Visuele en symbolische verbinding in de polders van Kruibeke

[ad_1]

In de polders van Kruibeke, op een steenworp afstand van Antwerpen, heeft Gijs Van Vaerenbergh een permanent kunstwerk in de openbare ruimte gerealiseerd. Met Arcade, bestaande uit stalen platen waaruit klassieke boogvormen zijn gesneden, wil het duo een historische verbinding herstellen.

Enkele jaren geleden is in Kruibeke een nieuwe hoogwaterdijk aangelegd. De structuur maakt deel uit van het gecontroleerde overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, momenteel een van de grootste overstromingsgebieden van Vlaanderen.

Enerzijds anderzijds
De dijk beschermt de dorpen bij overstromingen en biedt een panoramisch uitzicht op het landschap; daar staat tegenover dat de ingreep meerdere dorpen van het polderlandschap afsnijdt en specifiek een eeuwenoude weg tussen Bazel en de polder abrupt doorsnijdt. Deze spanning heeft Gijs Van Vaerenbergh met hun artistieke interventie willen verbeelden.

- Advertentie -

“Arcade markeert de historische verbinding tussen het dorp Bazel en de polder”, leggen Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh uit. “Zowel visueel als symbolisch verbinden we de ene kant van de dijk met de andere. Het kunstwerk bevindt zich op de precieze plek waar de oorspronkelijke weg overgaat in de nieuwe trap op de dijk.”

Herinnering
Het ruimtelijke werk bestaat uit vijf grote staalplaten, waaruit boogvormen zijn gesneden. De platen zijn zigzaggewijs op de dijk geplaatst en vormen als het ware een zuilengalerij over de trap. De bovenzijden van de platen zijn op dezelfde hoogte uitgelijnd; de benen van de poorten zijn langer naarmate de dijk daalt.

Hierdoor ontstaat de suggestie dat het kunstwerk er al stond voordat de dijk werd aangelegd, aldus Gijs Van Vaerenbergh. “Het beeld raakt op deze manier aan het thema herinnering”, legt het tweetal uit.

Perspectief
Arcade biedt vanuit verschillende perspectieven een andere ervaring. Wie het kunstwerk over de lengte van de dijk ziet, ervaart het als een reeks vensters op de omgeving. Bij steeds dichtere nadering lijken de platen zich te rangschikken in plooien en ontstaat een sensatie van diepte.

Vanaf de historische weg, haaks op de dijk, gezien liggen de platen en bogen perfect achter elkaar. Dit maakt van Arcade een soort entreehal, die de oorspronkelijke verbinding tussen Bazel en het polderlandschap herstelt, legt Gijs Van Vaerenbergh uit.

Het kunstwerk is gerealiseerd op initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid. Met Arcade wil het ANB bezoekers een nieuwe blik op het uitgestrekte natuurgebied bieden.

Staal
Voor het kunstwerk zijn CorTen-stalen platen van 4 cm dik gebruikt. De vijf boogvormen zijn vooraf geproduceerd in een lokale werkplaats, op fundamenten gemonteerde en ter plekke aan elkaar gelast. De hoogste boog meet 10 meter, de totale lengte is 27 meter. In zijn geheel weegt Arcade bijna 19 ton, vertelt het architecten-kunstenaarsduo.

[ad_2]

- Advertentie -