Deze ADHD-medicijnen worden vergoed door je zorgverzekering

[ad_1]

Koen Kuijper geen reacties

Veel Nederlanders met ADHD zijn afhankelijk van bepaalde medicijnen. Gelukkig worden veel van deze middelen volledig gedekt door de basisverzekering. Ook in 2020. Hiervoor betaal je wel altijd je verplichte (en vrijwillige) eigen risico.

Daarnaast worden sommige middelen en doseringen – die staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) – maar gedeeltelijk vergoed.

- Advertentie -

Je betaalt een deel zelf: de eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per kalenderjaar voor alle medicijnen.

Methylfenidaat

In veel ADHD-medicijnen zit de werkzame stof Methylfenidaat. Deze wordt bij bepaalde doseringen volledig vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk:

  • Capsules en tabletten van 2,5 mg
  • Tabletten van 5, 10 of 20 mg

Eigen bijdrage

Houd er rekening mee dat je verzekeraar doorgaans alleen de laagste prijs vergoedt voor de werkzame stof. Voor duurdere merken betaal je een eigen bijdrage.

Ook voor andere toedieningsvormen en doseringen, bijvoorbeeld tabletten met gereguleerde afgifte, wordt slechts een deel vergoed. Je betaalt dan de eigen bijdrage tot 250 euro.

Hoe hoog die eigen bijdrage is, lees je terug op de website medicijnkosten.nl.

Methylfenidaat wordt onder verschillende merken geleverd, bijvoorbeeld:

  • Ritalin
  • Medikinet
  • Equasym
  • Concerta

Dexamfetamine

Sommige mensen met ADHD gebruiken dexamfetamine. Dit middel wordt alleen in de dosering van 2,5 milligram (capsules) vergoed door de basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van een medische indicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als er geen adequaat geregistreerd alternatief is .

Een andere dosering van dexamfetamine, zoals het merk Amfexa 5 mg, wordt niet of slechts deels vergoed. Je betaalt dan dus de wettelijke eigen bijdrage tot 250 euro per jaar.

Atomoxetine

Soms schrijft de huisarts Atomoxetine voor, bijvoorbeeld bij onvoldoende effect van Methylfenidaat of hinderlijke bijwerkingen.

Atomoxetine is een middel dat langer werkt dan de meeste andere ADHD-medicijnen. Hiervoor betaal je altijd de eigen bijdrage van maximaal 250 euro per jaar. Dit middel wordt gemaakt door verschillende fabrikanten, zoals Strattera en Accord.

Voorbeeld: hoe werkt de eigen bijdrage?

Ingrid heeft ADHD en gebruikt hiervoor het middel Concerta, Methylfenidaat, tablet met gereguleerde afgifte (18 mg).

Iedere dag slikt ze deze tabletten 2 maal. Jaarlijks dus 730 tabletten.

Op de website medicijnkosten.nl vindt ze de volgende informatie:

Concerta vergoeding

Van de totale kosten (651,68 euro) wordt 173,54 vergoed via haar zorgverzekering. Hierover betaalt ze eerst haar eigen risico. Daarnaast moet Ingrid zelf 478,15 euro bijbetalen. Gelukkig is de eigen bijdrage wettelijk gemaximeerd tot 250 euro.

Haar eigen kosten bedragen dus:

  • 173,54 euro (eigen risico)
  • 250 euro (eigen bijdrage)

Totaal: 423,54 euro

Vergoeding aanvullende verzekering

Je kunt je aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage die geldt bij de genoemde ADHD-medicatie. De zorgverzekering vergoedt dan maximaal 250 euro.

Let op: het eigen risico (385 euro) kun je niet aanvullend verzekeren.

Bij het kiezen van een zorgverzekering moet je er wel op letten dat de premies van veel aanvullende verzekeringen aan de hoge kant zijn. Vaak is de premie gelijk of hoger dan de vergoeding die je terugkrijgt voor de vergoeding van ADHD-medicatie.

In sommige situaties kun je de kosten voor de eigen bijdrage ADHD-mediciatie dus beter zelf betalen. Dit geldt mogelijk niet als je naast deze dekking ook nog gebruik maakt van andere dekkingen die in het pakket zitten, zoals fysiotherapie.

Maak daarom een volledige vergelijking via Zorgwijzer.

Teruggaveregelingen

Als je het hele jaar door Amfexa gebruik kun je gebruik maken van een speciale teruggaveregeling, uitgevoerd door HEVO Consult.

Dat werkt als volgt:

  1. Per doosje Amfexa betaal je 25,66 euro aan eigen bijdrage.
  2. Hiervan krijg je 15 euro per doosje terug via HEVO.
  3. Effectief betaal je dus ongeveer 10 euro per doosje zelf.
  4. Na 10 doosjes zit je aan de maximale eigen bijdrage van 250 euro en worden de kosten vergoed door de basisverzekering.
  5. Je betaalt dan alleen nog je eigen risico.
  6. Voor de extra doosjes Amfexa (na nummer 10) kun je van HEVO geld terugkrijgen, totdat je weer quitte staat.
  7. HEVO heeft dan je volledige eigen bijdrage van 250 euro betaalt.

Via een speciaal formulier kun je aanspraak maken op de terugbetalingsregeling.

Er bestaat ook een terugbetaalregeling voor het merk Elvanse.

[ad_2]

- Advertentie -