ProRail investeert miljarden in stations van de toekomst

[ad_1]

Veel gemeenten hebben al gevraagd om een ‘eigen’ station. Volgens ProRail is er ruimte voor ongeveer twintig stations. Zover is het nog niet. Er moet nog over worden onderhandeld met overheden en financiers, de stations moeten ingepland, ingepast en gebouwd.

Krant en koffie staat klaar door data

Huidige stations worden dus aangepakt. Het zogeheten station van de toekomst koppelt data waardoor krant en koffie klaar staan zodra de reiziger aankomt. Verlichting in tegels op het perron geeft aan waar ingestapt kan worden. En via de app kan een parkeerplek in de fietsenstalling worden gereserveerd.

- Advertentie -

Ook krijgen nieuwe stations zonnepanelen, want ProRail heeft de ambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Met zo’n 500.000 m2 aan overkappingen door heel Nederland heeft ProRail naar eigen zeggen een enorme potentie in handen voor opwekking door middel van zonne-energie. Zo zijn er op de perronoverkapping van het station in Eindhoven 1900 zonnepanelen geplaatst, die samen 60 procent opwekken van het totale stroomverbruik dat ProRail in Eindhoven verbruikt.

Natuurlijk materiaal en groene daken

Op andere terreinen wil Prorail de nieuwe stations ook laten aansluiten op een klimaatvriendelijke toekomst. Zo wil de spoorbeheerder meer gaat werken met natuurlijk materiaal als hout en sedumdaken. Er wordt gewerkt aan geluidsschermen van natuurlijk materiaal als olifantsgras. En er wordt gekeken naar het vasthouden van regenwater, naar dimbaar licht en naar groene daken.

Op het station in Blerick en Ravenstijn worden nieuwe tegels met een Cradle 2 Cradle zilver certificaat uitgetest, om de CO2-uitstoot flink te verminderen. Als die test succesvol is, wordt dit straks op meerdere stations toegepast.

Circulaire stations

Ook wil ProRail op circulair gebied een bijdrage leveren. Bij de herontwikkeling van de stations gaat de spoorbeheerder bewust om met materialen. Als voorbeeld noemt ProRail het station in Driebergen-Zeist. Hier heeft hergebruik van materialen, zand en grond permanente aandacht. Ballast wordt gezeefd en opnieuw gebruikt, sloopresten vinden hun nieuwe leven in de fundering van de P+R.

Alle 402 stations worden ook voorzien van nieuw meubilair en wachtruimten en komen er voor 2020 meer plekken in de fietsenstallingen om de grootste knelpunten met ‘fietsparkeren’ op te lossen. Die extra plekken komen bovenop de 554.773 fietsenrekken die er nu al zijn.  In 2030 moet het aantal stallingsplaatsen naar 700.000 worden uitgebreid, is de ambitie van ProRail.

Braille-bewegwijzering

De stations moeten in 2030 allemaal zelfstandig toegankelijk zijn. Daarom werkt ProRail aan braille-bewegwijzering op trapleuningen, op de incheckpoortjes bij toegang tot de stations, de toepassing van dubbele leuningen en ribbelige geleidingslijnen.

‘Blijven investeren’

ProRailbaas Pier Eringa presenteert de plannen woensdag. Hij denkt zo in te kunnen spelen op de wensen van reizigers die comfortabeler en vooral sneller willen overstappen.

“Wat we niet uit het oog moeten verliezen, is hoe we Nederland ook op de middellange en lange termijn in beweging blijven houden en hoe we de capaciteit van het spoor en onze stations mee laten groeien”, zegt hij. “Het is nodig dat we blijven investeren in een beter en verfijnder OV-netwerk, meer en snellere treinen, betere en comfortabele stations en meer fietsenstallingen.”

Minder storingen en softwareproblemen

Ook het jaarverslag wordt vandaag gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de spoorbeheerder tevreden terug kijkt op 2018. Meer treinen reden op tijd: ruim 91 procent was op tijd terwijl dat in 2017 nog ruim 90 procent was. Ook de met softwareproblemen kampende Hogesnelheidslijn (HSL) deed het beter. 82,7 procent van de HSL-reizigers arriveerde op tijd, boven de norm van het ministerie van 82,5 procent.

Het afgelopen jaar stonden er ook tien procent minder treinen stil door een storing aan de infrastructuur. Volgens de spoorbeheerder komt dit doordat er maatregelen zijn genomen dit terug te dringen. Zo zijn er speciale tracéteams op de drukste trajecten, nieuwe technieken en innovaties om verstoringen te voorkomen en zijn er afspraken gemaakt over het sneller oplossen van incidenten.

2019: nieuwe werkwijze voor werkzaamheden

Voor 2019 verwacht ProRail minder 20 procent minder overlast door werkzaamheden aan het spoor dan in 2018 en 2017.  Door een nieuwe werkwijze kan ProRail meer treinen laten rijden terwijl er aan het spoor wordt gewerkt. Werkzaamheden worden bijvoorbeeld verder vooruit gepland in een zogenaamde masterplanning. Ook geeft de beheerder we de ruimte aan nieuwe innovaties en worden aannemers gestimuleerd effectiever te werken door gebruik te maken van bonusprikkels.

[ad_2]

- Advertentie -