Kaas voor in de keuken jaagt kaasgroei aan

[ad_1]

Over het afgelopen jaar (MAT week 40-2019) werd er iets meer kaas verkocht, getuige de volume-index van 101,1. In geld deed kaas het met een omzetindex van 104,2 nog iets beter. De groei vindt, volgens FrieslandCampina, zowel binnen verpakt als vers plaats.

Aanjager van de groei is het segment Koken, met een volume-index van 104,8 en een omzetindex van 110. Kaas wordt namelijk steeds meer gebruikt voor bereiding in zowel warme als koude gerechten. Dit verklaart ook de sterke groei, ruim 30 procent, van het FrieslandCampina-merk Parrano, aangewakkerd door hogere rotatie en uitbreiding van het assortiment. In week 20 werd de Parrano-range uitgebreid met Parrano Robusto snippers op basis van pittige kaas. Vanaf week 47 volgt de Parrano Robusto rasp voor ovenschotels.

- Advertentie -

FrieslandCampina is zeker niet de enige speler die inspeelt op de populariteit van koken met kaas. Zo heeft Grozette Cheese Sensation geïntroduceerd. De lijn bestaat uit vier producten: flakes, nacho, cubes en trio. Flakes komen voort uit Grozette’s bekende Italian style flakes en zijn nu onder de ‘Cheese Sensation’-vlag gekomen. Toepassingen zijn salades, carpaccio en pasta.

‘Nacho’ is een nieuwe smaak en bestaat uit geraspte rode en witte cheddar met goede smelteigenschappen. Deze variant is typisch op de Tex-Mex-keuken gericht. Cubes bestaan uit gesneden blokjes Goudse kaas. Ze zijn goed te doseren voor gebruik in onder meer quiches of gehaktballen, maar ook salades.

Trio is een vers kaaspoeder van drie Italiaanse kazen, inspelend de internationale trend om kaasmixen te verwerken in gerechten. Het is een smaakmaker in gerechten of geschikt als topping. De varianten flakes en trio bevatten geen E-nummers en de nacho en cubes geen conserveermiddelen. In de flakes, nacho en cubes zit geen dierlijk stremsel, wat ze geschikt maakt voor strikt vegetarisch gebruik.

Gemak biedt groeikansen

Kaas gaat minder vaak op brood, maar Nederlanders snacken wat meer met kaas en koken er vaker mee. Het zijn trends die al een aantal jaren te zien zijn in de markt. Ondanks kleine verschuivingen in het kaasgebruik, blijft broodbeleg veruit de belangrijkste toepassing. Ontbijt behoort, volgens Zijerveld, met lunch, ‘on the go’, diner, en borrel tot de vijf gebruiksmomenten van kaas. De jongere leeftijden worden vooral gegeten als beleg of snack, de oudere leeftijden doen het vooral goed bij het diner of op de borrelplank. Gemaksproposities bieden voor elk van deze vijf gebruiksmomenten groeikansen, stelt de kaasleverancier.

Voor gebruik bij de maaltijd heeft Zijerveld kant-en-klare saladeblokjes (jong belegen) en saladeflakes (extra belegen) ontwikkeld, elk onder Beschermde Oorsprongsbenaming en herkenbaar aan het Rode Zegel.

Snackgemak

In buitenlandse kaas is het snacken van kaas, zoals tijdens het borrelmoment, ook dit jaar een motor achter de groei. Gemak en snacken zijn een goede combinatie, ook in binnenlandse kaas.

Gemak verkoopt en voegt tegelijk waarde toe. Een goed voorbeeld zijn diverse introducties van Zijerveld. Voor de snelle trek zijn er kaassnacks ontwikkeld, bestaande uit 5 verpakte blokjes kaas in een netje. De borrelbehoefte is door de kaasleverancier ingevuld met voorgesneden borrelblokjes in cupjes met kaas in verschillende leeftijden en een Noord-Hollandse Gouda kaasdip met tomaat-basilicumsmaak.

Heks’nkaas kwam met een soortgelijke introductie. In week 36 stroomde de smaak Pesto Oude Kaas in. Deze variant is verkrijgbaar in het bekende 125-gramsemmertje, een ambachtelijk bakje van 150 gram in het versschap, en een dipcup van 115 gram in het tapasschap. Daarmee bestaat de hele serie nu uit Origineel, Tomaat Basilicum, Zoete Chili, Mosterd Dille en Pesto Oude Kaas.

Binnen de categorie Zachte kaas, waarin merken als Heks’nkaas, Boursin, Paturain en Philadelphia actief zijn, wist Heks’nkaas het marktaandeel met 2,3 procentpunt te verhogen tot 20,2 procent. De omzetgroei op dit merk bedroeg €4,0 miljoen. Hiermee nam de smeerdip meer dan de helft van de totale groei in de categorie (€7,3 miljoen) voor zijn rekening.

Buitenlandoffensief

Savencia kondigt aan in 2020 volop te gaan inzetten op de gemakstrend in kaas, maar wel met kwalitatieve, buitenlandse kaasspecialiteiten. Er zal worden ingespeeld op de verschuiving naar kleinere huishoudens en de toenemende vergrijzing.

Verder ziet Savencia kansen voor het gebruik van buitenlandse kaas voor niet-traditionele momenten, zoals in de maaltijd en op brood. Met de merken Chavroux, Passendale en Le Rustique zal hier aansluiting worden gezocht. Met Paturain zal ingezet worden op gemak in verse kaas. Binnen prijsconcepten als ‘3 voor €5’ en ‘€1-puntjes’ die borrelgemak bieden in buitenlandse kaas, wil Savencia een ander geluid laten horen, gestoeld op waardetoevoeging op basis van buitenlandse kaasspecialiteiten die zich onderscheiden op kwaliteit.

[ad_2]

- Advertentie -