[ad_1]
IJsland is echt een droombestemming. Een vakantie op IJsland is nog mooier als je een eigen auto tot je beschikking hebt. Met een huurauto zie je meer.
We zijn al regelmatig op IJsland geweest en hebben daar ook rondgereden met een huurauto. Omdat we via de mail en via social media best wel wat vragen en verzoeken voor tips binnen kregen, hebben we wat praktische informatie over een reis naar IJsland met huurauto voor je op een rij gezet.
Huurauto boeken
Boeken is heel simpel, want dat kan gewoon thuis. Online kun je heel gemakkelijk een auto kiezen die past bij je wensen en je budget. Wij boekten via Sunny Cars onze auto op IJsland, want zij geven de garantie dat er geen verborgen kosten bijkomen als je de auto ophaalt. Via de website van Sunny Cars maak je eenvoudig je keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een automaat of de optie dat je met twee verschillende personen de auto mag besturen.
Onze keuze viel op het zogenaamde Premium Pakket. Dit kost wat meer, maar heeft een aantal handige voordelen. Zo heb je altijd een auto die jonger is dan 1 jaar en met minder dan 25.000 kilometer op de teller. Bovendien kun je het meeste papierwerk thuis al invullen. Aangekomen op het vliegveld krijg je voorrang bij de balie en hoef je je alleen maar te legitimeren, met paspoort en creditcard, en een krabbel te zetten.
Navigatie
Het internationale vliegveld van IJsland, gelegen in de plaats Keflavik, is lekker compact. De auto stond daarom praktisch voor de aankomsthal geparkeerd. Na nog geen twee minuten lopen met onze bagage stonden we al bij onze mooie Volkswagen Golf. Direct konden we beginnen aan ons avontuur. Het enige wat we nog even wilden doen, is onze telefoon koppelen aan de auto om onderweg gebruik te kunnen maken van navigatie en Spotify.
Je kunt er ook voor kiezen om een extra navigatiepakket te boeken. Dan zit er een geheugenkaart met de wegenkaart van IJsland in het systeem, maar een goedkopere en handigere optie is gebruik te maken van je eigen smartphone. We hadden van te voren al een paar playlists gemaakt in Spotify en die offline gezet. In Google Maps hadden we al een paar belangrijke adressen (bijvoorbeeld van het hotel) ingevoerd. Deze verschijnen dan direct op het scherm van je auto.
Als je thuis vaker je telefoon koppelt met je auto is het heel simpel. Doe je dat normaal gesproken nooit, dan is het aan te raden om thuis wat voorbereidingen te treffen. Als je bijvoorbeeld een Android-toestel hebt, moet je eerst Android Auto installeren. Die app is in Nederland nog niet in de Google Play Store te vinden, dus je zult even online moeten zoeken naar een manier om de app op je telefoon te krijgen. Apple-gebruikers kunnen hun telefoon gewoon via USB koppelen om direct aan de slag te gaan.
Vrijwel overal op IJsland is het 4G-netwerk dik in orde, dus je navigatie zal je niet in de steek laten. Ga je wat langer op pad en kom je verder van de hoofdstad Reykjavik, dan is het ook aan te raden om een wegenkaart bij je te hebben en om van te voren de route te bekijken. Gelukkig heeft IJsland niet zoveel wegen, dus je route is meestal heel eenvoudig.
Wegen
De wegen op IJsland zijn prima onderhouden. Het eerste stuk dat je zult rijden is waarschijnlijk de weg tussen Keflavik en Reykjavik, met wellicht halverwege een afslag naar de Blue Lagoon. De doorgaande wegen zijn heel goed. Meestal heeft elke rijrichting 1 strook en soms 2. Of je wel of niet kan en mag inhalen, zie je aan de streep in het midden van de weg en soms aan borden langs de kant.
De maximum snelheid op IJsland is 90 kilometer per uur op de doorgaande wegen buiten de bebouwde kom. Soms, als het zicht minder is vanwege heuvels of bochten, ligt de snelheid lager. Deze is te vinden op gele borden met een rode rand langs de weg. Hoe mooi het landschap ook is, probeer vooral lekker door te rijden. Zowel IJslanders als andere toeristen haten het als iemand 60 gaat waar je 90 mag.
Onderweg zijn genoeg punten waar je kunt stoppen om foto’s te maken, de frisse lucht op te snuiven en de benen te strekken. De meeste routes lopen via Ringweg 1 (Þjóðvegur 1) die een rondje maakt over het eiland. Langs deze route vind je onderweg genoeg benzinestations waar je kunt tanken, plassen en wat eten en drinken kunt kopen. Op de secundaire wegen is dit allemaal wat minder en ben je regelmatig echt in de middle of nowhere.
4×4
Niet alle wegen op IJsland zijn geschikt voor iedere auto. De zogenaamde F-wegen mag je alleen op met een 4×4. Een gewone auto is daar ten strengste verboden. Je loopt niet alleen het gevaar om vast te komen zitten en/of de auto te beschadigen, maar je kan ook nog eens een dikke boete verwachten. Met een gewone auto mag je op de asfaltwegen en de onverharde wegen met grint. Let ook goed op als je gaat parkeren bij bijvoorbeeld een waterval. De parkeerplaatsen zijn meestal niet verhard en bestaan uit losse stenen en keien. Met langzaam rijden komt alles goed.
Ben je in meer stedelijk gebied, dan zul je merken dan de IJslandse overheid dol is op rotondes. Deze bestaan over het algemeen uit twee banen. Hou er rekening mee dat afslaand verkeer altijd voorrang heeft, ook de binnenste ring. Dit heb je snel genoeg door. Bovendien zijn IJslandse wegen vaak lekker rustig. Echt een verademing vergeleken met Nederland. Ook rijden in Reykjavik is een makkie. Het is zelfs best eenvoudig om een gratis parkeerplek te vinden. Zorg alleen dat je wegblijft uit de smalle straatjes van de binnenstad.
Winter
Rijden in de winter is ook prima te doen. Toen wij er de laatste keer waren, lag de temperatuur onder het vriespunt en was er af en toe sneeuw. De wegen rondom Keflavik en Reykjavik, de zogenaamde Golden Circle en het grootste deel van de Ringweg zijn ook in winterse omstandigheden goed begaanbaar. Alleen in het oosten en noorden kunnen wegen wel eens afgesloten zijn of minder goed te berijden. Zorg dat je hartje winter winterbanden onder je auto hebt.
Route
Welke route je wilt rijden hangt af van het aantal dagen dat je hebt op IJsland doorbrengt en van je interesse. Bedenk van te voren hoeveel je in de auto wilt zitten en wat je doelen zijn. Bespreek dit ook met je reisgenoten. Wij waren in de herfstvakantie en hadden een 10-jarig kind bij bij ons dat nooit eerder op IJsland was geweest. We hebben onze route beperkt tot het schiereiland Reykjanes, de omgeving van Reykjavik, de Golden Circle en de zuidkust van en naar Vik. In 4 dagen tijd hebben we zo’n 1000 kilometer gereden. Op 1 dag hebben we de auto laten staan en hebben we te voet en met de bus Reykjavik verkend.
Noorderlicht
Met een eigen auto kun je ook op pad om in het donker op zoek te gaan naar het prachtige Noorderlicht. Allereerst is het handig om de app My Aurora Forecast op je telefoon te hebben. Deze kan je alles vertellen over de voorspellingen voor de komende nacht en de komende dagen. Zijn de voorspellingen goed, dan moet het ook nog eens onbewolkt zijn en moet je op een plek zijn waar geen lichtvervuiling van huizen en lantaarnpalen is.
Ben je ver buiten de stad in landelijk gebied dan moet dat laatste geen probleem zijn. Logeer je tijdens je reis in Reykjavik dan is er een beperkt aantal opties. Aan de rand van de stad in het meest westelijke deel vind je het eiland Grótta. Dit is de donkerste plek van de stad. Met goede voorspellingen zul je hier ook veel inwoners van de stad tegenkomen. Je kunt ook een langere rit met de auto maken naar de grote parkeerplaats in nationaal park Þingvellir. Dit is de plek waar de meeste georganiseerde excursies naartoe gaan. Wij kozen voor een ritje in het donker naar het pas geopende Aurora Basecamp op zo’n 20 minuten rijden van Reykjavik. Door de ligging in een dal in een natuurgebied zijn ook hier de omstandigheden ideaal.
Veel plezier op IJsland!
[ad_2]