[ad_1]
Hij is voor je gevoel loodzwaar, te langzaam en vreselijk snel leeg. Buiten in de tuin zitten gaat niet, want dan verandert hij in een spiegel. Als je een nieuwe laptop koopt om al deze problemen te verhelpen, waar moet je dan op letten?
Volgens hoofdredacteur David van Dantzig van Hardware Info is het meest voorkomende probleem met laptops dat hij niet doet wat de gebruiker ervan verwacht. Als je een nieuwe laptop uitzoekt bedenk dan eerst waar je je laptop het liefst voor gebruikt. Een laptop koop je tegenwoordig voor een jaar of zeven. Investeer iets meer zodat hij langer meegaat. Neem een wat beter scherm en genoeg (500 GB) opslag.
Waar moet je op letten?
Naast accuduur, zijn het beeldscherm, toetsenbord en de touchpad de onderdelen waar je het meest gebruik van maakt. Het zijn belangrijke onderdelen. Daar moet je niet te veel op bezuinigen, want dat zijn de onderdelen die je het meest onder je vingers hebt. Ga uit van een aanschafbedrag van tussen de 600 en 700 euro. Aan laptops in die prijsklasse zitten de betere beeldschermen, de accu is degelijker, ze hebben een fatsoenlijke processor en voldoende geheugen en opslag. Het gewicht zal meevallen, want laptops worden steeds lichter. Het vijftien inch-formaat is nu al 1,5 kilo, een paar jaar geleden was dat nog 2,5 kilo. Wil je lichter, dan moet je naar dertien of veertien inch, die weegt rond de 1,3 kilo. Als je een nog lichtere laptop wil, dan wordt het al snel veel duurder. Zo’n laptop kost rond de 1000 euro.
Los beeldscherm voor fotobewerking
Als je graag foto’s bewerkt en organiseert is het beeldscherm belangrijk. Een goed beeldscherm maakt je laptop stukken duurder. Je kan ook een apart beeldscherm kopen daarvoor. Daar moet je thuis een plekje voor hebben maar dan heb je, voor slechts 150 euro, een veel beter beeldscherm dan de beeldschermen in laptops.
Systeemswitch?
Als je overschakelt naar een ander systeem moet je opnieuw je software kopen. Je moet al je bestanden verzamelen en parkeren op een losse schijf of in de cloud. Dat kan een lastige klus zijn, want bestanden kunnen verspreid in je laptop staan. De werking van het ene besturingssysteem is heel anders dan het andere. Apple, Windows en Chrome verschillen daarin. De bediening wordt anders, zoals in de agenda en e-mailsoftware. Zo heeft Outlook een heel andere bediening en veel meer mogelijkheden dan de mail en agenda in de G Suite.
Tweedehands een alternatief?
Er bestaan prima tweedehands laptops voor 400 tot 500 euro. Dat zijn refurbished modellen, oftewel apparaten die zijn gebruikt en daarna opgekocht, schoongemaakt en nagekeken. Dat zijn vaak heel degelijke notebooks, vaak beter dan modellen die je voor die prijs nieuw zou krijgen. Het waren vier tot vijf jaar geleden dan ook topmodellen.
Een nieuwe laptop kopen: wat is voor jou de beste keuze?
[ad_2]