Kleding gemaakt van plastic flessen te koop bij Wehkamp en Oilily

[ad_1]

Het project is een initiatief van ondernemer en modeontwerpster Monique Maissan. Met haar bedrijf Waste2Wear maakt ze textiel van plastic afval. Maissan: “Plasticvervuiling van oceanen is een actueel onderwerp, maar wij zijn er al meer dan tien jaar mee bezig. We zoeken een oplossing voor dit probleem en zijn gespecialiseerd in het verwerken van gerecycled plastic.”

Twee miljoen flessen

Het hoofdkantoor van Waste2wear staat in China en levert duurzaam textiel aan bedrijven over de hele wereld. Woordvoerder Niels Bots van kinderkledingmerk Oilily vertelt dat hij al meer dan tien jaar samenwerkt met de Nederlandse ontwerpster. “Als we als bedrijf iets kunnen bijdragen aan het milieu, dan doen we dat graag”, zegt Bots. “Zo werken we waar mogelijk met bio-katoen en nu dus met deze milieuvriendelijke kunststof.”

- Advertentie -

In totaal zijn ruim twee miljoen plastic flessen gerecycled tot uiteenlopende textielproducten: van jassen en jurken tot bekleding van kinderwagens. Het gaat om herfst- en wintercollecties van Claudia Sträter, Promiss, Expresso, Steps, Wehkamp en Oilily.

Afval uit de oceaan

De kleding is gemaakt van zogenaamd RPET, dat staat voor ‘gerecycled polyester’. Van dit plastic is 30 procent uit de oceaan gevist. De overige 70 procent komt van vuilstortplaatsen. Maissan legt uit dat ze zo voorkomen dat het afval in de oceaan belandt.

“De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en daar wil ik iets aan doen. Om impact te maken, moeten we de handen ineenslaan met grote spelers en transparant zijn over het productieproces.”

15 procent van de volledige collectie

De producten zijn te herkennen aan de Waste2Wear-label. Daarop staat niet alleen hoeveel plastic flessen zijn verwerkt in één product, maar ook hoeveel minder water, CO2-uitstoot en energie nodig was om de stof te maken in vergelijking met normaal polyester.

Bij Oilily bestaat de herfst- en wintercollectie voor zo’n 10 tot 15 procent uit kleding gemaakt van RPET-stof. Bots: “Polyester is niet geschikt voor alle kinderkleding, voor shirts en truien gebruiken wij liever katoen. Maar voor een winterjas of gevoerde jurk is de kunststof heel geschikt.”

Miniatuurvoorbeeld

Consument kan bijdragen

Volgens initiatiefnemer Maissan is het ook niet haar bedoeling dat alle kleding straks gemaakt is van plastic flessen. De collecties zijn vooral bedoeld als inspiratie. “Ik wil de industrie inspireren door te laten zien dat je van plastic afval ook iets moois kunt maken”, zegt ze. “Met de nieuwe collecties kunnen kledingmerken duurzamer ondernemen. Bovendien kan de consument op deze manier een steentje bijdragen aan het oplossen van dit probleem.”

Aan het project werken ook Chinese en Nederlandse universiteiten mee. Zij helpen met onderzoek naar het soort afval en naar duurzame vervangers voor plastic. Maisson: “We zouden met zijn allen moeten voorkomen dat het plastic in zee terechtkomt, maar daarvoor is ook een mentaliteitsverandering bij de consument nodig.”

Andere initiatieven

Waste2Wear is niet het enige bedrijf dat iets wil doen aan de plastic soep in de oceaan. Ondernemer Marius Smit van Plastic Whale vist bijvoorbeeld met bedrijven, scholen en dagjesmensen kilo’s plastic uit de Amsterdamse grachten. Hij maakt daar sloepen en kantoormeubelen van.

Andere recente initiatieven zijn de plasticvrije supermarkt en de groente-tattoos van Jumbo.

Lees ook: Weg met plastic tasjes en rietjes: duurzaam plastic is booming.

[ad_2]

- Advertentie -