Waar gaan we heen in het nieuwe jaar? De reistrends voor 2020

[ad_1]

Mark Mackintosh, hoofdredacteur van Columbus Travel Magazine, trendwatcher en onderzoeker Kees van der Most en Martijn Huizer van het reisblog Reishonger zijn dagelijks met deze vragen bezig. Tijdens hun werk zien en onderzoeken ze welke reizen en bestemmingen aan populariteit winnen.

Contact met locals

Een opvallende trend is dat we contact willen maken met de bewoners van de plekken die we bezoeken. Er is dan ook een toename aan platforms die daar op inspelen. “Iedereen kent natuurlijk Airbnb, maar er is inmiddels veel meer en dat gaat verder dan bij mensen thuis slapen”, vertelt Mark Mackintosh.

- Advertentie -

Je kunt fietstochtjes met locals doen, een yogasessie boeken bij iemand thuis of een stadswandeling maken met een bewoner. Mackintosh: “Dan neemt iemand je bijvoorbeeld mee naar plekken waar je anders niet snel komt en juist dat zijn de ervaringen die je uiteindelijk bij gaan blijven.”

We willen meer zien en horen over een cultuur, meer diepgang dan een rondje door de stad met een hop-on-hop-off-bus. “Door op pad te gaan met een local heb je het gevoel een deel van een stad in je op te nemen en niet alleen aan de oppervlakte te blijven,” zegt Mackintosh.

Ook Martijn Huizer merkt dat zijn lezers op zoek zijn naar de lokale ervaringen. “Onze doelgroep gaat liever met locals op pad dan dat ze met een grote groep het verplichte rondje langs de highlights maken.” De avontuurlijke reiziger gaat volgens hem liever met een local naar de markt om specerijen te kopen. “Dat soort ervaringen zijn ook steeds makkelijker te boeken via sites als I Like Local of het meer commerciële Airbnb Experiences.”

Eten en drinken in de hoofdrol

In het verlengde daarvan ziet Kees van der Most – vooral onder jongeren en hoogopgeleiden – een groei in food tourism: toerisme waar lokaal eten en drinken een hoofdrol speelt. Dat kan op verschillende manieren: je kunt in een stad met een food tour van alles proeven, een kookworkshop doen in Italië of een lokale producent bezoeken om te zien hoe iets gemaakt wordt.

Het aanbod aan culinaire activiteiten neemt toe. “Je kunt ook op steeds meer plekken helpen bij de oogst”, vertelt Van der Most. “Of tijdens de vakantie een thematische route volgen zoals een wijnroute in Frankrijk of een aspergeroute in Nederland. Zo kom je op locaties die minder toeristisch zijn en dat maakt het voor veel mensen ook extra aantrekkelijk, want veel reizigers willen weg van de massa.”

Een ander bijkomend voordeel van dit soort reizen is ook weer de interactie met de lokale bevolking. “Het is voor veel mensen leuker dan weer die zoveelste kerk bezoeken. Juist omdat ze dan meer contact hebben. Ook een museum kun je doorlopen zonder dat je met mensen praat. Het aantrekkelijke van food tourism is dat het veel contact oplevert.”

Zeker wanneer je bij mensen thuis gaat eten. “Het kost weinig en geeft heel veel beleving. Terwijl je tafelt leer je veel over de mensen, de geschiedenis en hun culinaire tradities”, zegt Van der Most.

Meer vraag naar het Midden-Oosten

Als het om bestemmingen gaat, ziet Huizer bij Reishonger het aantal zoekopdrachten naar het Midden-Oosten stijgen. Het gaat dan om landen als Iran, Libanon, Oman, Dubai en Qatar. Het reisblog krijgt veel vragen over de regio binnen. Mensen willen weten waar het veilig is, hoe het openbaar vervoer is, hoe ze een visum moeten regelen, enzovoorts.

“Bestemmingen als Qatar en Oman werden op een makkelijke en veilige manier toegankelijk gemaakt nadat cruiselines er aanmeerden. Zo nam het aantal voorzieningen voor toeristen toe. Nu zijn ook de omringende landen meer in trek bij de avontuurlijke reiziger, die altijd op zoek is naar nieuwe bestemmingen”, legt Huizer uit.

Een andere reden dat het Midden-Oosten lonkt, is om massatoerisme te vermijden. “Daarom trekken meer mensen nu ook naar landen die door anderen nog als onveilig worden gezien, maar dat niet zijn. We adviseren reizigers wel om grensregio’s te vermijden omdat het daar vaak onrustig is, maar in een land als Iran kun je bijvoorbeeld prima rondreizen.”

Het rafelrandje van Europa

Ook de Kaukasus is in trek, ziet Mackintosh. “Georgië is door Wie is de Mol al enkele jaren geleden op de kaart gezet. Dat heeft ook eigenlijk alles. Fantastische bergen, een goede keuken, dito wijnen en een hippe hoofdstad, want Tbilisi is op dit moment misschien wel de leukste stad van Europa.”

Maar het is niet alleen maar Georgië, want de hele regio is nu booming. Zo worden meer reizigers nieuwsgierig naar Armenië. “Mensen zijn op zoek naar relatief onbekende gebieden, die goed toegankelijk zijn. Dat kan Armenië zijn, maar ook het westen van Oekraïne. Dan moet je natuurlijk niet naar de Krim, maar het is een gigantisch land en grote delen zijn wel veilig. Bovendien is het er prachtig.”

Opkomst van de kleinere stad

Als het om stedentrips gaat, zijn het de kleinere steden die een groei in bezoekers zullen gaan zien. “De hoofdsteden worden veel bezocht door mensen uit andere delen van de wereld die voor het eerst naar Europa komen. De meer ervaren reiziger gaat op zoek naar minder bekende plekken”, vertelt Van der Most.

Een tweede reden voor de toenemende populariteit van secundaire steden is de betaalbaarheid. “Ryanair is momenteel de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa en zij vliegen veel toeristen naar die steden”, legt Van der Most uit. Of in de woorden van Huizer: “Mensen kijken waar ze heen kunnen vliegen voor veertig euro. Als de prijzen laag zijn, spoort dat mensen aan om eens op ontdekking te gaan.”

Polen scoort wat dat betreft nog steeds hoog, maar ook de ‘kleinere’ steden van Engeland, zoals Sheffield en Manchester, worden populairder. Net als de Spaanse stad Valencia, die volgens Huizer veel te bieden heeft: “Het is een fijne stad om in te fietsen, je hebt er strand, goed eten en het is een stuk goedkoper dan Barcelona en Madrid. Bovendien is het er nu nog aanzienlijk minder druk.”

Een laatste, belangrijke trend is de toegenomen interesse in treinreizen. Veel reizigers maken aan de ene kant gretig gebruik van goedkope vluchten, maar ondertussen neemt ook het bewustzijn toe. “Onze lezers vragen er specifiek om. Ze willen we meer weten over de mogelijkheden”, vertelt Mackintosh.

Duurzaam en comfortabel met de trein

Dat herkent Huizer: “Het is niet zo dat mensen het vliegtuig links laten liggen, maar in plaats van drie keer per jaar vliegen kijken ze of ze daarvan ook niet een keer met de trein op reis kunnen.”

Van der Most ziet de tijdsgeest veranderen, maar blijft er nuchter onder. “We zitten op een kantelpunt. De houding ten opzicht van vliegen wordt kritischer. Hoe dat zich gaat ontwikkelen is nog de vraag. De afgelopen jaren is het aantal vliegreizen alleen maar gegroeid. Ik verwacht wel dat er een rem op komt en dat die groei gaat afvlakken, maar aan de andere kant zal de interesse in andere landen niet verdwijnen. En de trein is vooral een optie voor afstanden tot 700 kilometer.”

Huizer is positief. “Als de treinmogelijkheden gaan uitbreiden is dat voor veel mensen aantrekkelijk, want reizen per trein is niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel.” Geen uren van tevoren aanwezig zijn, geen rij voor de douane, niet meer wachten op je koffer.

Dat de nachttrein naar Wenen eind 2020 zijn rentree zal maken en de Eurostar naar Londen vaker zal worden ingezet, is volgens Mackintosh het bewijs dat treinreizen steeds belangrijker worden. “Reizigers willen vaker in de trein stappen en door de toegenomen vraag stijgt nu ook het aanbod.”

[ad_2]

- Advertentie -