[ad_1]
De Kunstwerf verrijst aan de Bloemsingel in het Ebbingekwartier, achter het bestaande onderkomen van het Noord Nederlands Toneel (NNT). De Machinefabriek, zoals dit gebouw heet, blijft in gebruik. Wel krijgt het NNT extra ruimte in De Kunstwerf, evenals diens dansgezelschap Club Roni & Guy en de theatergroepen De Noorderlingen, Het Houten Huis en De Steeg.
De Vries en Van Milligen Bielke ontwierpen De Kunstwerf als een omheind geheel van nieuwbouw en bestaande gebouwen als Villa B en het Regulateurshuis. In het plan wordt het stedelijk weefsel van Groningen voortgezet, door een aaneenschakeling van stedelijke ruimtes als pleintjes, straten en het typisch Groningse hofje te creëren.
Met zijn verschillen in hoogtes, volumes en detaillering reageert de nieuwbouw op de omgeving en zoekt daar aldus aansluiting bij. De zachte omheining van arcaden is mede bedoeld als knipoog naar de historie van het terrein, waar ooit de ommuurde Gasfabriek heeft gestaan. De nieuwbouw bestaat uit lagen van beton en geanodiseerd aluminium.
Openbare ruimte
In de Kunstwerf kunnen de verschillende gebruikers oefenen (daarvoor worden in totaal zes ruimtes gerealiseerd) en try-outs verzorgen voor het publiek. Omdat de gebouwen vooral een functie ‘achter de schermen’ hebben, ligt in het ontwerp vooral de nadruk op de openbare ruimte. Een centrale rol hierin speelt de Hortus Conclusus, de door Oudolf ontworpen besloten binnentuin.
De Hortus Conclusus is vanaf vier zijden toegankelijk, de oefenruimtes komen er op uit de gebruikers hebben er hun ‘huiskamer’ aan liggen. Villa B, waarvoor net als het Regulateurshuisje een functie als theatercafé is bedacht (maar dat is in het geval van de villa nog niet zeker), heeft een centrale plek in de binnentuin. Tegen de zijgevel wordt een klein amfitheater geplaatst.
Open Oproep
De Vries en Van Milligen Bielke hebben de ontwerpopdracht voor de Kunstwerf in 2017 verworven via een Open Oproep. Met de realisatie is een bedrag van 6,7 miljoen euro gemoeid, flink hoger dan oorspronkelijk was geraamd (4,5 miljoen). Die stijging is onder meer veroorzaakt doordat de prijzen van bouwmaterialen de afgelopen jaren behoorlijk omhoog zijn gegaan.
De bouw duurt naar verwachting een jaar. De opening van de Kunstwerf staat begin 2021 gepland.
https://youtu.be/6eypA8HTeo8
[ad_2]