Bermgras als grondstof voor kantoormeubilair

[ad_1]

De regio Zuidwest-Drenthe onderzoekt sinds vorig jaar de mogelijkheden om bermgras te gebruiken als grondstof voor diverse toepassingen. Hierin werkt de regio samen met diverse onderwijsinstellingen en partners in het bedrijfsleven, waarbij Vepa één van de deelnemers is. De Provincie Drenthe ondersteunt de initiatieven met een subsidie van iets meer dan € 70.000,–

Laag op de duurzaamheidsladder

Gemaaid bermgras wordt tot op heden niet hergebruikt. Het wordt over het algemeen gecomposteerd of vergist, waarmee de afvalstof laag op de duurzaamheidsladder staat. Daarnaast bedragen de kosten voor het verwerken van bermgras ongeveer € 20,– per ton. Reden voor de gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe (een publiek-private samenwerking in de regio) om in 2017 te starten met onderzoek naar de mogelijkheden om de vezels van het bermgras te hergebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld grondverbeteraars, karton of plaatmateriaal.

- Advertentie -

40.000 ton bermgras per jaar

Om vanuit bermgras een bruikbare vezel te realiseren is volgens de coöperatie als eerste een machine noodzakelijk die het vocht uit het bermgras verwijdert. Dit vergt een investering van € 2.5 miljoen waardoor de machine rendabel zou zijn bij een verwerking van 40.000 ton bermgras per jaar. Een hoeveelheid die alleen al in de genoemde regio Zuidwest-Drenthe jaarlijks beschikbaar is. (In heel Nederland wordt de totale hoeveelheid bermgras per jaar geschat op 1 miljoen ton).

Vepa onderzoekt mogelijkheden voor plaatmateriaal uit bermgras

Voor de ontwikkeling van plaatmateriaal is Vepa aangesloten bij het “Project Verwaarden Bermgras”

De Drentse onderneming is al ver met de proeven die moeten leiden tot volwaardig meubilair op basis van deze nieuwe grondstof. Inge Wiekema van Vepa toont op RTV Drenthe al plaatmateriaal uit bermgras: “Momenteel loopt in Italië een onderzoek voor ons of er een machine gebouwd kan worden voor de productie van meubelplaten uit bermgras. Die machine moet het versneden gras heel dicht op elkaar persen. In een mix. We gebruiken daarbij geen lijm maar natuurlijke mineralen als bindmiddel zodat het voor honderd procent een bio-product is. In een oven worden de platen afgebakken.

Grote investering

Mocht de proef slagen dan zal een investering van € 10 miljoen nodig zijn om de gehele productielijn op te zetten. Eind van dit jaar verwacht Vepa de resultaten van alle testen compleet te hebben en de keuze voor het al dan niet investeren in deze nieuwe productiemethode te kunnen maken. De provincie Drenthe heeft in ieder geval deze zomer besloten de verschillende onderzoeken voor het verwaarden van bermgras te ondersteunen met een subsidie van € 70.500,–

[ad_2]

- Advertentie -