[ad_1]
De bekendmaking van de winnende brugconcepten betekent ook de start van ‘Bruggencampus Flevoland-Floriade’, zo melden de provincie Flevoland en de gemeente Almere gezamenlijk. Deze ‘Bruggencampus’ betreft een praktijkgerichte leersituatie, gericht op het vinden van oplossingen voor de noodzakelijke grootschalige vervanging van bruggen en viaducten.
Nederland staat voor de omvangrijke opgave om rond 2040 circa 40.000 bruggen en viaducten te vervangen. Dat vraagt een enorme investering van 50 tot 70 miljard euro en miljoenen tonnen grondstof; om alles te ontwerpen en bouwen dreigt volgens provincie Flevoland een personeelstekort. Deze opgave vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe vormen van samenwerking, aldus Flevoland.
Levend lab
De provincie is daarom samen met de gemeente Almere gestart met de organisatie van het ontwerpproces en de bouw van twee nieuwe bruggen voor het Floriadeterrein in een aanbestedingsproces volgens een nieuwe aanpak.
“De kennis en ervaring die met dit proces zijn opgedaan, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Binnen dit ‘levend laboratorium’ worden de thema’s materiaalgebruik en financiering als eerste uitgediept.
Bijzonder aanbestedingsproces
In het aanbestedingsproces werkten de aannemers Reimert Bouw en Infrastructuur, Van Hattum en Blankevoort en Heijmans Infra in drie verschillende teams samen met voor hun onbekende ‘experts in designsprints’. Voorwaarde bij het ontwerp was om de bruggen binnen een maximaal budget en voor een vastgestelde opleverdatum te realiseren.
Volgens de provincie en gemeente zijn vijf ontwerpen ingediend, die alle van hoge kwaliteit zijn. De jury heeft de ontwerpen beoordeeld op onder andere materiaalgebruik, levenscyclus en CO2-besparing en selecteerde de twee bruggen die op het Floriadeterrein gerealiseerd worden.
Lokaal
De twee door René van Zuuk Architekten ontworpen bruggen worden grotendeels vervaardigd met in Almere geproduceerde materialen uit Almeerse reststromen. Volgens de provincie en gemeente betekenen de keuze voor deze materialen en daarmee de beperkte transportkilometers voor een CO2-besparing.
Een van de bruggen is de fiets- en voetgangersbrug die op het Floriadeterrein de verbindende schakel van het Rondje Weerwater vormt. De materialen zin hierin gecombineerd tot een slanke en sobere brug. Door de afwezigheid van het landhoofd lijkt de brug als een plank op het landschap te liggen en wordt daar een vanzelfsprekend onderdeel van.
Groene uitstraling
Bij de zogenoemde Beverbrug moesten de ontwerpers rekening houden met een aanwezige beverburcht. De brug bestaat uit een auto- en een voetgangers- en fietsersdeel. De brugdelen kunnen, indien gewenst, elders opnieuw worden gebruikt.
Bij de brug is groene ruimte gecreëerd voor onder andere een pluktuin, een bijenlint en een expositieruimte. Er komt een groene rand, waarbij een bewateringssysteem zorgt dat er mos kan groeien, waardoor de brug “een bij de Floriade Expo passende groene uitstraling” krijgt, leggen provincie en gemeente uit.
Volgens de overheden bevatten ook de andere ingediende concepten “innovaties die breed toepasbaar kunnen zijn en de moeite waarde zijn om verder uit te laten werken”. De aannemers blijven dan ook betrokken bij Bruggencampus Flevoland-Floriade en in de bijbehorende data-omgeving worden ook hun concepten opgenomen, laten Flevoland en Almere weten.
[ad_2]