[ad_1]
Sonos Move review
Sonos heeft de afgelopen jaren een behoorlijk aantal speakers uitgebracht, al dan niet in samenwerking met IKEA. Eén ding hadden die speakers met elkaar gemeen: er zat een kabel en een stekker aan. In dat opzicht is de Sonos Move uniek, want het is de allereerste draadloze speaker van Sonos die je gemakkelijk kan verplaatsen en geschikt is om met je mee te nemen. In heel veel andere opzichten is het vooral een Sonos-speaker, zowel qua geluid als in het gebruik. Ook de prijs is typisch Sonos, want de speaker behoort tot het duurdere segment onder de draadloze speakers. Is de speaker daardoor wel zijn geld waard of kun je beter een andere draadloze Bluetooth speaker in huis halen? In deze Sonos Move review geven we het antwoord.
Dit lees je in onze Sonos Move review:
Review en screenshots: Benjamin Kuijten (@benjaminrk), productfoto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De Sonos Move voor deze review is ter beschikking gesteld door Sonos.
Sonos Move in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Sonos Move:
- Draagbare Sonos-speaker
- Ingebouwde accuduur van 10 uur
- Opladen via meegeleverde oplader of met USB-C
- Weerbestendig met IP56-rating
- Werkt met Wi-Fi voor binnen en Bluetooth voor buiten
- Geschikt voor AirPlay 2
- Ingebouwde Google Assistent
- Alleen in een zwarte uitvoering
- Beschikbaar voor €399
Sonos Move in gebruik nemen
- Instellen via Sonos-app
- Gekoppeld aan je account
Het instellen van de Sonos Move gaat net als elke andere Sonos-speaker volledig via de Sonos-app. De meegeleverde oplader steek je in het stopcontact en vervolgens plaats je de Sonos Move daar op. In een paar minuten heb je de speaker ingesteld en is hij verbonden met Wi-Fi, zodat je via de Sonos-app je muziek af kan spelen. Als je al eerder een Sonos-speaker gebruikt hebt, weet je precies wat je kan verwachten. De Sonos-app is in eerste instantie de plek waar je je muziek start. Je kan koppelen met Spotify, Apple Music en radiostations, zodat je al je muziek op je speaker kan afspelen.
De Sonos Move is dan ook gekoppeld aan je account en plaats je via de app in een kamer. De Sonos Move werkt ook naadloos samen met andere Sonos-speakers, waaronder de Sonos One. Het is ook mogelijk om een stereopaar met twee exemplaren van de Sonos Move te creëren, maar dat hebben we helaas niet kunnen testen. De Sonos Move is jammer genoeg niet geschikt om te combineren met bijvoorbeeld een Sonos Beam voor je thuisbioscoop.
Verbindingsopties voor Sonos Move
- Wi-Fi binnenshuis
- Bluetooth buitenshuis
- Werkt met AirPlay 2
- Ingebouwde Google Assistent en Amazon Alexa
Net als iedere Sonos-speaker werkt de speaker op Wi-Fi als je deze binnenshuis gebruikt. Vanwege de draagbaarheid is de Sonos Move de eerste speaker van Sonos met Bluetooth-optie. Zodra je nog binnen bereik bent van je Wi-Fi-netwerk, kun je de muziek starten via de Sonos-app. Wij zijn niet zo’n grote fan van de app van Sonos en maken liever gebruik van de AirPlay optie om de muziek te streamen vanaf de iPhone naar de speaker. Dankzij de ingebouwde AirPlay 2 kun je binnenshuis zowel streamen vanuit je favoriete muziekapp als vanuit de Sonos-app. Zodra je de speaker meeneemt en buiten bereik van Wi-Fi bent, is dat een ander verhaal.
Buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk is de Sonos-app onbruikbaar om muziek op de speaker af te spelen. Je moet daardoor altijd gebruikmaken van de verbindingsopties op je iPhone. Het grootste nadeel hiervan is dat het wisselen tussen Wi-Fi en Bluetooth niet automatisch gaat. Achterop de Sonos Move zit een knopje om te wisselen tussen de Wi-Fi- en Bluetooth-stand. Telkens als je hem meeneemt of thuis weer terug zet, moet je dit knopje indrukken om muziek af te kunnen spelen. Bij de eerste keer wisselen naar Bluetooth hadden we wat problemen met het maken van een verbinding, maar zodra de koppeling eenmaal geslaagd was liep dit vlekkeloos. In een mum van tijd maakt je iPhone verbinding, al vinden we het toch onhandig dat dit via een knop achterop de speaker moet.
Een ander nadeel bij het wisselen naar de Bluetooth-stand is dat je dan een aantal functies mist. Het is dan niet meer mogelijk om gebruik te maken van de Google AssistentGoogle Assistent, want de microfoon wordt dan automatisch uitgeschakeld. Dat betekent ook dat de Trueplay modus uitgeschakeld wordt. Deze stand zorgt ervoor dat de Sonos Move zich qua geluid aanpast aan de omgeving, door te kijken hoe het geluid weerkaatst naar de microfoon.
Design en draagbaarheid van Sonos Move
- Ovaalvormige speaker
- Ongeveer anderhalf keer zo hoog als een Sonos One
- Hendel achterop om hem op te pakken en mee te nemen
- Gewicht van 3 kilo
Qua design past de Sonos Move perfect tussen de andere speakers. Hij heeft een ovale vorm en is ongeveer anderhalf keer zo hoog als een Sonos One. De voor- en zijkant bestaat uit een grille waar het geluid uit komt, terwijl er aan de achterkant een hendel zit om hem aan op te pakken en te verplaatsen. Het design vinden we mooi. Hoewel de Sonos Move best groot is, is hij redelijk onopvallend in huis te plaatsen. Wel moet je rekening houden met flink wat vingerafdrukken op de behuizing als je de speaker vaak versleept.
Maar ondanks de naam van de speaker, vinden we dat deze lang niet zo draagbaar is als we zouden willen. Dat heeft twee oorzaken. Allereerst vinden we de speaker veel te zwaar om echt overal met je mee te nemen. Met zo’n 3 kilo stop je hem niet even makkelijk in je tas om mee te nemen voor een dagje naar het strand, park of een andere openbare ruimte. Dat heeft ook te maken met het formaat, want in je tas neemt hij flink wat ruimte in. Ook voor in een koffer om mee te nemen op vakantie vinden we hem niet geschikt. In je handbagage neemt hij veel te veel ruimte in en voor in de koffer is het zonde dat je meteen drie kilo minder aan kleding mee kan nemen.
Bovendien is het handvat wat onhandig om de speaker op langere afstanden te verslepen. Voor verplaatsingen binnenshuis of naar de tuin is het handvat achterop prima geschikt, maar er ontbreekt een hendel waarmee je hem bijvoorbeeld makkelijker ergens aan vast kan maken. In de verpakking zit wel een tasje met een touwtje eraan, maar dat vinden toch wat onhandig.
De Sonos Move is dan ook vooral geschikt voor gebruik in en rond het huis. Het is heel eenvoudig om hem op te pakken en van de woonkamer naar de badkamer te verplaatsen. Vier je een tuinfeestje, dan zet je hem gewoon op de tuintafel. Dankzij de IP56-rating is de Sonos Move spatwaterbestendig, dus een regenbuitje moet hij kunnen overleven. Je kan er echter niet mee zwemmen, al vinden we dat met dit gewicht ook niet heel erg verstandig. Sonos belooft ook dat hij tegen een stootje kan, maar we durfden het niet aan om hem van een tafel te laten vallen. Door het gewicht kan dit een flinke dreun veroorzaken, hoewel de rubberen onderkant een deel van de klap op moet vangen.
Geluid van de Sonos Move
- Twee versterkers
- Eén mid-woofer
- Eén naar beneden gerichte tweeter
- Automatische Trueplay voor beter geluid
Zoals je van Sonos gewend bent klinkt de speaker goed. De bas is sterk aanwezig, zonder dat het de overhand neemt. Ook de hoge en lage tonen klinken prima uit de speaker. Met een enkele Sonos Move kun je goed een kleine tot gemiddelde kamer vullen. We hebben het geluid van de speaker ook vergeleken met dat van de HomePod en wat ons daarbij het meeste opviel was dat het geluid van de Sonos One aanzienlijk harder kan. Binnenshuis zul je dit niet zo snel doen, maar als je de speaker naar de tuin verplaatst merk je dat je dit extra volume wel nodig hebt.
De geluidskwaliteit van de Sonos Move ligt ongeveer tussen de Sonos Play:5 en Sonos One. Het geluid is wel iets rijker dan bij de Sonos One, maar lang niet zo krachtig als de duurdere Play:5. Al met al is de Sonos Move qua geluid één van de betere draadloze speakers die je in huis (of in de tuin) kan halen.
Onderdeel van het goede geluid is de Trueplay-functie. We kennen Trueplay ook al van de andere Sonos-speakers, maar voor de Move heeft Sonos het één en ander aangepast. Het is voor de Move namelijk niet nodig om heen en weer te lopen met je iPhone, terwijl de speaker een geluidssignaal verstuurt. Trueplay op de Sonos Move werkt namelijk geheel automatisch dankzij de microfoons. Aan de hand van de omgeving past de speaker automatisch het geluid aan, zodat het in meerdere situaties goed klinkt. Helaas is de Trueplay-stand niet beschikbaar als je via Bluetooth aan het luisteren bent. Trueplay vereist namelijk een Wi-Fi-verbinding. Heb je een groot Wi-Fi-bereik en verlies je in de tuin geen verbinding, dan kan je ook daar van Trueplay gebruikmaken. Voor op het strand of in het park via Bluetooth is Trueplay uitgeschakeld en dat merk je wel iets in de geluidskwaliteit.
Batterijduur van Sonos Move
- Batterijduur van zo’n 10 uur
- Opladen via meegeleverde docking station
- Alternatief opladen via USB-C
De Sonos Move heeft een flinke batterij, wat mede ook het gewicht veroorzaakt. Sonos belooft een accuduur van zo’n 10 uur en uit onze test is gebleken dat dit redelijk overeenkomt. Wel is de accuduur afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Verplaats je hem veel en heb je automatische Trueplay ingeschakeld of gebruik je de stemassistent veel, dan is de uiteindelijke accuduur mogelijk iets lager. De batterij is zo’n 900 keer op te laden. Op den duur komt er ook een vervangend exemplaar van de accu beschikbaar, maar op moment van schrijven ligt deze nog niet in de winkel. Hoeveel zo’n accu gaat kosten is nog niet bekend.
Opladen gaat het eenvoudigst met de meegeleverde docking station. Dit is een soort plastic ring met rubberen voetjes waar je de Sonos Move op zet. Aan de achterkant zitten van de speaker zitten contactpuntjes die verbinding maken met de oplader. Je hoeft dus geen stekker in de Sonos Move te steken, wat wel zo handig is als je hem op wil pakken om te verplaatsen. De oplader blijft goed op zijn plek liggen en verschuift niet als je de Sonos erin zet of eruit haalt.
Voor wie is de Sonos Move?
Wanneer heb je nu het meeste profijt van deze speaker? De Sonos Move is vooral interessant voor mensen die niet alle kamers in huis willen voorzien van een eigen speaker, maar wel graag op meerdere plekken muziek wil luisteren. De Sonos Move is ideaal om binnenshuis te verplaatsen en dankzij de goede geluidskwaliteit weet je zeker dat je muziek altijd goed klinkt.
De Sonos Move is ook ideaal als je muziek op je balkon of in de tuin wil afspelen. Voor een tuinfeestje is een enkele Sonos Move meer dan genoeg. Zoek je een speaker die je echt overal mee naar toe kan nemen, dan vinden we de Sonos Move minder geschikt. De speaker is simpelweg te zwaar en te lomp om te gebruiken als speaker voor onderweg. In dat geval zijn er betere en goedkopere alternatieve. Check daarvoor onze lijst van draadloze Bluetooth speakers.
Voordelen
+
- Mooi en krachtig geluid
- Automatische Trueplay
- Handig voor in en rond het huis
- Praktische oplader
Nadelen
–
- Wisselen tussen Wi-Fi en Bluetooth niet automatisch
- Door gewicht en formaat niet geschikt om overal mee naar toe te nemen
- Hoge prijs
Conclusie Sonos Move review
De Sonos Move is een geslaagde eerste versie van een draadloze Sonos-speaker. Het geluid is zoals we van Sonos gewend zijn van hoge kwaliteit (mede dankzij de automatische Trueplay) en ook het design ziet er mooi en strak uit. Het grote voordeel is dat je hem bijna overal neer kan zetten, hoewel het wisselen tussen Wi-Fi en Bluetooth helaas niet automatisch gaat. Dat is zeker iets voor een tweede generatie, die er Sonos kennende ongetwijfeld gaat komen.
Toch vinden we de Sonos Move qua draagbaarheid wat teleurstellen. Het is niet de veelzijdige draadloze speaker die we van Sonos gehoopt hadden, wat vooral komt door het formaat en het gewicht van de speaker. We vinden hem daarom alleen de moeite waard als je zoekt naar een veelzijdige speaker voor in en rond het huis. Voor vakantie, een dagje strand of het park of andere gelegenheden, vinden we dit (mede vanwege de hoge prijs) niet de beste keuze.
[ad_2]