Interieurs op maat door James Wellesley

[ad_1]

James Wellesley is niet zomaar een meubelproducent of schrijnwerkerij. De Londense studio werd pas enkele jaren geleden opgericht en heeft nu al heel wat prestigieuze projecten op zijn naam staan. Hun mission statement is dan ook ‘het creëren van ’s werelds mooiste interieurs’ en bij het zien van deze beelden mogen we wel zeggen dat ze daar wonderwel in slagen. Het geheim van hun succesvolle aanpak? Ambitie, vakmanschap en een algemeen directeur die weet wat hij wil.

Het bedrijf werd opgericht in 2015 en ze zijn altijd hun oorspronkelijke filosofie trouw gebleven waardoor ze al tientallen projecten tot een prachtig einde hebben gebracht. Ze werken daarvoor samen met gerenommeerde interieurdesigners (zoals Laura Hammett en Elicyon) wiens ideeën ze tot leven brengen. Aan het hoofd van het ruim 30-koppige team staat Rob Webster. Zijn passie voor meubilair en maatwerk begon al op jonge leeftijd. Wij spraken met de algemeen directeur van het bedrijf over hoe hij in dit fascinerende vakgebied terechtkwam en wat hij met James Wellesley nog wil bereiken. Vanwaar komt jouw liefde voor meubels en interieurs?
“Mijn carrière in meubels maken, begon al op jonge leeftijd, toen ik tijdens schoolvakanties al begon te werken – de vloeren vegen en thee zetten – in een atelier in Oost-Londen. Hier werd ik verliefd op maatwerkmeubilair. Ik zag de vakmannen aan het werk en daarna ging ik thuis in de schuur van mijn ouders aan slag om te proberen te kopiëren wat ik hen had zien doen. De resultaten waren gemengd, maar mijn zelfgemaakte plantenbakken trokken wel enkele klanten aan!”

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Daarop volgde vermoedelijk een meer professionele opleiding?
“Na mijn schooljaren ging ik in de leer aan de London College of Furniture en werkte ik part-time bij de gerenommeerde Britse meubelmaker Martin Grierson. Alles in het atelier werd met de hand gemaakt en ik ontdekte de enorme voldoening die het creëren van mooie meubelstukken teweegbracht. Na het behalen van de juiste kwalificaties werkte ik voor twee meubelmakers in Londen, eerst in de commerciële sector en dan in de high-end residentiële sector. Ik werkte mezelf omhoog en kon mijn gereedschap en werktafel inruilen voor een laptop en bureau.” Wat is jouw visie voor James Wellesley?
“Ik begon hier in 2017 met een zeer duidelijke visie om een merk te creëren dat internationaal als marktleider herkend zou worden en dat alleen maar de beste kwaliteit en service biedt aan zijn klanten.”

Hoe begin je aan een project en wat is jullie rol als maatwerkbedrijf?
“Onze diensten kunnen variëren van project tot project. Vaak werken we nauw samen met een binnenhuisarchitect of een architect die concepttekeningen heeft ontwikkeld. Wij nemen deze tekeningen over en zetten ze om in volledige werktekeningen die rekening houden met de omstandigheden op de bouwplaats, zoals mechanisch en elektrisch werk, met inachtneming van de ontwerpopzet.


We werken ook rechtstreeks met eindgebruikers; we bekijken de initiële opdracht van de klant en ontwikkelen onze eigen ontwerpen voor hen, vaak met onze eigen ideeën en suggesties voor wat kan voldoen aan hun wensen. Dit houdt in dat er gekeken wordt naar afwerkingen, schema’s, de toestand van de site, raakvlakken met andere vakgebieden en het beheren van het hele proces namens de klant.”

We hebben een duidelijk doel om van James Wellesley een internationaal merk te maken

Hoe zit het met projecten in het buitenland?
“We zijn begonnen met een duidelijk doel om van James Wellesley een internationaal merk te maken en om ook betrokken te zijn in projecten in het buitenland. We zijn echter nog niet actief bezig met een buitenlandse commercialisering, maar de internationale projecten die we tot nu toe gedaan hebben, waren voor klanten waarvoor we reeds in Londen hebben gewerkt of die ons op aanraden van andere klanten in dienst hebben genomen.”

Zie je bepaalde trends opkomen in wat klanten van jullie vragen?
“Trends kunnen zeer verschillend zijn, afhankelijk van de achtergrond en nationaliteit van onze klanten. Het belangrijkste dat vaak op een trend volgt, is dat de afwerking meer is dan het eigenlijke ontwerp. We zijn de laatste jaren overgestapt van traditionele houtafwerkingen naar meer hoogglans gelakt werk. We merken nu dat er vraag is naar het verwerken van andere materialen in afwerkingen zoals textiel, metaal, edelstenen etc.” Wat kunnen we nog verwachten van James Wellesley in de toekomst?
“We investeren momenteel in een nieuwe, ultramoderne fabriek die ons een springplank biedt om aan de steeds toenemende vraag naar onze diensten te voldoen. We willen blijven investeren in mensen en ons team uitbreiden om ons te positioneren als marktleider in de high-end residentiële sector. Andere gebieden die wij hebben geïdentificeerd als die waarvan wij geloven dat ze goed bij ons bedrijfsmodel passen, zijn onder meer de inrichting van superjachten en privéjets. Daarom streven we ernaar om onze bestaande omzet in de komende 8 jaar te verdrievoudigen.”

Dat klinkt zeer ambitieus en er mag dus geen twijfel over bestaan dat James Wellesley gelijkstaat aan luxueuze, kwaliteitsvolle en unieke interieurs. We kijken er naar uit nog meer prachtige projecten van hen te mogen ontdekken de komende jaren.

Dit interview verscheen oorspronkelijk in Imagicasa Autumn 2019. Je kan dit nummer nog nabestellen via onze webshop.

Images courtesy of James Wellesley, Elicyon and Laura Hammett

[ad_2]

- Advertentie -