurschatter.be baseert de prijsschatting op drie grote parameters: de grootte, de kwaliteit en de ligging. Verhuurt u in Brussel, dan vindt u op huurprijzen.brussels een overzicht van de indicatieve huurprijzen per wijk en volgens de kenmerken van de woning.
Huurschatter.be kijkt naar de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de omgeving, naar prijzen van soortgelijke woningen in de regio, maar ook naar het gemiddelde inkomen in de streek, en het aantal hoogopgeleiden. De huurschatter baseert zijn schattingen op een steekproef van actuele huurcontracten. Die bieden echter niet het beste beeld van de huidige marktconforme prijzen. Zodra een contract is afgesloten, kan de huurprijs alleen nog worden geïndexeerd. Die indexering houdt geen rekening met de trend op de huurmarkt en het spel van vraag en aanbod in een gemeente, stad of regio.
Marktconforme huurprijzen
De huurbarometer van de CIB (Confederatie van Immobiliën Vlaanderen) biedt wel een beeld van de trends. De barometer is gebaseerd op de huurcontracten die jaarlijks in Vlaanderen en Brussel worden afgesloten door de leden-makelaars van de CIB. Ze zijn vrij representatief voor de hele privéhuurmarkt in Vlaanderen en Brussel.
De CIB-huurbarometer maakt een onderscheid tussen zeven woontypes: rijhuis, halfopen, vrijstaand, appartement, studio, kamer en villa. Als er voldoende transacties zijn, worden cijfers bekendgemaakt per gemeente. Voor grote steden is zelfs een opsplitsing op basis van postnummers mogelijk. Die kunt u hier vinden.
Welke factoren beïnvloeden de huurprijs?
Een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is een pluspunt, maar een stopplaats van de bus of de tram vlak voor de deur heeft eerder een negatieve invloed op de huurprijs. Idem voor een woning waar regelmatig treinen voorbijrazen. Buiten de stadscentra speelt de nabijheid van het openbaar vervoer veel minder een rol.
Voor een landelijk gelegen appartement waar ruimte genoeg is om – gratis – te parkeren, is een staanplaats geen meerwaarde. Een gesloten garagebox wel, want die kan dienstdoen als bijkomende opslagruimte. In een stadsomgeving is zowel de garagebox als de staanplaats een meerwaarde.
In een stadskern wordt de aanwezigheid van een tuin of terras gewaardeerd, wat tot een hogere huurwaarde leidt. In niet-stedelijke gebieden, waar huurders voldoende groen in de omgeving hebben, is vooral de bewoonbare oppervlakte van belang. Is er een tuin, let er dan op dat die er verzorgd bij ligt.
De ene vierkante meter is de andere niet. De huurprijs blijft niet in dezelfde mate toenemen naargelang de huurwoning groter is: het prijsverschil tussen een appartement van 70 en een van 80 vierkante meter is groter dan dat tussen een appartement van 150 en een van 160 vierkante meter.
Ook de indeling kan tot verschillen leiden. Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier slaapkamers.
Bepaalt ook mee de huurprijs: de aanwezigheid van een kelder en van een lift. Het onderhoud ervan zit in de gemeenschappelijke kosten die de verhuurder moet dragen en heel wat verhuurders rekenen die door in de huurprijs. De verdieping waarop het appartement ligt, kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Ligt het appartement in een gebouw met een lift op de vijfde verdieping met een prachtig uitzicht, dan zal dat de huurprijs omhoogduwen. Moet u via de trap naar de vijfde verdieping en kijkt u daar uit op een buitenmuur, dan zal dat de huurprijs naar beneden halen.
Hoe energiezuiniger, hoe lager de maandelijkse energiekosten. De huurprijs van zo’n pand zal hoger liggen.
Een basiskeukentje met een spoelbak en en kookplaat volstaat niet meer. Huurders willen een vaatwasser en een goede, ruime koelkast.
Verzorg het uitzicht van een huurpand. Een schilderbeurt is een nuttige investering. Ze kost relatief weinig en geeft meteen een betere indruk. Als alles op punt staat, kunt u niet alleen een mooiere prijs vragen, u vindt ook gemakkelijker een huurder én een betere huurder. Als er al sporen van slecht onderhoud zijn, gaan huurders anders met een woning om.
Super-de-luxe investeringen hebben minder zin. De huurmarkt is uitermate budget-
gevoelig, omdat een groot gedeelte bestaat uit mensen die om financiële redenen niet kunnen kopen. Ook mensen die een paar jaar willen sparen voor ze iets kopen, houden doorgaans de vinger op de knip.
- Geef de looks van de woning een upgrade. Een schilderbeurt kost weinig, maar maakt een groot verschil. Let erop dat de details goed afgewerkt zijn.
- Zorg dat de tuin er verzorgd bij ligt.
- Vervang een verouderde keuken of badkamer. Die hoeft
- niet peperduur te zijn, wel aantrekkelijk en degelijk.
- Een vaatwasser is populair.
- Investeer niet in luxe zoals een jacuzzi of stoombad.
- Die uitgaven betalen zich niet terug.
- Isoleer de woning degelijk en vervang een verouderde verwarming.
- Investeer in de juiste omgeving. Een appartement in een afgeleefd flatgebouw omtoveren tot een pareltje heeft weinig zin. Een duur, luxueus pand neerpoten in een slechte buurt evenmin.
[ad_2]