Bekijk de vijf beste architectuurfilms tijdens de Architectenweb Best of AFFR

[ad_1]

Vrouwen in de Amerikaanse architectuur, de uitvinder van de moderne hangbrug in de Verenigde Staten, de namaak-Westerse wijken in het Verre Oosten, het recente religieuze werk van architect Mario Botta en de onderbelichte, spirituele kant die moderne architectuur ook kan hebben. Dat is in een notendop wat er tijdens de Architectenweb Best of AFFR dit jaar te zien is.

Net als de andere jaren bekijk je bij de Architectenweb Best of AFFR alle vijf deze films achter elkaar. Bingen dus, maar dan met de vijf beste architectuurfilms van het festival. Een mooiere herfstmiddag kun je je toch bijna niet voorstellen? De Architectenweb Best of AFFR vindt komende zondag plaats, op 13 oktober 2019, in Lantaren Venster in Rotterdam.

De vijf films die geselecteerd zijn voor de Architectenweb Best of AFFR:

- Advertentie -
  • City Dreamers
  • Gateways to New York: Othmar H. Ammann and his Bridges
  • The Real Thing (ook de openingsfilm van het festival)
  • Mario Botta, the Space Beyond
  • Architecture of Infinity

Tickets voor  de Architectenweb Best of AFFR

City Dreamers
De films deze middag hebben trouwens ook wat gemeenschappelijk: ze laten je met andere ogen kijken naar iets waarvan je misschien dacht het wel te kennen. Dat begint meteen al met de film ‘City Dreamers’. Werd het modernisme en postmodernisme in de architectuur vooral gedragen door mannen? Dat valt nog te bezien, blijkt uit deze documentaire. Zonder een jonge Canadese vrouw had Mies van der Rohe een van zijn belangrijkste werken, het Seagram-gebouw in New York, niet gebouwd en had het Canadese architectuurmuseum niet bestaan. In deze documentaire worden een aantal vrouwen opgezocht die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de ontwikkeling van de architectuur in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Zeer inspirerend.

Gateways to New York: Othmar H. Ammann and his Bridges
Je baan opzeggen en twee jaar lang lobbyen voor het bijzonder slanke brugontwerp waar jij in geloofd, maar die jouw leermeester afwijst? De ingenieur Othmar Ammann – ooit van gehoord? – deed het en zette met zijn hangbrugontwerp de nieuwe standaard hiervoor in de Verenigde Staten. In de documentaire ‘Gateways to New York’ wordt zijn leven gereconstrueerd, van zijn aankomst in New York vanuit Europa, langs vele dalen en hoogtepunten, tot de nauwe samenwerking met stadsmacher Robert Moses. Met tussendoor prachtige beelden van hoe deze bruggen gebouwd zijn, door met name indianen.

The Real Thing
In een van de buitenwijken van Shanghai is een stuk van Parijs nagebouwd, inclusief negentiende eeuwse gevels en een Eiffeltoren – zij het wat kleiner dan het origineel. Net zo is er Ivoorkust een kopie gerealiseerd van de Sint-Pieter. Dat kun je idioot vinden, stelt filmmaker Benoit Felici, maar hoe werken deze plekken nou echt? Een verrassende documentaire die voorbij de vooroordelen kijkt en de mensen aan het woord laat die deze plekken gebruiken. Hoe is het dagelijks leven hier? Dat blijkt in de Parijse wijk van Shanghai nogal plezierig. En de kopie van de Sint-Pieter is een belangrijk publiek gebouw in Ivoorkust geworden. Voor de kijkers heeft de filmmaker dan ook belangrijke vragen: wat is er precies mis met deze kopieën? En, trouwens, staat het westen er eigenlijk niet ook vol mee?

Mario Botta, the Space Beyond
De Zwitserse architect Mario Botta is inmiddels 76 jaar oud en richt zich in zijn praktijk voornamelijk nog op religieuze gebouwen. In de documentaire ‘Mario Botta. The Space Beyond’ wordt de architect gevolgd terwijl hij aan een grote kerk in Zuid-Korea werkt en bezoekt hij zijn eerdere religieuze werk opnieuw – van synagogen tot moskeeën. Een vakman aan het werk.

Architecture of Infinity
Aan het begin van de avond wordt de Architectenweb Best of AFFR afgesloten met de documentaire ‘Architecture of Infinitiy’ waarin aan de hand van het werk van onder andere Peter Zumthor, Peter Märkli en Alvaro Siza de spirituele kanten van moderne architectuur onderzocht wordt. Dat klinkt zweverig, en dat is het ook wel een beetje, maar de filmmaker heeft wel een punt. Zoals alle goede films laat het toch een onuitwisbare indruk achter. Zou het…?

Tussendoor eten? Bestel de Best of AFFR Quick Meal!
Film maakt hongerig. En omdat er in de pauzes weinig tijd is om iets te eten, bieden wij je tussen de derde en de vierde film (rond 17:00) de Best of AFFR Quick Meal aan. Alleen van tevoren te bestellen à €13,50. De Best of AFFR Quick Meal (vlees of vega) staat klaar zodra je rond 17.00 uit de film komt.

Architectenweb is mediapartner van het AFFR.

[ad_2]

- Advertentie -