Horeca trends 2020 deel 1: Dark kitchen

[ad_1]

De komende weken licht Lightspeed tien restauranttrends voor 2020 uit. Deze week de eerste trend: Dark kitchen.

Dark kitchens, ook wel bekend als ghost kitchens of cloud kitchens, zijn het begrip ‘trend’ al voorbij. De zelfstandige bezorgkeukens vormen een nieuwe ontwikkeling in het horecalandschap, waarbij ondernemers slim inspelen op zowel het huidige economische klimaat, als de verschuiving van doelgroepen. Wat houdt het begrip precies in, en wat kun je er als ondernemer van leren?

Dark kitchen

Een dark kitchen is een onderneming die zich 100% focust op maaltijdbezorging. Hier vind je geen sfeervol gedekte tafels en romantische verlichting, maar een optimaal ingerichte keuken vanuit waar een ruim aanbod aan gerechten door de hele stad verspreid wordt. Het fenomeen dankt z’n opkomst aan twee factoren: de alsmaar stijgende huurprijzen in stadscentra, en de toenemende populariteit van maaltijdbezorging onder de Nederlandse consument. 

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Bright Kitchen

Het delivery-only concept Bright Kitchen omvat maar liefst acht (overwegend veganistische) restaurants. Vanuit één centrale locatie in de Amsterdamse Jordaan worden de gerechten voor onder andere ‘Las Vegan’, ‘Queen’s Burgers’, en ‘Vinnie’s Vegan Pizza’ bereid, en direct overhandigd aan de fietskoeriers en scooters van verschillende maaltijdbezorgers. 

Het verdienmodel van Bright Kitchen is hetzelfde als dat van een normaal restaurant: ze betalen over elke bestelling commissie aan het platform waarop de maaltijd is besteld. Het voordeel zit in de lage kosten: Bright Kitchen functioneert vanuit een relatief kleine ruimte, en hoeft geen bedienend personeel te betalen. 

 

Niet genoeg vraag

Hoewel de toekomst er gunstig uit lijkt te zien voor de dark kitchen, zitten er ook beperkingen aan: in de VS zijn verschillende varianten over de kop gegaan, omdat winstgevend schalen lastig bleek. Daar komt bij dat in landen als Nederland er simpelweg niet genoeg vraag is om overal dark kitchens te implementeren; het zal zich tot de Randstad beperken.

Les voor de ondernemer

Als er één les is die ondernemers kunnen leren van de opkomst en aanhoudende populariteit van de dark kitchen, dan is dat dat het hoog tijd wordt om zich te verdiepen in het hoofdstuk maaltijdbezorging. Het is de snelst groeiende tak binnen de horeca. Ben je op zoek naar een manier om jouw onderneming verder uit te breiden? Integreer direct met maaltijdbezorgers in je kassasysteem. Zo bereik je een volledig nieuwe doelgroep, zonder de gebruikelijke diepte-investering!

Lightspeed

Lightspeed is een cloud-gebaseerd commerce platform dat kleine en middelgrote bedrijven in ongeveer honderd landen ondersteunt. Het slimme, schaalbare en betrouwbare kassasysteem helpt zelfstandige ondernemers bij het verhogen van hun efficiëntie, het nemen van datagedreven beslissingen, en het creëren van een onvergetelijke ervaring voor hun gasten.

[ad_2]

- Advertentie -