Nieuwe grote architectuurprijs kiest Junya Ishigami als eerste winnaar

[ad_1]

Vandaag is tijdens een feestelijke plechtigheid in het Utzon Center in Aalborg, Denemarken de Obel Award tuitgereikt aan Junya Ishigami + Associates voor het project Art Biotop Water Garden in Japan. De Obel Award is een nieuwe, internationale architectuurprijs, die jaarlijks zal worden uitgereikt.

De nieuwe Obel Award profileert zich meteen als een, in elk geval in financiële zin, belangrijke architectuurprijs. De winnaar ontvangt 100.000 euro en een kunstwerk van de toonaangevende kunstenaar Tomás Saraceno. De prijs wordt uitgereikt door de in Kopenhagen gevestigde Henrik Frode Obel Foundation.

Welzijn door architectuur
Elk jaar formuleert de jury een thema voor de architectuurprijs; voor deze eerste editie was dat ‘Welfare Through Architecture’, waarmee de jury zocht naar de omvormende en sociale waarde van architectuur. De jury koos Junya Ishigami + Associates als winnaar vanwege het project Water Garden in Art Biotop.

- Advertentie -

Art Biotop, gesitueerd aan de voet van het Nasu-gebergte, iets ten noorden van Tokio, biedt retraites rond kunst en nodigt kunstenaars uit om er te werken. Voor dit initiatief heeft Ishigami een ‘watertuin’ als meditatieplek ontworpen.

De watertuin bestaat uit 318 bomen en 160 vijvers, die een even organisch als vervreemdend beeld oproepen. De tuin is in feite niet op natuurlijke manier mogelijk in deze vorm, omdat met deze vijvers het waterniveau zo hoog zou zijn, dat de bomen hier niet kunnen groeien. De watertuin is een kunstwerk dat het menselijk ingrijpen verbergt – een concept dat aansluit bij de traditionele Japanse tuinen.

Architectuur en landschap
“De architectuur van Ishigami is de architectuur van de ruimte in plaats van het object, hetgeen afwijkt van de conventionele architectuur”, zegt juryvoorzitter Martha Schwarz. “Hij verwerpt het idee van architectuur als een gebouwde, utilitaire structuur door omkering van het gewoonlijke proces, dat stelt: eerst gebouw, dan – eventueel – landschap. In plaats daarvan vraagt Ishigami ons met het project ‘Water Garden’: is dit architectuur, landschapsarchitectuur of kunst?”

De ontwerpen van de Japanse architect Ishigami kenmerken zich overwegend door experimentele structuren die de traditionele architecturale conventies interpreteren en natuurlijke fenomenen daarin een plek geven. Voordat hij in 2004 zijn eigen bureau oprichtte werkte Ishigami als architect bij SANAA. Hij is winnaar van de Leone d’ oro op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010 en heeft het Serpentine Pavilion 2019 ontworpen.

[ad_2]

- Advertentie -