Teambuilding activiteiten: 3 tips – Zakelijk Dagblad

[ad_1]

Om als team goed te presteren, kan het nuttig zijn om teambuilding activiteiten te doen. Dit versterkt de onderlinge relaties en het vertrouwen in elkaar. In dit blog geven we je tips en oefeningen die je direct in de praktijk kan uitvoeren.

Natuurlijk is er niet één specifieke methode om een sterk team te creëren. Bijvoorbeeld het uitdelen van relatiegeschenken. Vaak is het een opsomming van vele interne- en externe factoren. Ieder team en iedere bedrijfscultuur is anders. Niet zo gek ook. Wat wel belangrijk is, is dat je teambuilding activiteiten uitvoert die in het teken staan van plezier, vertrouwen en samenwerken. Daar ligt de basis.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

 

Ready… GO?

Voor een succesvolle teambuilding activiteit is een goede start van essentieel belang. De deelnemers zijn in een ruimte met mensen die ze (nog) niet zo heel goed kennen en er hangt een natuurlijke spanning.

Om deze spanning weg te halen, beginnen we met de eerste oefening.

Laat de deelnemers een gemakkelijk ritme naklappen. Jij als leider begint rustig, maar gaat steeds sneller. Vervolgens herhaal je het ritme twee keer, hussel je de bewegingen door elkaar, enzovoort. De deelnemers zullen zich hierdoor steeds meer gaan focussen op de bewegingen en ritme, in plaats van de beperkende zenuwachtige gedachten. Zo is iedereen weer scherp voor de teambuilding oefeningen die nog komen.

 

Een kennismakingsronde

Wil je je collega’s beter leren kennen én iets nieuws leren? Dit is een onwijs leuke opdracht.

Ga in een kring zitten en geef iedereen uit de groep een kaartje. Hierop staat een vraag, zoals: “wat was je eerste baan” of “wat was je meest verschrikkelijke baan”? Alle deelnemers schrijven hun antwoorden op en stoppen ’t anoniem terug in een vaas. Vervolgens moet de groep raden welke baan bij welk teamlid past. Hierdoor wordt het gesprek op gang gebracht én het is gewoon heel erg leuk om te horen.

 

Met incentive reis

Iets totaal anders is een incentive reis organiseren. Een incentive reis wordt ook wel een beloningsreis genoemd. Een beloningsreis is de ultieme waardering en beloning voor afgeleverd werk. Naast dat het heel gezellig is, is het ook zeker nuttig om de onderlinge vertrouwensbanden en verhoudingen te versterken.

Tijdens een reis kun je de bedrijfsstrategie verhelderen en om zo weer de neuzen dezelfde richting op te krijgen. Een andere omgeving doet wonderen. Het prikkelt en stimuleert het team tot anders denken en iedereen is op dat moment uit hun ‘comfort zone’, wat hen samenbrengt. Mocht je serieus aan de slag willen gaan met een trainingskamp of incentive reis, dan kun je hier een professionele organisatie voor inschakelen. Welke teambuilding activiteit(en) heb jij weleens uitgevoerd, hoe werd erop gereageerd en wat was het resultaat? Wij zijn heel benieuwd!

[ad_2]