Waarom Coolblue de prijzen omhoog gooit door het Coronavirus

[ad_1]

Coolblue heeft het gisteravond flink voor de kiezen gekregen op Twitter. De webwinkel gooit namelijk de prijzen van zijn producten omhoog en lijkt iets veranderd te hebben aan de marketinglinks van partners. Maar waarom eigenlijk?

RTL Z heeft interne mails weten te bemachtigen, waardoor duidelijk wordt dat het Nederlandse bedrijf zich voorbereidt op problemen die te maken hebben met het coronavirus. De productie vanuit China loopt namelijk stevig terug, zo zagen we dat bijvoorbeeld bij Foxconn al gebeuren, waardoor het aantal producten ook in ons land terugloopt. En dat kan zomaar eens voor problemen gaan zorgen.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Coolblue neemt maatregelen voor coronavirus

In de interne mails van RTL Z wordt Covid-19, zoals het coronavirus ook wel genoemd wordt, niet daadwerkelijk bij naam genoemd. Maar het wordt wel degelijk duidelijk dat het bedrijf van CEO Pieter Zwart ‘gecontroleerde’ maatregelen neemt voor de teruglopende productie in China. Aan alle filialen van het bedrijf laat Jos Groenendijk, hoofd van de Coolblue winkels, weten dat het verkopen getemperd zal worden. Bronnen van RTL Z, die binnen het bedrijf zitten, bevestigen dit bericht. Coolblue zelf houdt officieel gezien de lippen nog stijf op elkaar.

Als we de berichtgeving mogen geloven wil Coolblue stoppen met de marketing, om op die manier minder klanten naar de site te krijgen. Zo wordt er minder verkocht en raakt de voorraad minder snel op. Iets dat ook het gevolg zal zijn van de verkoopprijzen die hoger liggen dan normaal. Zo was afgelopen weekend vooral de Nintendo Switch een stuk duurder dan voorheen en kostte ook de nieuwe iPhone-modellen aanzienlijk meer dan normaal gesproken. Op social media hadden sommige mensen het over een stijging van wel 10 procent.

Coolblue coronavirus
CEO Pieter Zwart (Afbeelding: Lex van Lieshout / ANP)

Waarom gebeurt het?

Zoals gezegd lijkt het allemaal te maken te hebben met de gevolgen van het coronavirus. Het virus is vooral in China actief. Gezien een gigantisch deel van de productie in het land wordt uitgevoerd, wordt er een tekort verwacht aan producten. Om te anticiperen op dat verwachte tekort, wil Coolblue de schuur tot aan de nok toe voelen. Althans, zo komt naar buiten via de e-mails die zijn ingezien door RTL Z.

“We zijn heel gecontroleerd onze hele grote schuren tot aan de nok toe aan te vullen. Mocht dat niet meer nodig zijn dan trappen we het gaspedaal weer volledig in”

Komt er straks daadwerkelijk een groot tekort aan nieuwe produten, dan heeft Coolblue de voorraad waar de consument om vraagt. Deze strategie komt op dit moment dus misschien niet ten goede van het bedrijf. Toch kan het over een aantal weken wel degelijk het verschil maken. Uiteraard is dat wel geheel afhankelijk van hoe de productie in China verloopt met oog op het coronavirus. Zo is de gesloten Galaxy Z Flip fabriek in Zuid-Korea inmiddels alweer geopend. Meer weten, lees dan zeker even dit verhaal!

Reageer op artikel:

Nederland voelt effect coronavirus: waarom Coolblue zijn gadgets duurder maakt

[ad_2]

- Advertentie -