Het nieuwe werken 2.0: actief, gezond en in verbinding

[ad_1]


Foto: Pexels

- Advertentie -

De kantoortuin, of ook wel het nieuwe werken, lijkt enigszins op z’n retour. Nu we een aantal jaren flexibel hebben gewerkt in open ruimtes is het duidelijk dat hier nadelen aan kleven. Werknemers kunnen zich moeilijk concentreren, omdat ze last hebben van het rumoer. Ze zijn hierdoor minder productief. Wat is er nodig om werknemers in deze open ruimtes te ondersteunen? Het is tijd voor het nieuwe werken 2.0.

Een kantoortuin vergroot de verbondenheid en de creativiteit. Dit is ook de reden dat veel werkgevers hebben geïnvesteerd in de aanpassing van hun kantoor. Helaas gaat dit wel ten koste van de productiviteit. Nu wil dit niet zeggen dat alle investeringen verloren zijn. Het is mogelijk om met een paar simpele aanpassingen van de kantoortuin een ondersteunende werkplek te maken.

Kantoorinrichting

Hoe zorg je met de juiste kantoorinrichting ervoor dat werknemers gezond en geconcentreerd kunnen werken? Het nieuwe werken is op zich geen slecht idee. Mensen hebben makkelijker direct contact met elkaar, omdat de lijnen korter zijn. Daarnaast kan er intensief worden samengewerkt, waardoor de onderlinge relaties verbeteren. Alleen de mensen die geconcentreerd moeten werken of veel moeten bellen, genieten minder van deze voordelen.

Het is raadzaam om aangepaste werkplekken te creëren. Dit betekent dat de kantoorinrichting wordt aangepast aan de werkzaamheden. Werknemers werken het grootste deel van de tijd achter hun bureau, maar kunnen andere werkzaamheden prima in andere ruimtes uitvoeren. Zorg er dus voor dat er concentratiewerkplekken zijn waar mensen afgezonderd kunnen werken. Ook is staand werken steeds meer in opkomst. Kies dus voor statafels in bijvoorbeeld vergaderruimtes waaraan collega’s kunnen overleggen.

Kantoormeubelen

Van de kantoormeubelen die momenteel veel verkocht worden, zijn de zit/sta bureaus razend populair. Dit is een goede ontwikkeling, want het afwisselen van zittend en staand werken stimuleert de bloedsomloop en verbetert de concentratie. Ergonomie op kantoor is belangrijk voor de gezondheid van werknemers. Dit is ook steeds meer een voorwaarde van de jongere generatie werkenden. Het nieuwe werken 2.0 biedt voldoende afwisseling in houding en beweging.

Maar er is meer nodig voor een gezonde werkhouding. Veel mensen zitten vaak op het puntje van hun stoel, licht voorovergebogen naar hun laptop te kijken. Met deze houding gebruik je slechts tachtig procent van je longcapaciteit. Door de stoel ‘los’ te zetten, blijf je zoveel mogelijk in contact met de rugleuning. Iedere bureaustoel heeft hiervoor een knop, alleen niet iedereen weet waarom dat zo belangrijk is. Tenslotte is het mogelijk om bureaufietsen, skippyballen of loopbanden aan te schaffen. Het nieuwe werken 2.0 wordt steeds actiever én gezonder.[ad_2]

- Advertentie -