Nominaties Zorggebouw van het Jaar 2019 bekend

[ad_1]

Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2019 wordt eind oktober de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2019 uitgereikt. Voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury twee ingezonden projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor Zorggebouw van het Jaar heeft de jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp.

De jury bestaat uit architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.

- Advertentie -

De nominaties voor de prijs van Zorggebouw van het Jaar 2019 zijn:
 

Hof van Nassau – Inbo
Hof van Nassau betreft een leefomgeving voor 120 bewoners met dementie. De sfeer van een zorginstelling is vermeden door het Hof te realiseren als een kleine wijk, pal aan de Steenbergse haven, met individuele en herkenbare huisjes. Er is veel buitenruimte met tuinen, binnenpleintjes, terrassen en galerijen, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en vrij kunnen bewegen zonder te verdwalen. Domotica vergroot hun bewegingsvrijheid en veiligheid.

Voor de specifieke doelgroep worden nog weinig projecten op deze manier ingevuld, merkt de jury op; de opzet van het hof vindt ze goed uitgewerkt. De huisjes zijn herkenbaar met hun verschillen in kleuren en vormen, en er is ruimte om te dwalen. De locatie, bij het haventje waar de bewoners zicht op hebben, biedt levendigheid. Dit zijn de omgevingen waarin ouderen in hun laatste levensfase echt mens kunnen blijven. 

Zorghotel Domstate – diederendirrix met Van Eijk & van der Lubbe
Het gebouw in Utrecht stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw en is grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Het pand is tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor waardevolle architectonische elementen. Het biedt nu ruimte aan een zorghotel met luxe zorgkamers, een onderzoeks- en behandelcentrum, een restaurant en werkplekken. Zowel bij het gebouw als de inrichting is een healing environment met ontspannen sfeer en toegankelijkheid leidraad geweest, en is gestreefd naar een hoogwaardige uitstraling.

Zorghotel Domstate is een project waar architectuur en interieurontwerp niet los van elkaar zijn te zien, constateert de jury. De juryleden prijzen de sfeer en kwaliteit van het interieur. Een interessante herontwikkeling, aldus de jury, die door de wijze waarop de plint is ingezet voor eerstelijns- en transmurale zorgvoorzieningen ook een buurtfunctie heeft.

Prijsuitreking
De winnaar van de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2019 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 31 oktober 2019, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Naast de prijs voor Zorggebouw van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en Architect van het Jaar. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC, Qbiq, Cerriva en Broeinest.

Reserveer nu jouw gratis toegangskaart(en) voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

[ad_2]