De spannende toekomst van food-commerce

[ad_1]

Met een groei van 25% in het laatste kwartaal van 2019 is food momenteel de snelst groeiende categorie in e-commerce. Maaltijdbezorgers zoals Thuisbezorgd en Uber Eats zijn hier een bekende aanjager van, net als omnichannel-supermarkten. Je verwacht het misschien niet, maar ook professionals in foodservice, zoals inkopers voor horeca en catering, kopen steeds meer online. Sterker, volgens experts vindt de aankoop van foodproducten al voor minstens 80% online plaats.

Deze ontwikkeling zorgt voor nogal wat nieuwe uitdagingen bij bestaande spelers. Er zijn veel nieuwe toetreders en veel onzekerheid over hoe de verkoopkanalen zich de komende tijd ontwikkelen. Welke spelers gaan voor opschudding zorgen in food-commerce?

- Advertentie -

Shopping Tomorrow deed recent onderzoek naar de toekomst van de foodmarkt. Hoe rooskleurig is die toekomst nou echt? De expertgroep 2B Food richtte zich op de aankopen van de professionals in horeca en catering (B2B). Hieraan werkten e-commerce professionals van toonaangevende bedrijven mee, zoals Bieze Food Group, Coca-Cola, ING, Makro, Pepsico, PostNL en cateraar Vitam.

De expertgroep maakte een lijst van alle impactvolle ontwikkelingen in de sector. Deze ontwikkelingen rangschikten ze naar de impact op de rolverdeling in de toekomstige foodmarkt. Daarna valideerden ze deze ontwikkelingen met behulp van een enquête onder vijftig food-professionals. In deze enquête legden ze de food-professionals vijftien ontwikkelingen voor. Zo brachten ze uiteindelijk de impact op de foodmarkt in kaart.

Trends

Uit dit onderzoek onder food-professionals kwam naar voren dat er een aantal trends werden genoemd waarover de meeste (70% of meer) van de respondenten het eens zijn:

  • Blurring ontwikkelt zich verder
  • Eén digitaal systeem, internet of things
  • Krappe arbeidsmarkt
  • Persoonlijk aanbod voedingsmiddelen
  • Duurzaamheid blijft belangrijk
  • Verkoop via meer verkoopkanalen
Blurring ontwikkelt zich verder

Het onderscheid tussen foodservice en foodretail vervaagt verder, zegt 75% van de gevraagde experts. Het oorspronkelijke uitgangspunt van foodretail (boodschappen voor consumptie thuis) verandert.

Een steeds groter deel van het aanbod is gericht op onmiddellijke consumptie, wat toch het domein was van de horeca. Bij een Jumbo Foodmarkt staan de koks voor je klaar. AH bezorgt thuis via Allerhande Kookt. Experts verwachten mengvormen van supermarkt en restaurant.

Ook de levering van boodschappen door retailers aan bedrijven en instellingen via hun bezorgdiensten is een vorm van blurring. Traditioneel was dit het domein van catering en groothandels.

Volgens onze respondenten zal deze ontwikkeling de meeste invloed op de markt hebben.

Eén digitaal systeem, internet of things

Food professionals verwachten in ruime meerderheid (70%) dat de chef-kok al zijn producten via één digitaal systeem snel en eenvoudig inkoopt, bijvoorbeeld via voice of geautomatiseerd.

Op dit moment bestellen de meeste keukens al digitaal, maar geautomatiseerde inkoop en bestellen via voice staan nog in de kinderschoenen. Denk hierbij aan koppelingen met kassasystemen of door slimme koel- en voorraadkasten en bestellen via Alexa.

Krappe arbeidsmarkt

Bijna iedereen geeft aan dat de vraag naar personeel vanuit de foodservice hoog blijft, maar dat de goede mensen amper te vinden zijn. Meer dan 80% geeft aan dat dit zeker een uitdaging wordt. De krapte stimuleert op dit moment de efficiëntie in de keuken en bediening.

Persoonlijk aanbod voedingsmiddelen

Voeding is in 2025 volgens de professionals sterk gepersonaliseerd – net als alle andere dingen. Een groot deel van de respondenten (76%) verwacht dat deze ontwikkeling doorzet. Voor elke behoefte en elk type mens is eten ‘op maat’ verkrijgbaar.

Dat de gezondheidstrend doorzet is ook duidelijk, maar de meningen van experts zijn verdeeld over of ongezond eten ook uit het aanbod verdwijnt.

Duurzaamheid belangrijk

De duurzaamheidstrend zet duidelijk door (volgens 79% van de professionals). Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij keuzes voor grondstoffen, productie, logistiek en opslag. In logistiek spelen steeds meer partijen hierop in. Zo breidt PostNL haar elektrisch vervoer en CO2-neutrale stadsdistributie gestaag uit.

Verkoop via meer verkoopkanalen

Bijna niemand verwacht dat je als fabrikant in 2025 nog afhankelijk bent van een beperkt aantal verkoopkanalen. De meeste respondenten (82%) voorspellen dat de verkoop plaatsvindt op veel verschillende kanalen (platformen, groothandels of andere kanalen).

Leestip: de 13 belangrijkste e-commerce trends van 2020

De onzekerheden

Naast de trends, zijn er ook een aantal zaken die volgens experts veel impact gaan hebben op de keten van foodservice. Toch zijn de meningen hierover verdeeld.

  1. De mate waarin platforms de positie van groothandels overnemen.
    Op de stelling “In 2025 bestaat de groothandel amper meer, in- en verkoop van producten gaat via platformen (bijvoorbeeld Amazon, Google of nieuw opgezette foodservice marktplaatsen)”, waren de meningen verdeeld. Ongeveer 42% van de respondenten verwacht dat er amper groothandels blijven bestaan, terwijl een even groot percentage dit juist niet verwacht. 14% van de respondenten weet het niet. Onze experts zien dit als één van de meest impactvolle ontwikkelingen.
  2. Het transparant delen van data en informatie.
    Het delen van data en informatie zien experts als een zeer impactvolle ontwikkeling. Tegelijkertijd zijn de experts verdeeld of dit transparant delen gebruikelijk wordt (41%) of juist niet (43%).

    Bron: Expertgroep 2B food – Shopping Tomorrow
  3. Disruptie van de markt door nieuwe toetreders.
    53% van de experts verwacht nieuwe spelers die de markt ‘op z’n kop zullen zetten’. 20% is onzeker over die ontwikkeling of weet het niet. 27% verwacht (zeker) niet dat nieuwe toetreders de markt zullen veranderen.
Scenario’s

De expertgroep onderzocht welke toekomstscenario’s voor de foodservice ze verwachten. In deze scenario’s zetten ze de onzekerheden ‘platformisering’ en de rol van data tegenover elkaar (zie illustratie). Omdat de waarschijnlijkheid van elk kwadrant ongeveer even groot is, zullen bedrijven zich moeten voorbereiden op al deze vier scenario’s.


Bron: Expertgroep 2B food – Shopping Tomorrow

Organisatiecompetenties

Om in de toekomst succesvol te blijven, moeten partijen in de foodsector nieuwe competenties ontwikkelen. De belangrijkste daarin zijn:

  • E-commerce via platforms
  • Data science
  • Samenwerken in netwerken

Alle foodbedrijven moeten zich deze nieuwe competenties eigen maken. Dat kan eenvoudig beginnen. Bijvoorbeeld op het niveau van experimenten en slimme, niet te grote, investeringen. Door je te richten op alle vier scenario’s, ben je als bedrijf optimaal voorbereid op de toekomst.

Over de auteur: Martin van Dam is partner bij GROUP7.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.



[ad_2]

- Advertentie -