Review: Teufel Cinebar Lux – premium geluid zonder subwoofer

[ad_1]

De Teufel Cinebar Lux is een brede soundbar zonder subwoofer. In veel gevallen leveren soundbars zonder subwoofer een minder optimaal geluid af. Hoe bevalt de Cinebar Lux, met zijn adviesprijs van 799 euro? En op wat voor extra functies mag je rekenen? Je leest het in onze uitgebreide review.

Teufel Cinebar Lux – specs en design

De Teufel Cinebar Lux is een brede soundbar van 105 centimeter breed. Afhankelijk van je televisie kan het zijn dat de soundbar daardoor niet perfect voor je tv past. Wij hebben hem getest onder een Philips-tv van 55-inch die op pootjes staat. En door de breedte van de soundbar, past die er niet precies tussen. Daardoor ontstaat er een opening tussen de soundbar en de tv, waardoor draden zichtbaar zijn. Het is niet het grootste probleem in de wereld en het is echt afhankelijk van de tv — maar we zien liever die dradentroep niet die daar achter hangt.

- Advertentie -

Los daarvan is het echt een opvallende verschijning onder je televisie. Het is een groot en breed apparaat dat direct de aandacht trekt, helemaal als je de witte variant koopt. Bovenop treffen we enkele knoppen aan voor het in- en uitschakelen, volumebeheer en bronwisseling, maar voor de rest tref je een strak ontwerp aan die past in menig huishouden. Wit is misschien niet voor iedereen een goede optie: het wordt snel vies bijvoorbeeld, maar dat vinden we het enige nadeel aan het ontwerp, dat verder puik in orde is.

De 3-weg luidspreker beschikt over een vermogen van 150 watt en kan onderscheid maken tussen lage, midden- en hoge tonen. Achterop treffen we een groot aantal aansluitingen aan. Zo zijn er twee hdmi-poorten: eentje voor de koppeling met de tv (hdmi-arc) en eentje voor het aansluiten van een ander apparaat. Ook is er een optische aansluiting en een opening waarop je eventueel een externe subwoofer kunt aansluiten. Daarnaast mag je rekenen op een usb-poort, waarmee je muziek kunt afspelen vanaf een harde schijf.

Voor de zekerheid zit er ook een ethernetpoort op de Teufel Cinebar Lux. We kunnen ons voorstellen dat sommige mensen het alsnog prettig vinden om een ethernetkabel te gebruiken voor de koppeling met het internet, omdat de verbinding dat waarschijnlijk betrouwbaarder is. Ook kan er natuurlijk storing zijn op het wifinetwerk, waardoor muziek afspelen onderbroken kan worden, afhankelijk van de plaatsing van de soundbar (geen nood: dit zijn we niet in de praktijk tegengekomen, maar we houden van de hoeveelheid opties).

Teufel Cinebar Lux – installatie

Het installeren van de Teufel Cinebar Lux is zo gedaan. Dit keer hoef je niet twee speakers, maar één speaker neer te zetten en hoef je ook niet na te denken over de koppeling met een subwoofer — mocht dat in een zeldzaam geval fout gaan. Je zet hem neer, stopt de stekker in het stopcontact en sluit de soundbar, middels hdmi of optische kabel, aan op de televisie. Vervolgens werkt de bar meteen. Mocht je gebruikmaken van de optische kabel, vergeet dan niet even de speakers van je televisie in hun geheel uit te schakelen.

Mocht je bijvoorbeeld achterspeaker of een externe subwoofer willen installeren, dan heb je dat in principe ook zo gedaan. Gedoe met draden is er niet, behalve wanneer je geen stopcontact tot je beschikking hebt op de plek waar je de speaker of sub plaatst. Verder kun je gebruikmaken van het internet door een ethernetkabel aan te sluiten of via de Raumfield-app de verbinding met wifi op te zoeken. Zo krijg je toegang tot Spotify Connect, waardoor je middels die muziekstreamingdienst draadloos muziek kunt afspelen in huis.

Teufel Cinebar Lux – gebruiksgemak

Je kunt de Teufel Cinebar Pro op een aantal manieren bedienen. Dat kan met je eigen afstandsbediening voor bijvoorbeeld het volumebeheer. Daarnaast kun je via de Spotify- en Raumfield-app je (offline) muziek bedienen en kun je natuurlijk gebruikmaken van de meegeleverde afstandsbediening. Daarmee krijg je toegang tot het gros van de functies en kun je bijvoorbeeld de equalizer instellen. Je hebt de keuze uit drie modi, namelijk Pure (zoals het bedoeld is), Voice (met de nadruk op stemmen) en Night (voor in de avond).

Daarnaast kun je in het menu, die je kunt zien via het led-schermpje aan de voorkant van de soundbar, verschillende instellingen vinden die het geluid voor je kunnen verbeteren. Zo kun je de weergave lage, midden- en hoge tonen aanpassen en kun je de instellingen van de draadloze achterspeakers personaliseren. Naast het koppelen is het tevens mogelijk de volume aan te passen, zodat het geluid niet meteen harder van achteren komt, dan van voren (of andersom). Ook zijn er een aantal instellingen met betrekking tot een losse sub.

Hoe dan ook, je hebt meer dan genoeg opties tot je beschikking wanneer je besluit extra te investeren in de soundbar. Toegegeven, het is natuurlijk niet zo uitgebreid als een combinatie van veel verschillende speakers, een subwoofer en een receiver, maar dat hoef je ook niet van een soundbar te verlangen. Er zijn veel mogelijkheden met de Teufel Cinebar Lux en vrijwel al die mogelijkheden worden op een toegankelijke wijze gepresenteerd. Kom je ergens niet uit, dan kun je altijd terugvallen op de meegeleverde handleiding.

In het gebruik hebben we gemerkt dat de afstandbediening er soms een aantal extra seconden over doet om verbinding te maken met de soundbar. Wanneer je, als de soundbar net aanstaat en al werkt, op de knoppen drukt, dan zit er vertraging in de verwerking. Dat probleem lost zichzelf op, dus zorg ervoor dat je niet op allerlei knoppen gaat drukken wanneer het even duurt. Al die commando’s worden namelijk onthouden en komen later aan, waardoor de Teufel Cinebar Lux dus ogenschijnlijk vanuit het niets vreemde dingen kan gaan doen.

Daarnaast vinden we het jammer dat deze premium soundbar, met zijn hoge prijs van 799 euro, geen doorvoer aanbiedt van 4k- en hdr-signalen. Dat betekent dat je dus wel andere hdmi-apparaten kunt aansluiten, maar je er mogelijk niet alles uithaalt. Wil je er dus een mediaspeler, blu-ray-speler of spelcomputer op aansluiten, dan moet je er rekening mee houden dat de beeldkwaliteit minder is dan wanneer je hem direct op een tv aansluit met ondersteuning voor 4k en hdr. Je mag meer verwachten voor die 800 euro.

Daar voegen we aan toe dat alleen ondersteuning voor Spotify Connect een beetje mager aanvoelt. We snappen dat Teufel met Raumfield wil inzetten op eigen technologie voor multiroom audio, maar het zou fijner zijn wanneer je als consument meer opties hebt. In dit specifieke geval hebben we Google Cast-speakers in huis staan die niets staan te doen wanneer muziek aanstaat. Verder is het vervelend dat de soundbar om zo veel dagen de verbinding met het wifinetwerk verliest en je dus het apparaat steeds opnieuw moet koppelen.

Teufel Cinebar Lux – geluid

Hoewel je dus misschien iets moet inleveren op gebruiksgemak (zeker wanneer je geen andere Raumfield-speakers in huis hebt), stelt Teufel op het gebied van geluid zelden teleur. En dat geldt ook voor de Teufel Cinebar Lux. Dit is nog steeds het belangrijkste voor een soundbar natuurlijk, los van het gemak dat je eraan hebt. Er komt een bombastisch geluid uit dat niet overheerst, maar de kamer wel perfect kan vullen met een warme en heldere sound. Het verschil tussen de verschillende toonhoogten is in alle gevallen perfect te horen.

Aanvankelijk was ondergetekende een beetje sceptisch over het gebrek aan een subwoofer, maar de Teufel Cinebar Lux overtuigt vrijwel meteen met zijn diepe bastonen. De basweergave is vergelijkbaar met andere soundbars uit dezelfde prijscategorie (en iets lager, zoals de LG SL8Y): aanwezig, maar niet overtreffend; zacht en altijd hoorbaar, diep en nooit teveel — eigenlijk wat je zou willen wanneer je voor een soundbar kiest. Voor de duidelijk: je kunt ervoor kiezen een Teufel-subwoofer aan toe te voegen, maar het is zeker niet nodig.

De verschillende standen zijn vrijwel allemaal prima te noemen: Pure klinkt vol en krachtig, terwijl Voice de bombastische elementen naar de achtergrond verplaatst en Night alles een standje lager zet. De enige modus die niet altijd overtuigt, is de virtuele surround sound. Voor ondersteunde content klinkt het goed en kan de bar het geluid verplaatsen, maar in alle andere gevallen komen de achtergrondgeluid te veel naar voren, terwijl gesproken teksten haast onverstaanbaar worden. Daar moet toch een beter balans in te vinden zijn.

Teufel Cinebar Lux – conclusie

Mensen kiezen vaak voor een soundbar vanwege het gemak. En dat is prima, want niet iedereen heeft ruimte voor negen speakers op de grond en in het plafond en twee subwoofers — en ook niet iedereen heeft dat nodig voor een prima geluidservaring. Teufel laat met de Teufel Cinebar Lux zien dat je ook niet per se een losse subwoofer hoeft neer te zetten voor een prettig, diep en helder geluid (ook al heb je achteraf nog altijd de keuze om dat wel te doen — bovendien kun je zelf ook ervoor kiezen achterluidsprekers te plaatsen in huis).

Niet alles overtuigt, echter. Zo vinden we het jammer dat je als consument vastzit aan de Raumfield-app, al kan de integratie met Spotify Connect mogelijk al een hoop zorgen wegnemen. Ook is het jammer dat er geen 4k- en hdr-doorvoer is en dat de verbinding met het wifinetwerk er zo nu en dan uit klapt. Op het gebied van geluid en design, en grotendeels dus ook het gemak, overtuigt Teufel wel en dat is wat ons betreft net even wat belangrijker. Desondanks is 799 euro een hoop geld en mag je dus net dat beetje meer gemak verwachten.

De Teufel Cinebar Lux is te koop via de website van Teufel.

Minpunten

  • Geen 4k- en hdr-doorvoer
  • Geen Google Cast
  • Ruimtelijk geluid niet altijd mooi
  • Verbinding met wifinetwerk klapt er soms uit

Pluspunten

  • Brede en warme geluidsweergave met pit
  • Spotify Connect
  • Geen externe subwoofer verplicht
  • Solide verschijning onder je televisie

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Wesley Akkermanproduct

[ad_2]

- Advertentie -